Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Από την υγειά μας να ‘χουμε μήπως το πολύ το wellness κατάντησε ανθυγιεινό;

Είναι η ώρα να εξυγιάνεις τη σχέση σου με το «εμπόριο» της ευεξίαςΩς λαός από τα αρχαία χρόνια είχαμε αντιληφθεί την αξία της υγείας για αυτό είχαμε αναθέσει σε διάφορες θεούς και θεότητες ιατρικές ιδιότητες ενώ και στη μετέπειτα επίσημη θρησκεία μας έχουμε επιφορτίσει στην Παναγία πολλές από τις υγιεινές μας υποχρεώσεις. Πάντα θεωρούσες την υγεία σημαντική, ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν την είχες αναγάγει στον νούμερο ένα παράγοντα της ζωής και κυρίως της καθημερινότητάς σου. Η υγεία είναι κάτι που (χτύπα ξύλο) καλό είναι να διαθέτεις χωρίς να χρειάζεται να την σκέφτεσαι. Υγιής σημαίνει αυτό ακριβώς, να είσαι χωρίς να χρειάζεται να κάνεις κάτι… Ώσπου ήρθε η πανδημία εδώ και πάνω από έναν χρόνο κι έκλεισε στο σπίτι εσένα και εκατομμύρια άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, υπό την αόρατη και ορατή απειλή του, και ανακήρυξε την υγεία στο πιο πολύτιμο αγαθό ακόμα και σε ένα ηλικιακό γκρουπ που δεν είχε μπει μέχρι τώρα στο τριπάκι να την αξιολογήσει μέσω της εμπειρίας του.

Συνήθως ασχολείσαι με την υγεία όταν προκύπτει κάποιο θέμα, καλό είναι βέβαια να την έχεις στο νου, να προσέχεις, να την ελέγχεις, να κάνεις ό,τι μπορείς για να παραμένεις υγιής και να μην αρρωστήσεις.

Ωστόσο αυτό που έζησες και ζεις μετατόπισε κατά πολύ το κέντρο βάρος της ενασχόλησής σου με την υγεία, αλλά και έδωσε και μια νέα σημασία στη λέξη και την έννοια της υγείας, που πλέον επιδέχεται αρκετές ερμηνείες.

Ο κορωνοϊός κατέστησε σαφή μια άλλη πραγματικότητα, εντελώς διαφορετική απ’ αυτήν που ήξερες και είχες βιώσει μέχρι στιγμής. Η υγεία σου μπορεί να ανατραπεί από στιγμή σε στιγμή, αλλά και με έναν τρόπο ντόμινου ή αλυσιδωτών αντιδράσεων η υγεία σου μπορεί να επηρεάσει την υγεία των άλλων και να επηρεαστεί από την υγεία των άλλων.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γη άρχισαν να βάζουν κάθε λίγο και λιγάκι θερμόμετρο και να παίρνουν συνέχεια τη θερμοκρασία τους. Ενώ στις μηχανές αναζήτησης οι λέξεις που σημείωσαν high score ήταν ό,τι αφορούσε «συμπτώματα», «διάγνωση», «θεραπεία» και διάφοροι άλλοι ιατρικοί όροι πολύ πιο εξειδικευμένοι. Που πλέον έχουν δώσει τη σκυτάλη τους στις λέξεις self test, εμβόλιο, παρενέργειες, μεταλλάξεις…  

Πέρα όμως από τον κορωνοϊό το θέμα «υγεία» άρχισε να αποκτά κι άλλες διαστάσεις. Το να είσαι καλά, το να δείχνεις και να φαίνεσαι καλά, το να νιώθεις και να αισθάνεσαι καλά έμοιαζε να γίνεται επιτακτικό. Πρέπει να είσαι καλά! Πρέπει να φαίνεσαι και να το δείχνεις. Και δεν αρκεί να είσαι απλώς καλά πρέπει να το αποδείξεις και να το κάνεις πράξη. Σε λίγο μάλιστα, πρέπει να είσαι και με τη βούλα! Με το νέο πιστοποιητικό να είναι από σήμερα κομμάτι της ζωής μας, με την ενεργοποίηση της αντίστοιχης πλατφόρμας.

Η ευεξία, το wellness και το well being είναι λέξεις που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια στο λεξιλόγιό σου, που συνδέονται ωστόσο κατά κόρον με τάσεις της μόδας αλλά και ένα ολόκληρο καταναλωτικό σύμπαν και μια βιομηχανία που έχει στηθεί με πάρα πολλά παρακλάδια.

Πρόσεχε τι τρως; Αυτό σου κάνει καλό. Αυτό βλάπτει την υγεία σου. Τροφές με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Υπερτροφές. Τροφές που βελτιώνουν τη διάθεση. Τροφές για το σώμα, για το μυαλό, για την ψυχή, για την απώλεια βάρους… και η λίστα συνεχίζεται επ’ άπειρον. Το κομμάτι της διατροφής άρχισε κι αυτό να υπόκειται σε τάσεις και μόδες. Ακόμα ωστόσο ψάχνεις τη δίαιτα που θα βρίσκει την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην απόλαυση και την υγεία.

Πρόσεχε την άσκηση! Το sms με νούμερο 6 ήταν αυτό που «φορέθηκε» περισσότερο τις μέρες της καραντίνας, ενώ οι συμβουλές και τα tips για γυμναστική και ασκήσεις στο σπίτι κατέκλυσαν όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λες και το lockdown ήταν μια συνωμοσία από το σύμπαν για να αδυνατίσεις… Άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα.   

 

Μάθε να αναπνέεις σωστά. Να σκέφτεσαι θετικά. Να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου. Με τη δύναμη της σκέψης σου μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Δεν είναι ότι γ@%&εται το σύμπαν, εσύ φταις που σκέφτεσαι αρνητικά όταν κάτι δεν πάνε καλά τα πράγματα στη ζωή σου.

Να κοιμάσαι καλά! Να ξυπνάς όπως πρέπει. Ο ύπνος είναι σημαντικός. Συστήθηκες με τη μελατονίνη, όλα τα χαλαρωτικά φυσικά βότανα, ενώ διάβασες πάνω από χίλια διαφορετικά άρθρα για την αϋπνία, προσπαθώντας να κοιμηθείς.

Στη διάθεσή σου, σε αφθονία, οδηγίες και συμβουλές κι εγχειρίδια καθημερινής επιβίωσης που είναι έτοιμα να σου «πουλήσουν» ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να φτάσεις όμορφη, αδύνατη, νέα, ως τα 100 χρόνια τουλάχιστον.

Εκτός από τα βιβλία αυτοβελτίωσης, τα μαθήματα αυτογνωσίας, θετικής ψυχολογίας, πλέον έχεις στη διάθεσή σου και ένα εξειδικευμένο προσωπικό νέων επαγγελματικών ιδιοτήτων που επιστρατεύονται προκειμένου να έχεις τον κατάλληλο άνθρωπο για κάθε σου ανάγκη.

Άλλωστε οι ειδικοί με αφορμή την καραντίνα σου κούνησαν το δάχτυλο λέγοντάς σου ότι και πριν από τον κορωνοϊό δεν ήταν ότι σου έλειπε ο χρόνος για να αφιερώσεις στον εαυτό σου και να είσαι καλά αλλά η πειθαρχεία. Χρειάζεσαι κάποιον να σου λέει τι πότε πόσο και πώς να κάνεις. Κάποιον να σου υπενθυμίζει το «καλό» σου. Και κάποιον να σου το επιβάλλει.

Σε ένα σύστημα υγείας που δεν μπορούσε να φορτωθεί τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών του, ανέθεσε την ευθύνη σε εσένα, στον καθένα ξεχωριστά. Είχες κι έχεις την ευθύνη του να μην αρρωστήσεις. Από την άλλη έχεις πλέον και έναν «στρατό» προπονητών, επαγγελματιών υγείας, να βρίσκονται στη διάθεσή σου και να σου προσφέρουν τη γνώση και τις υπηρεσίες τους, έτοιμοι στην τελική να σου καταλογίσουν την οποιαδήποτε αποτυχία σου… Αν δεν είσαι καλά, εσύ θα φταις…

Η αναζήτηση κι η επίτευξη της υγείας, της ευεξίας και της ευτυχίας κι όλων των ευ… που κοντεύουν να γίνουν φευ… έχουν αρχίσει να ανεβάζουν τα επίπεδα άγχους αντί να τα ρίχνουν, όπως θα έπρεπε να είναι ο αρχικός στόχος τους και το τελικό τους αποτέλεσμα.

Πολλές από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές που μας διατίθενται στο εμπόριο μέσω της ευεξίας σου είναι χρήσιμες, όπως ευγνωμοσύνη, άσκηση, υγιεινή διατροφή και διαλογισμός, αλλά η εμμονή σου σε αυτές δεν είναι.    

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε έχουν βάλει σε ένα τριπάκι ανελέητου συναγωνισμού. Δεν σου έφταναν τα πρότυπα ομορφιάς, καταξίωσης, κύρους – τώρα έχεις να ανταγωνιστείς και σε όρους υγείας. Λες και είναι κακό ή ντροπή να έχεις κάτι, λες και το να αρρωστήσεις πλέον δεν είναι κάτι ανθρώπινο ή απολύτως φυσιολογικό.

Υπό το βάρος μιας παγκόσμιας πανδημίας που σκοτώνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αφήνοντας πολλούς χωρίς βασική υγειονομική περίθαλψη, η παντοδύναμη προσέγγιση για την ευεξία ωθεί περισσότερο στον ατομικισμό, τροφοδοτώντας προκαταλήψεις σχετικά με την υγεία και τελικά σε καθιστά δυστυχισμένη.

Τι χρειάζεται να θυμάσαι: το να ακούς και να νιώθεις τις ανάγκες σου και να διατηρείς την ψυχική, νοητική και σωματική σου υγεία είναι κάτι που οφείλεις στον εαυτό σου και σε κανέναν άλλον, αξιοποίησε τη γνώση και όλες τις δυνατότητες που έχεις στη διάθεσή σου αφαιρώντας ωστόσο το άγχος των επιδόσεων. Το να έχεις μέτρο σε όλα παραμένει σημαντική ασπίδα προστασίας. Η υπερβολή και η εμμονή με οτιδήποτε και σε οποιονδήποτε τομέα ήταν ανέκαθεν και συνεχίζει να είναι ανθυγιεινή.   

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Σύγχρονος ονειροκρίτης για κορίτσια με «ανήσυχα» όνειρα

Τι σημαίνει… αν δεις στον ύπνο σου…

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Το θυμάσαι αυτό και συνεχίζεις τη ζωή σου» Kevin Bacon

Το όμορφο αγόρι του Footloose έδωσε τη θέση του σε έναν γοητευτικό και ταλαντούχο ηθοποιό που γίνεται 65

Προτεινόμενα

ΣΙΝΕΜΑ

Halle Berry και Glenn Close συναντούν την Kim Kardashian στο νέο legal drama δια χειρός Ryan Murphy

Το οποίο θα επικεντρώνεται σε μια all-female νομική εταιρία με την Kardashian στο τιμόνι

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 14 έως 21/7

Ρισκάρετε για να διεκδικήσετε αυτά που σας αναλογούν