Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Το να προσφέρεις είναι το πιο σημαντικό στην αγάπη» Meryl Streep

Στα 73 της συνεχίζει να προσφέρει τον καλύτερο εαυτό της στην τέχνη της και στη ζωή  



Το όνομα της είναι εγγύηση για την ποιότητα και την επιτυχία της ταινίας στην οποία πρωταγωνιστεί, έπαιξε ή θα παίξει. Ακόμα κι αν η ταινία δεν είναι αριστούργημα, η δική της ερμηνεία και το πώς θα υποδυθεί τον ρόλο της θα την απογειώσει. Από μιούζικαλ (βλ. Mamma mia), κοινωνική ταινία ή δράμα (βλ. The Hours) μέχρι κωμωδία (Julie & Julia), το ρεπερτόριο των ρόλων της είναι ανεξάντλητο όπως και το ταλέντο της.  

Η Μέριλ Στριπ (Mary Louise "Meryl" Streep) γεννήθηκε στις  22 Ιουνίου 1949 και είναι Αμερικανίδα ηθοποιός. Για την ακρίβεια, η Στριπ θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς της σύγχρονης εποχής.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στο θέατρο το 1971 στο έργο The Playboy of Seville και στην τηλεόραση το 1977 με την τηλεταινία The Deadliest Season. Την ίδια χρονιά έκανε και την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο με την ταινία Τζούλια (Julia, 1977). Γρήγορα ήρθαν καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες με ρόλους στις ταινίες Ο Ελαφοκυνηγός (The Deer Hunter, 1978) και Κράμερ εναντίον Κράμερ (Kramer vs. Kramer, 1979). Για την πρώτη ταινία έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ ενώ για τη δεύτερη κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ. Το 1982 κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία Η Εκλογή της Σόφι (Sophie's Choice). Το 2012 κέρδισε το τρίτο της Όσκαρ για την ταινία Η Σιδηρά Κυρία (The Iron Lady).

Η Στριπ έχει λάβει συνολικά 21 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας τρία, και 32 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, κερδίζοντας οκτώ. Είναι η ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα στην ιστορία του κινηματογράφου. Έχει επίσης βραβευθεί με δύο Βραβεία Έμμυ, δύο Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών, δύο BAFTA, ένα βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών, το Τιμητικό βραβείο της Χρυσής Άρκτου για το 2012, ενώ έχει λάβει και πέντε υποψηφιότητες για Βραβείο Γκράμι Το 2004 βραβεύθηκε με το Life Achievement Award από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Το 2011 ενσάρκωσε την πρώην Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ στην ταινία Η Σιδηρά Κυρία (The Iron Lady). Για την ερμηνεία της βραβεύτηκε με Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA Α' Γυναικείου Ρόλου και έλαβε υποψηφιότητα για Screen Actors Guild Award Το 2012 συμπρωταγωνίστησε μαζί με τους Τόμι Λι Τζόουνς και Στιβ Καρέλ στην αισθηματική κομεντί Ποτέ Δεν Είναι Αργά (Hope Springs). Για την ερμηνεία της έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου. To 2013 συμπρωταγωνίστησε μαζί με την Τζούλια Ρόμπερτς στην ταινία Αύγουστος (August: Osage County), βασισμένη στο ομότιτλο βραβευμένο με Πούλιτζερ θεατρικό του Τρέισι Λετς και σε σκηνοθεσία του Τζον Γουέλς. Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2012 και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το Δεκέμβριο του 2013. Για την ερμηνεία της έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου και Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου - Κωμωδία/Μιούζικαλ.

Η Μέριλ Στριπ ήταν αρραβωνιασμένη με τον ηθοποιό Τζον Καζάλ μέχρι τον θάνατό του από καρκίνο στους πνεύμονες τον Μάρτιο του 1978. Παντρεύτηκε τον γλύπτη Ντον Γκάμερ στις 30 Σεπτεμβρίου 1978 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Τον Χένρι «Χανκ» Γουλφ Γκάμερ, τη Μέρι Γουίλα «Μάμι» Γκάμερ, την Γκρέις Τζέιν Γκάμερ και τη Λουίζα Τζέικομπσον Γκάμερ.

Με αφορμή τα χθεσινά της γενέθλια θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές της φράσεις:

https://www.instagram.com/p/Bk-pso2lfkG/

«Το μεγάλο δώρο των ανθρώπων είναι ότι έχουμε τη δύναμη της ενσυναίσθησης».

 

Η υποκριτική δεν είναι να είσαι διαφορετικός. Είναι να βρίσκεις την ομοιότητα σε αυτό που είναι προφανώς διαφορετικό και μετά να βάζω τον εαυτό μου εκεί».

 

«Δεν μπορείτε να είστε κακομαθημένοι εάν κάνετε το δικό σας σιδέρωμα ρούχων».

«Τι χρειάζεται για να είσαι η Πρώτη γυναίκα; Χρειάζεται ατσάλι, και χρειάζεται χάρη».

 

«Είμαι περίεργος για άλλους ανθρώπους. Αυτή είναι η ουσία της υποκριτικής μου. Ενδιαφέρομαι για το πώς θα ήταν να ήμουν εσύ».

 

«Ενσωματώστε αυτό που πιστεύετε σε κάθε τομέα της ζωής σας. Πάρτε την καρδιά σας για να δουλέψετε και ζητήστε το μεγαλύτερο και καλύτερο από όλους τους άλλους».

«Θέλω να νιώσω τη ζωή μου ενώ βρίσκομαι σε αυτήν».

 

«Απλά πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που κάνετε. Είναι το μάθημα που έχω από τον άντρα μου. Απλά λέει, συνεχίστε. Ξεκινήστε αρχίζοντας».

 

«Η μητρότητα έχει ένα πολύ ανθρωπιστικό αποτέλεσμα. Όλα μειώνονται στα βασικά».

«Το ενδιαφέρον για το να είσαι μητέρα είναι ότι όλοι θέλουν τα κατοικίδια ζώα, αλλά κανένας εκτός από εμένα δεν καθαρίζει τις ακαθαρσίες».

 

«Νομίζω ότι το πιο απελευθερωτικό πράγμα που έκανα νωρίς ήταν να απελευθερωθώ από οποιαδήποτε ανησυχία με την εμφάνισή μου καθώς προσηλωνόμουν στη δουλειά μου».

 

«Η άμεση ικανοποίηση δεν είναι ποτέ αρκετά άμεση».

«Η προσφορά είναι το μόνο πράγμα που είναι σημαντικό για την αγάπη. Όλοι ανησυχούν για το «να χάσετε τον εαυτό σας» - όλο αυτόν τον ναρκισσισμό. Καθήκον. Δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτήν την ιδέα ούτε τώρα ... Αλλά το καθήκον μπορεί να είναι μια πανοπλία που φορέσατε για να πολεμήσετε για την αγάπη σας».

 

«Δεν είχα καμία εμπιστοσύνη στην ομορφιά μου όταν ήμουν νέος. Ένιωθα σαν ηθοποιός χαρακτήρων και εξακολουθώ να νιώθω έτσι».

 

«Η οικογένειά μου πραγματικά έρχεται πρώτη. Πάντα ήταν και πάντα θα είναι».

 

 https://www.instagram.com/p/CQcZpuwqWJM/

 

«Άφησα τις πράξεις της ζωής μου να αντιπροσωπεύουν αυτό που είμαι ως άνθρωπος. Αντιμετωπίστε τη ζωή με πράξεις, όχι με τις λέξεις».

 

«Η προσωπικότητα είναι αμέσως εμφανής, από τη γέννηση και δεν νομίζω ότι αλλάζει πραγματικά».

 

«Είμαστε αυτοί που θα είμαστε όταν θα είμαστε πολύ μεγάλοι και όταν είμαστε πολύ μεγάλοι είμαστε αυτοί που ήμασταν όταν ήμασταν 8».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Σαββατοκύριακο στο Μιλάνο: ιδέες για να περάσετε υπέροχα

Πώς να αξιοποιήσετε το 48ωρό σας για να απολαύσετε περισσότερο αυτή την πανέμορφη πόλη

CELEBS

Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Το μήνυμά της στο Instagram

FASHION TRENDS

Ποια σανδάλια είναι η πιο κομψή τάση του καλοκαιριού 2024;

Κομψά και άνετα – με «δαχτυλίδι» που τα κάνει να ξεχωρίζουν