«Όταν αγαπώ, το κάνω χωρίς να υπολογίζω» Brigitte Bardot

Όταν ο Θεός έπλασε τη γυναίκα… πριν από 88 χρόνια

Αγγελική Λάλου

Πληθωρική ομορφιά, σκανδαλώδης γοητεία, φυσικά λαμπερή και με εκρηκτική θηλυκότητα, όχι ένα απλό σεξ σύμβολο αλλά συνώνυμο της γυναίκας. Η ζωή της υπήρξε κάτι παραπάνω από μυθιστορηματική, με τους έρωτες, τους γάμους και τους ρόλους στις ταινίες της να αποτελούν για χρόνια πρωτοσέλιδα.

Η Μπριζίτ Μπαρντό (Brigitte Anne-Marie Bardot), γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1934 κι είναι Γαλλίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και τραγουδίστρια. Επίσης είναι ένθερμη ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Μπριζίτ Μπαρντό.

Μύθος και σύμβολο του σεξ των δεκαετιών 1950 και 1960, ήταν αστέρι παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας, ιέρεια και μούσα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών της εποχής. Έμβλημα της γυναικείας χειραφέτησης και της σεξουαλικής απελευθέρωσης, έφερε επανάσταση στα ήθη, περνώντας από γυναίκα-παιδί σε femme fatale, ελεύθερη και προκλητική, ενζενί και ελευθεριάζουσα, σε μια εποχή μεταπολεμική και συντηρητική. Με 48 ταινίες στο ενεργητικό της και περισσότερα από 80 τραγούδια σε 21 έτη καριέρας, η Μπριζίτ Μπαρντό, πασίγνωστη επίσης με τα αρχικά της, BB («Μπεμπέ»), είναι μια από τις γνωστότερες Γαλλίδες καλλιτέχνιδες παγκοσμίως.

Τον Αύγουστο του 1959, η Σιμόν Ντε Μπουβουάρ έγραψε το «Brigitte Bardot and the Lolita syndrome» (Η Μπριζίτ Μπαρντό και το σύνδρομο της Λολίτα», από το οποίο έχει μείνει στην ιστορία το ότι την χαρακτήρισε «ατμομηχανή της γυναικείας ιστορίας» και την περιέγραψε ως την πρώτη πιο απελευθερωμένη γυναίκα της μεταπολεμικής Γαλλίας. Από εκείνο ωστόσο το, κλασικό πλέον, δοκίμιο υπάρχουν πολλά ακόμα που αξίζει σήμερα να κρατήσουμε και ρίχνουν φως στο φαινόμενο που ακούει στο όνομα Brigitte Bardot.

Ενώ η ταινία «Κι ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» κόστισε γύρω στα εκατό σαράντα εκατομμύρια φράγκα έφερε λιγότερα από εξήντα, όταν ωστόσο πήγε στην Αμερική έκοψε εισιτήρια 4.000.000 δολαρίων καθιερώνοντας την Β.Β. σε πολύτιμο προϊόν εξαγωγής.

Με το έργο αυτό η Brigitte Bardot έγινε εύκολα το νέο είδωλο της αμερικάνικης νεολαίας. Κατατάσσεται ως μια μεγάλη διεθνής σταρ. Ωστόσο, οι συμπατριώτες της συνεχίζουν να την αποφεύγουν. Δεν περνά μια εβδομάδα χωρίς άρθρα στον τύπο που να λένε τα πάντα για τις πρόσφατες ψυχολογικές διακυμάνσεις και τις ερωτικές της σχέσεις ή να προσφέρουν μια νέα ερμηνεία της προσωπικότητάς της, αλλά τα μισά από αυτά τα άρθρα και τα κουτσομπολιά την βλέπουν μέσα από την κλειδαρότρυπα. Η Bardot λάμβανε τριακόσια επιστολές θαυμαστών την ημέρα, από αγόρια και κορίτσια, και κάθε μέρα αγανακτισμένες μητέρες γράφουν σε συντάκτες εφημερίδων και θρησκευτικές και πολιτικές αρχές για να διαμαρτυρηθούν για την ύπαρξή της.

Με αφορμή τα γενέθλιά της θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές της φράσεις:

 

«Μια φωτογραφία μπορεί να είναι μια στιγμή της ζωής που αποτυπώθηκε για μια αιωνιότητα και δεν θα σταματήσει ποτέ να σας κοιτάζει».

 

«Μόνο οι ηλίθιοι αρνούνται να αλλάξουν γνώμη».

 

«Είναι λυπηρό να γερνάς αλλά είναι ωραίο να ωριμάζεις».

 

«Κάθε ηλικία μπορεί να είναι μαγευτική, υπό την προϋπόθεση ότι ζείτε μέσα σε αυτήν».

 

«Τα ζώα δεν με πρόδωσαν ποτέ. Είναι ένα εύκολο θήραμα, όπως ήμουν εγώ σε όλη την μου καριέρα. Έτσι νιώθουμε το ίδιο. Τα αγαπώ».

 

«Οι γυναίκες γίνονται πιο δυστυχισμένες όσο περισσότερο προσπαθούν να απελευθερωθούν».

 

«Μπορεί να με αποκαλούν αμαρτωλή, αλλά είμαι σε ειρήνη με τον εαυτό μου».

 

«Έδωσα την ομορφιά μου και τα νιάτα μου στους άντρες. Θα δώσω τη σοφία και την εμπειρία μου στα ζώα».

 

«Τι πιο όμορφο από μια αγαπητή ηλικιωμένη κυρία που μεγαλώνει με σοφία;»

 

«Έχω καταλάβει ότι τα πιο σημαντικά πράγματα είναι η τρυφερότητα και η καλοσύνη. Δεν μπορώ χωρίς αυτά».

 

«Λέω αυτό που σκέφτομαι και σκέφτομαι αυτό που λέω».

 

«Η άγρια ​​και ελεύθερη πλευρά μου ξεβόλεψε κάποιους και κάποιους άλλους τους άφησε χωρίς γάμο».

 

«Πρέπει να έχεις λόγο για να αγαπάς;»

 

«Όταν αγαπώ, το κάνω χωρίς να υπολογίζω. Δίνω τον εαυτό μου εξ ολοκλήρου. Και κάθε φορά, είναι η μεγάλη αγάπη της ζωής μου».

 

«Είναι καλύτερα να είσαι άπιστος παρά να είσαι πιστός χωρίς να το θέλεις».

 

«Έχω υπάρξει πολύ χαρούμενη, πολύ πλούσια, πολύ όμορφη, πολύ λατρεμένη, πολύ διάσημη και πολύ δυστυχισμένη».

 

«Οι ταινίες δεν έχουν δείξει ποτέ το είδος της σχέσης που μπορεί να υπάρχει μεταξύ δύο γυναικών».About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares