Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Kate Winslet: «Δεν μπορείς να επιλέξεις ποιον θα ερωτευτείς, ξέρεις…»

«Χρόνια πολλά»… σε μια σπουδαία ηθοποιό που αγαπάμε για την καλλιτεχνική δουλειά αλλά και το ήθος της



Η συμμετοχή της σε μια ταινία αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να την παρακολουθήσεις. Πέρα όμως από το αναμφισβήτητο υποκριτικό της ταλέντο και τις σωστές τις επαγγελματικές επιλογές κι εκτός από την αδιαφιλονίκητη γοητεία και ομορφιά της, ξεχωρίζει για το ήθος και τη στάση ζωής της. Όσες φορές έχει τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης είναι για να υπερασπιστεί το δίκαιο και την αλήθεια και να αντιταχθεί σε στερεότυπα και δεισιδαιμονίες της εποχής μας. Αγαπάει τον εαυτό της, αγαπάει τη ζωή, της αρέσει να είναι γυναίκα αλλά θέλει να ζει σε έναν κόσμο που οι γυναίκες να μπορούν άνετα να είναι ο εαυτός τους και να ζουν τη ζωή που επιλέγουν οι ίδιες – και αυτό το υποστηρίζει τόσο με την καθημερινότητά της όσο και με τους ρόλους που υποδύεται.

Η Κέιτ Γουίνσλετ (Kate Elizabeth Winslet) γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1975 και είναι Αγγλίδα ηθοποιός. Έχει κερδίσει το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Σφραγισμένα Χείλη, τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, τρία βραβεία BAFTA, ένα βραβείο BIFA, ένα βραβείο Έμμυ, ένα βραβείο Γκράμμυ, ένα βραβείο AACTA και τρία βραβεία Guild ως κινηματογραφική ηθοποιός. Είναι η νεαρότερη ηθοποιός που έχει λάβει έξι υποψηφιότητες για βραβεία Όσκαρ, με επτά υποψηφιότητες συνολικά, και είναι μια από τις ελάχιστες ηθοποιούς που κέρδισε τρία από τα τέσσερα αμερικανικά βραβεία EGOT. Επιπρόσθετα, έχει κερδίσει βραβεία από την Αυστραλιανή Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, μεταξύ άλλων, καθώς και το τιμητικό βραβείο César το 2012.

Γεννημένη στο Μπέρκσαϊρ, σπούδασε υποκριτική από την παιδική ηλικία και ξεκίνησε την καριέρα της στη βρετανική τηλεόραση το 1991. Έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο με την ταινία Ουράνια Πλάσματα (1994), για την οποία έλαβε επαίνους. Κέρδισε αναγνώριση με τον υποστηρικτικό της ρόλο στην ταινία Λογική και ευαισθησία (1995) προτού γίνει παγκοσμίως γνωστή με τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην επική ρομαντική ταινία Τιτανικός το 1997, που ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία μέχρι εκείνη την στιγμή.

Οι ερμηνείες της Γουίνσλετ στις ταινίες Iris (2001), Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού (2004), Ψάχνοντας τη Χώρα του Ποτέ (2004), Κρυφές Επιθυμίες (2006), Ο Δρόμος της Επανάστασης (2008) και Στηβ Τζομπς (2015) συνέχισαν να της δίνουν επαίνους από τους κριτικούς του κινηματογράφου. Το 2008 ο κριτικός κινηματογράφου Ντέιβιντ Έντελσταϊν την περιέγραψε ως «η καλύτερη Αγγλίδα κινηματογραφική ηθοποιός της γενιάς της».

winslj

Η Γουίνσλετ κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού για τον ρόλο της στην ταινία The Reader (2008) και το βραβείο Έμμυ παίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην μίνι σειρά Mildred Pierce (2011) από το HBO. Οι μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της Γουίνσλετ μετά τον Τιτανικό περιλαμβάνουν την ρομαντική κωμωδία The Holiday (2006), την ταινία κινουμένων σχεδίων Flushed Away (2006) και τις δυο πρώτες ταινίες The Divergent Series.

Παράλληλα με την υποκριτική, η Γουίνσλετ έχει γίνει η αφηγήτρια σε ντοκιμαντέρ και σε παιδικά βιβλία. Έχει λάβει ένα βραβείο Γκράμμυ για την Καλύτερη Αφήγηση Βιβλίου το 2000, για την αφήγηση του βιβλίου Listen to the Storyteller. Έχει επίσης χαρίσει την φωνή της σε τραγούδια των ταινιών της, συμπεριλαμβανομένου του single What If στην ταινία Christmas Carol: Η ταινία (2001).

Έχοντας ήδη δυο διαζύγια από τους σκηνοθέτες του κινηματογράφου, Τζιμ Θρίπλετον (με τον οποίον απέκτησε μια κόρη) και Σαμ Μέντες (με τον οποίο απέκτησε έναν γιο), η Γουίνσλετ είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Ned Rocknroll (με τον οποίο έχει έναν γιο) (στοιχεία για το βιογραφικό της από τη Wikipedia).

winslc

Με αφορμή τα γενέθλιά της, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές της φράσεις:

 

«Τα καλά και τα κακά είναι αυτά που μας διαμορφώνουν ως ανθρώπους ... η αλλαγή μας κάνει να εξελισσόμαστε».

 

«Από τη φύση μου, είμαι πολύ θετικός άνθρωπος και επειδή είμαι ευτυχισμένη με τον εαυτό μου και τη ζωή μου, έχω έναν υπέροχο σύζυγο και όμορφα παιδιά, και έχω μια δουλειά που αγαπώ και απαιτεί συναισθηματική έκφραση, πραγματοποιώ πολλά από τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μου».

 

«Δεν μπορείς να επιλέξεις ποιον θα ερωτευτείς, ξέρεις…»

 winslh

«Η ζωή είναι σύντομη και είναι εδώ για να την ζήσετε».

 

«Η πλαστική χειρουργική και τα εμφυτεύματα στήθους είναι καλά για άτομα που το θέλουν, αν τους κάνει να νιώσουν καλύτερα για το ποιοι είναι. Αλλά, κάνει αυτούς τους ανθρώπους, κυρίως τους ηθοποιούς, πρόσωπα φαντασίας για έναν κόσμο φαντασίας. Η υποκριτική έχει να κάνει με το να είσαι ειλικρινής».

 

«Η εξοχή, ιδιαίτερα, είναι πολύ καλή για το πνεύμα μου».

 winsld

«Είναι πολύ εύκολο να κρίνεις μέχρι να μάθεις την αλήθεια κάποιου».

 

«Πραγματικά πιστεύω στο “Προχώρα, ζήσε και άσε να ζήσουν, συγχώρεσε και ξέχνα”».

 

«Τα πράγματα που με κάνουν πιο ευτυχισμένη σε ολόκληρο τον κόσμο είναι να μπορώ να πηγαίνω για πικνίκ, είτε με τα παιδιά μου είτε με τον σύντροφό μου, οι μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και να μπορώ να πηγαίνω στο παντοπωλείο - αν μπορώ να κάνω αυτά τα πράγματα, τότε είμαι καλά».

 winsle

«Νομίζω ότι κάθε μορφή αυτοέκφρασης είναι μισή αυτοπεποίθηση, μισή καθαρή δουλειά και, ίσως, λίγο ταλέντο».

 

«Νιώθω πολύ έντονα ότι οι “καμπύλες” είναι φυσικές, γυναικείες και πραγματικές.

 

«Αυτό που με συγκινεί και με συγκλονίζει είναι ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο ζουν συχνά μια ζωή που δεν είχαν προγραμματίσει για τον εαυτό τους. Και ξυπνούν μια μέρα και λένε: “Υπομονή. Ποιος είμαι; Είμαι πραγματικά εγώ; Είναι αυτό που πραγματικά ήθελα”. Και επίσης, “Μπορώ να το αλλάξω; Έχω το κουράγιο να το αλλάξω;”»

 wisnlb

«Ένα από τα πράγματα που ήμουν πάντα και εξακολουθώ να είμαι, είναι αρκετά επινοητικό».

 

«Δεν θα ονειρευόμουν να δουλέψω σε κάτι που δεν έκανε το έντερο μου να βροντοφωνάξει και η καρδιά μου να θέλει να εκραγεί».

 

«Μητέρες που εργάζονται με πλήρη απασχόληση - είναι οι πραγματικοί ήρωες».

 winsla

«Νομίζω ότι η θλίψη είναι κάτι με το οποίο μαθαίνεις να ζεις, αντί να μαθαίνεις να ξεχνάς».

 

«Εκνευρίζομαι που υπάρχει μια εικόνα τελειότητας που παρακινεί τις γυναίκες όλο και πιο λεπτές. Έχω έναν υπέροχο σύζυγο και παιδιά και δεν έχασα βάρος για να βρω αυτά τα πράγματα».

 

«Μερικές φορές οι άνθρωποι ρωτούν: “Τι εύχεσαι για τα παιδιά σου;” και το μόνο που λέω είναι: “Θέλω να είναι χαρούμενα για αυτό που είναι"».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

CELEBS

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το μήνυμα στην Μαρία Καβογιάννη πριν την πρεμιέρα του Maestro

Θέλει να δουν μαζί την πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειράς

DO IT YOURSELF

Πώς να διαλέξεις και να φροντίσεις το αθλητικό σου σουτιέν

Run baby run, αλλά με τη σωστή υποστήριξη!

CELEBS

Γιούλικα Σκαφίδα: Δεν είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, απλά δεν έχω παντρευτεί

«Είμαι εδώ για να απαντήσω στον γιο μου σε όλα με θάρρος και αλήθεια»