Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Αγαπημένο μου ημερολόγιο… τα εκπληκτικά (επιστημονικά) οφέλη του να οργανώνεις τις σκέψεις σου

Σου βρήκαμε τα 3 πιο υπέροχα «ημερολόγια» που θα σε βοηθήσουν να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου



Μπορεί να έχεις συνδέσει τη λέξη ημερολόγιο με το τέλος ή την αρχή μιας χρονιάς. Μπορεί να το έχεις συνδυάσει με την ατζέντα και τις υποχρεώσεις που πρέπει να συμπεριλάβεις μέσα του. Όμως το ημερολόγιο δεν είναι χρονικά περιορισμένο. Ούτε είναι το παιδικό μας τετράδιο που κλειδώναμε και γράφαμε μέσα μας τα εσώψυχά μας. Το να κρατάς στις μέρες μας ημερολόγιο είναι πιο cool, πιο new age και όταν το κάνεις με τον σωστό τρόπο σου προσφέρει πολλά σημαντικά οφέλη στην ψυχική σου υγεία. Για να σε παρακινήσουμε, εκτός από το να σου πούμε πόσο καλό σου κάνει, θα σου προτείνουμε 3 υπέροχα ημερολόγια που μόλις κυκλοφόρησαν και είναι τόσο όμορφα (αλλά και τόσο ευεργετικά) που πραγματικά θα γίνουν το πιο δυνατό σου κίνητρο.

Αλλά ας δούμε πρώτα τα οφέλη που σου προσφέρει η συνήθεια του να κρατάς ημερολόγιο:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Νέες μελέτες δείχνουν ότι το να κρατάς ημερολόγιο προσφέρει φυσικά οφέλη σε εκείνους που αγωνίζονται με ασθένειες που απειλούν τη ζωή όπως το HIV / AIDS, το άσθμα και η αρθρίτιδα. Αν και το ημερολόγιο από μόνο του δεν αρκεί, η έρευνα προτείνει στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη γραφή για να κατανοήσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους να πάρουν το μεγαλύτερο όφελος. Σε άλλη μελέτη, ασθενείς με άσθμα και ρευματοειδή αρθρίτιδα που έγραφαν για αγχωτικά γεγονότα στη ζωή τους είδαν σημαντική βελτίωση. Η γραφή δίνει δομή στα ανήσυχα συναισθήματά σου και σε βοηθά να τα ξεπεράσεις, δήλωσε ένας ερευνητής. Επίσης η έρευνα έδειξε ότι βοηθάει ασθενείς να θεραπευτούν πιο γρήγορα και κάνει τη διαδικασία της ανάρρωσης πιο ανεκτή και πιο εύκολη.

 imerolg

Μειώνει το άγχος

Το να κρατάς ημερολόγιο σου επιτρέπει να επεξεργάζεσαι τα δύσκολα συναισθήματά σου και τις ανησυχίες σου. Όταν ρωτάς τον εαυτό σου πόσο πιθανό είναι το χειρότερο σενάριο, κερδίζεις μια πιο ρεαλιστική προοπτική για τη ζωή σου. Καταπραΰνει τα νεύρα σου και σε βοηθά να δημιουργήσεις ιδέες για να λύσεις τα προβλήματά σου.

 https://issuu.com/brainfood/docs/kindness_journal_low_16selido

Βελτιώνει τις δεξιότητες επικοινωνίας

Το να κρατάς ημερολόγιο, σε βοηθάει να εκφράζεις καλύτερα τον εαυτό σου. Και αυτό σου επιτρέπει να επικοινωνήσεις καλύτερα τα συναισθήματά σου με άλλους. Όσο πιο συνειδητή εικόνα αποκτάς για σένα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, τόσο περισσότερο μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου κατανοητό στους άλλους. Η γραφή οδηγεί σε σαφή σκέψη - η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε σαφή επικοινωνία.

 https://www.facebook.com/itehnitiszois/photos/a.104164838025890/380072717101766

Σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα

Η ανησυχία για μελλοντικά καθήκοντα συμβάλλει σημαντικά στη δυσκολία των ανθρώπων να κοιμηθούν. Μια μελέτη έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη: οι άνθρωποι, που γράφουν λίστες και κρατούν ημερολόγιο για τα καθήκοντα που χρειάζεται να ολοκληρώσουν, κοιμούνται σημαντικά πιο γρήγορα από εκείνους που γράφουν για ολοκληρωμένες δραστηριότητες. Η μελέτη καταλήγει ότι το να γράψεις μια πολύ συγκεκριμένη λίστα περίπου 5 λεπτά πριν την ώρα του ύπνου θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα. Όσο πιο συγκεκριμένη ήταν η λίστα, τόσο πιο γρήγορα οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμήθηκαν.

 imerola

Κάνει πιο πιθανή την επιτυχία

Η γραφή σε βοηθά επίσης να προσδιορίσεις καλύτερα τι θέλεις. Σας βοηθά να εντοπίσεις μπλοκαρίσματα που σε σταματούν από την επίτευξη των στόχων σου - είτε πρόκειται για έλλειψη αυτοπεποίθησης είτε περιοριστικές πεποιθήσεις. Ένα ημερολόγιο σε βοηθά να επιβεβαιώσεις ότι οι στόχοι σου είναι εφικτοί. Σε βοηθά να δημιουργήσεις ένα πρακτικό σχέδιο για να επιτύχεις τους στόχους και να σπάσεις τα μεγάλα καθήκοντα σε μικρότερα κομμάτια. Επίσης σε βοηθά να ελέγξεις τις αποτυχίες και τις επιτυχίες του παρελθόντος - για να σχεδιάσεις καλύτερα το μέλλον. Σου επιτρέπει να παρακολουθείς την πρόοδό σου και να δεις τι λειτουργεί και τι αποτυγχάνει.

 https://issuu.com/brainfood/docs/wellbeing_journal_low_16selido

Βελτιώνει τη διάθεσή σου

Γράφοντας τους φόβους σου ανυψώνεις την πνευματική σου κατάσταση, επειδή εκφράζεις τα συναισθήματά σου αντί να τα έχεις υπό καταστολή. Επίσης, θέτει τα πράγματα σε προοπτική και σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι, ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα φαίνονται τα πράγματα, υπάρχουν λύσεις και λόγοι για τους οποίους αξίζει να νιώθεις ευγνωμοσύνη. Η γραφή καθαρίζει το μυαλό σου από παρεμβατικές σκέψεις και προβλήματα που δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι. Γράφοντας για τα συναισθήματά σου σε μια αφηρημένη, απρόσωπη προοπτική σου δίνει επίσης ηρεμία και σε κάνει πιο ευτυχισμένη έδειξε μια μελέτη. Η γραφή για τα συναισθήματά σου βοηθά τον εγκέφαλο να ξεπεράσει τις αναταραχές και σου δημιουργεί συναισθήματα ευεξίας.

 imerolc

Ενισχύει τη δημιουργικότητά σου

Σου επιτρέπει να εξερευνήσεις άγνωστες σκέψεις και αχαρτογράφητα συναισθήματα. Η γραφή για επαναλαμβανόμενες σκέψεις καθαρίζει το μυαλό σου για να κάνεις χώρο για άλλες ιδέες. Η γραφή στο χαρτί σού επιτρέπει επίσης να εξετάσεις τις ιδέες σου από διάφορες προοπτικές. Το ημερολόγιο σε βοηθά να παρακολουθείς τις ιδέες σου, τις εμπνεύσεις, τα αποσπάσματα και τα σκίτσα σου. Είναι ένας ασφαλής χώρος για ειλικρίνεια που θα σε απαλλάξει από τη σκέψη για το τι πρέπει να γράψεις. Επίσης, σε απαλλάσσει από ατέλειωτες συγκρίσεις με τους άλλους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή των ιδεών και των εμπνεύσεων.

 https://www.facebook.com/itehnitiszois/photos/a.104153624693678/392903192485385/

Βελτιώνει την αίσθηση της ευγνωμοσύνης σου

Γράφοντας τις θετικές σκέψεις σου μπορείς να ενισχύσεις την αίσθηση της ευγνωμοσύνης σου. Η εστίαση σε όλα τα καλά πράγματα στη ζωή σου σε κάνει πιο αισιόδοξη και ενισχύει την αυτοεκτίμησή σου. Η διατήρηση ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης μπορεί να έχει αποτελέσματα που αλλάζουν τη ζωή σου. Η έκφραση ευγνωμοσύνης μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει τη λειτουργία της ανοσολογίας και να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα. Η γραφή για την ευγνωμοσύνη βοηθά επίσης με την κατάθλιψη, την κόπωση και την αϋπνία. Η θετική ψυχολογία λέει ότι η εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη σου σε κάνει λιγότερο υλιστική. Βοηθά επίσης στην πρόληψη της εξάντλησης και ενθαρρύνει την υπομονή.

 https://www.facebook.com/itehnitiszois/photos/a.104164838025890/389713449471026

Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει ή που έχεις περισσότερο ανάγκη

Οι εκδόσεις Η Τέχνη της Ζωής δημιούργησαν για σένα τρία μικρά κομψοτεχνήματα ημερολόγια που χωράνε στην τσάντα σου και μπορείς να έχεις συνέχεια μαζί σου. Με το «Ημερολόγιο Ευεξίας» έχεις δημιουργικές δραστηριότητες που σε εμπνέουν, για εκείνες τις στιγμές που νιώθεις τη δημιουργικότητά σου να στερεύει, στις σελίδες του θα βρεις τον τρόπο να ξεκλειδώσεις την έμπνευση. Το «Ημερολόγιο Ευτυχίας» σου προσφέρει δημιουργικές ασχολίες για να χαίρεσαι την κάθε μέρα σου – μικρές σημαντικές υπενθυμίσεις για όταν θα είσαι κολλημένη στην κίνηση ή κάτι δεν πάει όπως ακριβώς το θες. Το «Ημερολόγιο Καλοσύνης» θα σε βοηθήσει να κάνεις μικρές πράξεις που θα φέρουν μεγάλη αλλαγή. Αν δυσκολεύεσαι να διαλέξεις, μπορείς να πάρεις και τα τρία… Κι επειδή η χαρά πολλαπλασιάζεται όταν την μοιράζεσαι, γιορτές έρχονται και μπορούν να γίνουν το καλύτερο δώρο για σένα αλλά και τους ανθρώπους που αγαπάς!

 Tα υπέροχα αυτά ημερολόγια θα τα βρεις: 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ – Brainfood Εκδοτική

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΥΕΞΙΑΣ – Brainfood Εκδοτική

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΥΤΥΧΙΑΣ – Brainfood Εκδοτική

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

Προτεινόμενα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ

DO IT YOURSELF

Pastels for spring: 7 παστέλ βερνίκια νυχιών για το μανικιούρ της άνοιξης

Χρώματα που θυμίζουν σορμπέ, για τα μανικιούρ που θα δοκιμάσουμε την περίοδο που η φύση ανθίζει