Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

“Don’t be that guy”: η σκωτσέζικη εκστρατεία που έγινε viral για καλό σκοπό

Μια εκστρατεία στη Σκωτία βάζει τους άντρες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους στην αύξηση της βίας και των σεξουαλικών εγκλημάτων κατά των γυναικών



“Don’t be that guy” - Μην είστε αυτός ο τύπος: Γιατί η εκστρατεία ζητώντας από τους άνδρες για την ευθύνη τους να τερματίσουν τη βία κατά των γυναικών έχει γίνει viral; Επειδή «Οι περισσότεροι άνδρες όταν κοιτάζουν στον καθρέφτη δεν βλέπουν ένα πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα αυτό κοιτάζει τις γυναίκες ακριβώς στο πρόσωπο».

Το αστυνομικό τμήμα της Σκωτίας ξεκίνησε μια εκστρατεία, με τίτλο «Αυτός ο τύπος» με το Hashtag «μην είναι αυτός ο τύπος», καλώντας τους άνδρες να εξετάσουν την πιθανή ευθύνη τους για τη βία κατά των γυναικών - και έχει τεράστια απήχηση στο Twitter και το Instagram.

Η εκστρατεία δημοσίευσε ένα βίντεο όπου διάφοροι άνδρες κάνουν ερωτήσεις στην κάμερα, όπως: «Την έχετε κεράσει ποτέ ένα πλουσιοπάροχο  δείπνο και αισθανθήκατε ότι αυτό σήμαινε ότι σας χρωστάει κάτι;» ή «την κεράσατε ποτέ τρία σφηνάκια στη σειρά, ελπίζοντας ότι θα έχετε μια ευκαιρία μαζί της;».

Ακολουθεί στη συνέχεια μια σειρά άλλων ερωτήσεων που αφορούν τις λεπτές αποχρώσεις και διακυμάνσεις της σεξουαλικής βίας: ερωτήσεις που αφορούν θέματα και συμπεριφορές όπως η αποστολή ανεπιθύμητων φωτογραφιών, το να φωνάζουν ένα κορίτσι «κούκλα» για να επιβάλουν την ιδέα της ύπαρξής της ως αντικειμένου, ή σφυρίζοντας σε αυτήν όταν περπατάει στο δρόμο ή αν την κοιτάζει επίμονα ενώ εκείνη περιμένει το λεωφορείο.

https://www.instagram.com/p/CU9v3AdjG88/

Με πολύ άμεσο τρόπο, οι άντρες ρωτούν τότε όσους βλέπουν το βίντεο αν  έχουν ποτέ «ενοχλήσει, πιέσει ή αναγκάσει» μια γυναίκα να κάνει σεξ μαζί του, και στη συνέχεια «φεύγετε με την αίσθηση ότι είστε πραγματικός άντρας» υπογραμμίζοντας όχι μόνο το πώς αυτού του είδους η δυναμική σεξουαλική βίαιη συμπεριφορά γίνεται νόρμα και απενοχοποιείται ως ανδρικό στερεότυπο αλλά και πώς εδραιώνεται λανθασμένα η έννοια του «πραγματικού άντρα» ή της αρσενικής ταυτότητας του εγώ που δημιουργείται με την ευόδωση παρόμοιων αρνητικών συμπεριφορών.

Το βίντεο τελειώνει με δύο απίστευτα επιγραμματικές και ουσιαστικές προτάσεις: «Οι περισσότεροι άνδρες όταν κοιτάζουν στον καθρέφτη δεν βλέπουν ένα πρόβλημα, όμως το πρόβλημα μας κοιτάζει ακριβώς στα μάτια. Η σεξουαλική βία ξεκινά πολύ πριν θεωρήσετε ότι το κάνετε πράξη. Μην είστε αυτός ο τύπος».

https://www.instagram.com/p/CVLXW6ULJhQ/

Το βίντεο έχει ήδη πάνω από 2,7 εκατομμύρια προβολές, έχει γίνει retweet πάνω από 26,3 χιλιάδες φορές. Έτσι είναι ασφαλές να πούμε ότι χτυπάει φλέβα σε ένα πολύ επώδυνο πρόβλημα, που εν μέσω πανδημίας έχει γνωρίσει σημαντική αύξηση σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.

Μετά τις πολύ βάναυσες δολοφονίες νέων γυναικών όπως η Sarah Everard και η Sabina Nessa στη Βρετανία, οι συμβουλές από ορισμένες οργανώσεις που είναι υπεύθυνες για την προστασία των γυναικών έχουν λάβει κριτική.

Η αστυνομία του Λονδίνου προέβη σε συμβουλές του τύπου, του «έχετε το νου σας», «κρύψτε το τηλέφωνό σας» και το «να προσέχετε», αλλά πλέον έχει αναθεωρήσει τη χρησιμότητα αυτού του είδους των συμβουλών και προτροπών προς τις γυναίκες...

https://www.instagram.com/p/CVOJ7Xvgdcq/

Συμβουλεύουν επίσης οι γυναίκες να κάνουν καταγγελίες όταν υποψιάζονται ότι ένας αστυνομικός δεν είναι αυτός που λέει ότι είναι, ή δεν ενεργούν προς το συμφέρον της ασφάλειας τους – κάτι που προέκυψε μετά την ανακάλυψη ότι ο δολοφόνος της Sarah Everard, ο Wayne Couzens, είχε χρησιμοποιήσει την ταυτότητά του ως αστυνομικός προκειμένου να την απαγάγει.

Αυτό το βίντεο ζητά από τους άνδρες να εξετάσουν αν ήταν υπεύθυνοι για αυτού του είδους τις βίαιες ενέργειες και τις αρνητικές αυτές συμπεριφορές, αντί να ζητούν από τις γυναίκες να κάνουν επιπλέον προσπάθεια προκειμένου να γλιτώσουν αυτές τις συμπεριφορές και να μην γίνουν θύμα τέτοιων ορέξεων για άλλη μία φορά. Επίσης, υπογραμμίζει το μεγάλο φάσμα μέσα στο οποίο λειτουργεί η σεξουαλική βία, θίγοντας όλες τις παραμέτρους και τις αποχρώσεις.

https://www.instagram.com/p/CVQxojSoB88/

«Θέλουμε οι γυναίκες να αισθάνονται ασφαλέστερες. Θέλουμε οι γυναίκες να είναι ελεύθερες να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το τι λένε ή κάνουν οι άνδρες», μια από τις σχετικές δηλώσεις που θα βρεις στον ιστότοπο του that guy.

https://www.instagram.com/p/CVlAdBxgd53/

«Άνδρες: Μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά ρίχνοντας μια σκληρή ματιά στις στάσεις και τη συμπεριφορά μας, στο σπίτι, στην εργασία και την κοινωνικοποίηση με τις συντρόφους μας. Ως άνδρες, πρέπει να σταματήσουμε να συμβάλλουμε σε έναν πολιτισμό που στοχεύει, ελαχιστοποιεί, καταστρέφει και θυματοποιεί τις γυναίκες», προσθέτει. «Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά στους άνδρες φίλους και τους συγγενείς μας για τη συμπεριφορά που είναι καταστροφική για τις γυναίκες».

https://www.instagram.com/p/CVqDLYnMcbR/

Επαινούμε ως γυναίκες και καλωσορίζουμε αυτή την προσπάθεια και ελπίζουμε να δημιουργηθούν πολλές αντίστοιχες εκστρατείες σε πολλές περισσότερες χώρες ώστε να ακολουθήσουν και ουσιαστικές συζητήσεις και απτοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30

FASHION NEWS

Celine: Αποχωρεί τελικά ο Hedi Slimane από τον εμβληματικό οίκο;

Τι συμβαίνει με το συμβόλαιο του ταλαντούχου καλλιτεχνικού διευθυντή;