Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Είναι έγκλημα να είσαι κορίτσι; Είναι έγκλημα που θέλουμε να σπουδάσουμε;»

Οι Ταλιμπάν απέσυραν την αρχική τους δέσμευση και δεν επέτρεψαν τελικά στα κορίτσια να γυρίσουν στο σχολείο



Οι Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν διεθνή κατακραυγή αφού ανακοίνωσαν στις 23/3 ότι τα κορίτσια δεν θα επιτρέπεται να φοιτούν στο γυμνάσιο, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις τους.

«Η άρνηση της εκπαίδευσης παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών», δήλωσε η Michelle Bachelet, Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Πέρα από το ίσο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, τους αφήνει περισσότερο εκτεθειμένους στη βία, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση».

Η Samira Hamidi, ακτιβίστρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο Αφγανιστάν, είπε: «Αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης που έγινε πραγματικότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν, που είχαν το μέλλον τους και ό,τι ήλπιζαν και εργάζονταν να τους αφαιρέσουν τον τελευταίο χρόνο».  Η Χαμίντι είπε ότι οι Ταλιμπάν «πρόδωσαν» τη χώρα «στερώντας από μια γενιά γυναικών και κοριτσιών το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση».

Η Μπατσελέτ είπε ότι η απόφαση προκαλεί «σοβαρή ανησυχία σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα να ξεπεράσει πολλαπλές διασταυρούμενες κρίσεις. Η αποδυνάμωση του μισού πληθυσμού του Αφγανιστάν είναι αντιπαραγωγική και άδικη».

Η ανακοίνωση έκπληξη ήρθε αργά το βράδυ στις 22/3. Πολλοί δάσκαλοι και μαθητές το έμαθαν μόλις το πρωί της Τετάρτης, την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς στο Αφγανιστάν, καθώς τα κορίτσια ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στην τάξη μετά από ένα εξάμηνο διάλειμμα που προκλήθηκε από την αναταραχή στη χώρα.

«Πολλά ενθουσιασμένα κορίτσια περίμεναν ήδη έξω από το σχολείο. Ήταν εδώ ώρες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματά τους. Ήταν πολύ χαρούμενες και ενθουσιασμένες. Μετά τους είπαμε για τη νέα εξαγγελία», είπε ένας δάσκαλος στην Καμπούλ. «Πολλές από αυτές άρχισαν να μαλώνουν. Δεν είχα τίποτα να τους πω. Έφυγα πριν μια ώρα. Έκλαψα». Μέχρι το τέλος της σχολικής ημέρας, είπε ο δάσκαλος, μερικά από τα κορίτσια στέκονταν ακόμα έξω από το κτίριο, ανίκανα να «κινήσουν τα πόδια τους για να επιστρέψουν στο σπίτι».

taliban

Τα κορίτσια έχουν απαγορευτεί από την εκπαίδευση πέρα ​​από το γυμνάσιο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στα μέσα Αυγούστου 2021. Τα περισσότερα πανεπιστήμια άνοιξαν νωρίτερα φέτος, αλλά τα διατάγματα των Ταλιμπάν για την εκπαίδευση ήταν ακανόνιστα και, ενώ μερικές επαρχίες συνέχισαν να παρέχουν εκπαίδευση σε όλα, τα περισσότερα κλειστά ιδρύματα για κορίτσια και γυναίκες.

Στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ, ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια λειτουργούν αδιάκοπα και οι Ταλιμπάν είχαν πει ότι τα κορίτσια θα μπορέσουν τελικά να επιστρέψουν στο σχολείο. Μια δήλωση του υπουργείου Παιδείας του Αφγανιστάν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα προέτρεψε «όλους τους μαθητές» να έρθουν στο σχολείο.

Η αναστροφή θεωρείται ως παραχώρηση στην αγροτική και βαθιά φυλετική ραχοκοκαλιά των σκληροπυρηνικών Ταλιμπάν που, σε πολλά μέρη της υπαίθρου, διστάζουν να στείλουν τις κόρες τους στο σχολείο.

«Η ηγεσία δεν έχει αποφασίσει πότε και πώς θα επιτρέψει στα κορίτσια να επιστρέψουν στο σχολείο», δήλωσε ο Waheedullah Hashmi, εκπρόσωπος εξωτερικών σχέσεων και χορηγών με την υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν διοίκηση. Ενώ αποδέχτηκε ότι τα αστικά κέντρα υποστηρίζουν κυρίως την εκπαίδευση των κοριτσιών, είπε ότι μεγάλο μέρος του αγροτικού Αφγανιστάν ήταν αντίθετο σε αυτό, ιδιαίτερα οι φυλετικές περιοχές των Παστούν.

talibanb

Τα αφγανικά πανεπιστήμια ανοίγουν ξανά με αυστηρούς κανόνες για τις φοιτήτριες

«Σε ορισμένες αγροτικές περιοχές, ένας αδελφός θα αποκηρύξει έναν αδελφό στην πόλη εάν ανακαλύψει ότι αφήνει τις κόρες του να πάνε σχολείο», είπε ο Χασμί, προσθέτοντας ότι η ηγεσία των Ταλιμπάν προσπαθούσε να αποφασίσει πώς να ανοίξει την εκπαίδευση για κορίτσια άνω των 11 ετών, σε όλη τη χώρα.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Τομ Γουέστ, ανέφερε σε tweet: «Για χάρη του μέλλοντος της χώρας και των σχέσεών της με τη διεθνή κοινότητα, θα προέτρεπα τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς τον λαό τους».

Εν τω μεταξύ, ο Γιαν Έγκελαντ, ο γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, δήλωσε ότι το NRC εξακολουθεί να ελπίζει ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας θα αντιστραφεί.

Η Bérénice Van Den Driessche, ακτιβίστρια της οργάνωσης με έδρα την Καμπούλ, δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με το υπουργείο Παιδείας για να κατανοήσουμε πού βρίσκονται τα εμπόδια και να δούμε αν μπορούμε να παράσχουμε υποστήριξη προκειμένου να αρθούν αυτά τα εμπόδια». Είπε ότι θα μπορούσε να δει τις αρχές να αντιστρέφουν τη στάση τους εάν πληρούνταν οι όροι σχετικά με την ανάμειξη των φύλων. «Είμαστε σίγουρα αισιόδοξοι και περιμένουμε μια επιστροφή στην προηγούμενη θέση και την προηγούμενη δέσμευση να επιτρέψουμε στα κορίτσια να επιστρέψουν», είπε.

Όμως τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες αισθάνονται αβέβαιες για το μέλλον τους. «Κάναμε ό,τι ζήτησαν οι Ταλιμπάν όσον αφορά την ισλαμική ενδυμασία και υποσχέθηκαν ότι τα κορίτσια θα μπορούσαν να πάνε σχολείο και τώρα αθέτησαν την υπόσχεσή τους», είπε η Mariam Naheebi, δημοσιογράφος, που μίλησε στο Associated Press στην αφγανική πρωτεύουσα. Η Naheebi διαμαρτυρήθηκε για τα δικαιώματα των γυναικών και είπε: «Δεν ήταν ειλικρινείς μαζί μας».

Οι αφγανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν συνεντεύξεις με κορίτσια που έκλαιγαν, καθώς ανακάλυψαν ότι δεν θα τους επιτρεπόταν να παρακολουθήσουν το μάθημα.

«Ήμουν ξύπνια μέχρι τις δύο η ώρα χθες το βράδυ προετοιμαζόμουν για σήμερα το πρωί και ήταν πολύ δύσκολο για μένα να ξυπνήσω πολύ νωρίς για να έλα εδώ στο σχολείο», είπε ένα κορίτσι. «Όταν έφτασα, ήμουν τόσο χαρούμενη, αλλά η δασκάλα μου έκλαιγε και δεν ήξερα γιατί. Όταν μας είπε τα νέα, όλοι άρχισαν να κλαίνε».

Ένα άλλο κορίτσι είπε: «Είμαστε άνθρωποι. Έχουμε δικαιώματα. Γιατί παίζουν με το μέλλον μας. Θέλουμε μόνο να συνεχίσουμε τις σπουδές μας. Είναι έγκλημα να είσαι κορίτσι; Είναι έγκλημα που θέλουμε να μελετήσουμε;»

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.