«Ζωγραφίζω και παίζω μουσική όπως αναπνέω» - Μεγάλη θλίψη για τον θάνατο του σπουδαίου Βαγγέλη Παπαθανασίου

Ο διεθνούς αναγνώρισης Οσκαρικός συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από η ζωή σε ηλικία 79 ετών

Αγγελική Λάλου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο μεγάλος Έλληνας μουσικός και συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου.

Ταξίδεψε τη μουσική του στα πέρατα όλου του κόσμου, αναγνωρίστηκε το ταλέντο του και γνώρισε πολλές διακρίσεις. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (πλήρες όνομα: Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου) (Αγριά Μαγνησίας, 29 Μαρτίου 1943 - Παρίσι, 17 Μαΐου 2022), ευρύτερα γνωστός Vangelis, ήταν διεθνούς αναγνώρισης Έλληνας μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982. Επίσης, επένδυσε μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά. Είχε συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον.

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, Το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Νότια Κορέα - Ιαπωνία.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1527322352060485632?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

Από η στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, έσπευσε πολύς κόσμος να εκφράσει τη θλίψη και την οδύνη του, αποτίνοντας τιμή σε έναν σπουδαίο συνθέτη. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares