Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Είναι αδύνατο να έχεις μια σχέση αγάπης στην οποία δεν προκαλείς ποτέ πόνο και δεν προκαλείται ποτέ πόνος σε σένα» Sally Rouney

Με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις της Sally Rouney



Όπως διαβάζουμε στη σελίδα των εκδόσεων Πατάκη που έχει εκδώσει τα βιβλία της στα ελληνικά: Η Σάλλυ Ρούνεϋ έχει γράψει τα μυθιστορήματα Συζητήσεις με φίλους (2017· Εκδόσεις Πατάκη, 2019, μτφρ.: Μαρία Φακίνου), Κανονικοί άνθρωποι (2019· Εκδόσεις Πατάκη, 2020, μτφρ.: Μαρία Φακίνου) και Όμορφε κόσμε, πού είσαι (2021· Εκδόσεις Πατάκη, 2022, μτφρ.: Στέλλα Κάσδαγλη), ο τίτλος του οποίου προέρχεται από τον στίχο «Schone Welt, wo bist du?» του ποιήματος «Die Gotter Griechenlandes» («Οι θεοί της Ελλάδας») του Friedrich Schiller. Το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο Young Writer of the Year Award των Sunday Times/PFD. Το μυθιστόρημά της Κανονικοί άνθρωποι («το λογοτεχνικό φαινόμενο της δεκαετίας», σύμφωνα με τον Guardian) βραβεύθηκε ως Βιβλίο της χρονιάς από τα βιβλιοπωλεία Waterstones το 2019, κέρδισε το βραβείο Costa Novel of the Year το 2018, και τιμήθηκε με το Encore Award της Royal Society of Literature το 2019. Η Σάλλυ Ρούνεϋ ήταν επίσης μεταξύ των σεναριογράφων της τηλεοπτικής μεταφοράς του Κανονικοί άνθρωποι, που προβλήθηκε το 2020 από το BBC.

https://www.instagram.com/p/CggnUqoMVIE/

Με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά πρόσφατα την έκδοση του «Όμορφε κόσμε, πού είσαι», θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις της Sally Rouney:

«Δεν μπορώ να αισθάνομαι ότι είμαι πολύ σημαντικό άτομο και το να μου φέρονται σαν να είμαι μου προκαλεί περίεργα συναισθήματα».

 

«Μισώ τον Yeats! Πολλά από τα ποιήματά του δεν είναι πολύ καλά, αλλά μερικά είναι προφανώς εντάξει. Αλλά πώς έγινε αυτό το έμβλημα της λογοτεχνικής Ιρλανδίας όταν ήταν αυτός ο φρικτός άνθρωπος; Ήταν μεγάλος θαυμαστής του Μουσολίνι. Ήταν πραγματικά φανατισμένος με τον φασισμό. Πίστευε βαθιά στην ιδέα μιας “ευγενούς τάξης»” που είναι ανώτερη από τη γέννησή του από τον λαό».

 

«Όλοι έχουν μια ζωή. Δεν έχω κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον».

 

«Βρίσκω τον εαυτό μου με συνέπεια να γράφω για την οικειότητα και τον τρόπο που χτίζουμε ο ένας τον άλλον».

 

«Δεν είμαι απόλυτα άνετη με τους τρόπους με τους οποίους ο πολιτισμός μας δημιουργεί χρήματα από την τέχνη και τη λογοτεχνία».

 

«Τι σημαίνει να έχεις μια υγιή σχέση; Είναι ένας τόσο περίεργος κλινικός τρόπος να μιλάς για τη διαπροσωπική δυναμική, όπως μπορείς να κάνεις μια μέτρηση λευκών αιμοσφαιρίων και να πεις, "Όχι, δεν φαίνεται καλό για αυτό". Είναι αδύνατο να έχεις μια σχέση αγάπης στην οποία δεν προκαλείς ποτέ πόνο και δεν προκαλείται ποτέ πόνος σε σένα».

https://www.instagram.com/p/CggcwMlrX_S/

«Δεν είμαστε πάντα οι πιο διορατικοί όσον αφορά τον εαυτό μας».

 

«Ο διάλογος είναι το πιο διασκεδαστικό για να γράφεις. Είναι κάτι σαν παιχνίδι τένις».

 

«Δεν πιστεύω πραγματικά στην ιδέα του ατόμου».

 

«Δεν έχω καμία απάντηση σχετικά με το ότι το Διαδίκτυο είναι καλό ή κακό, αλλά σίγουρα είναι αν είναι σημαντικό πράγμα για το μυθιστόρημα, επειδή τα μυθιστορήματα αφορούν τόσο την επικοινωνία, και όταν αλλάζει η επικοινωνία, το μυθιστόρημα πρέπει να αλλάξει».

 

«Θα προτιμούσα να κάνω δύο πράγματα πραγματικά, πραγματικά, πολύ καλά από το να κάνω 16 πράγματα και 14 από αυτά να αποτύχουν».

 

«Πολλές φορές διαβάζω κάτι που έχω γράψει και σκέφτομαι, “Λοιπόν, αυτό είναι εντάξει. Δεν σπάει ακριβώς κανένα όριο. Δεν είναι ακριβώς παραβατικό. Είναι απλώς ένα σωρό ψεύτικοι άνθρωποι σε ένα δωμάτιο που μιλάνε μεταξύ τους. Αλλά ίσως υπάρχει μια αξία σε αυτό” ».

https://www.instagram.com/p/CggTOHtrJaL/

«Υπάρχουν πολλά πειραματικά μυθιστορήματα που δοκιμάζουν τα όρια αυτού που είναι ήδη το μυθιστόρημα, και το “ Συζητήσεις ” δεν είναι ένα από αυτά. Είναι συμβατικό στη δομή του, παρόλο που το πεζογραφικό του ύφος και τα θέματα που διερευνά και οι πολιτικές που το στηρίζουν, ίσως, βρίσκονται στην πειραματική πλευρά. Η βασική του δομή είναι αρκετά συμβατική.

 

«Η φιλοσοφία του ατομικισμού οφείλει πολλά στην παράδοση της νουβέλας και της ανάγνωσης μυθιστορημάτων. Στην εξέλιξη και στην αισθητική του, το μυθιστόρημα δεν είναι πολιτικά ουδέτερο – συμμετείχε στην ιστορία όλο αυτό το διάστημα».

 

«Νομίζω ότι η όλη συζήτηση με βοήθησε πραγματικά να αποδείξω ότι το να είμαι δημοφιλής ήταν εντελώς άχρηστο. Δεν μου άρεσε η κοινωνική δυναμική και έφυγα αμέσως αφού έγινα νούμερο ένα. Αλλά ένιωθα ότι έπρεπε να το κάνω για να ξέρω πώς ήταν. Δεν ήταν μόνο το ότι ήμουν επιθετικός άνθρωπος, αν και αυτό μάλλον ισχύει σε ένα βαθμό».

 

«Όταν γράφω κάτι, όλα μπαίνουν στη θέση τους. Όταν δεν γράφω, μου συμβαίνουν πράγματα συνέχεια και δεν ξέρω πού να τα βάλω όλα».

https://www.instagram.com/p/CgfyffqJraj/

«Η ιδέα για το Συζητήσεις με φίλους - δύο φοιτητές που γίνονται φίλοι με ένα παντρεμένο ζευγάρι - μου έκανε εντύπωση στην αρχή ως ιδέα για μια μικρή ιστορία. Άρχισα να το γράφω με τον τίτλο Melissa και τελικά, μεγάλωσε πολύ».

 

«Η κοινωνική τάξη είναι κάτι για το οποίο σκέφτομαι σοβαρά και προσπαθώ να οργανώσω την πολιτική μου γύρω από αυτό. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά μυθιστορήματα που δεν ασχολούνται πραγματικά με ζητήματα της τάξης και έχουν λιγότερη συζήτηση για θέματα κοινωνικών προνομίων από εμένα. Αλλά είναι καλύτερα να προσπαθήσουμε να το συζητήσουμε ακόμα κι αν ίσως αποτύχουμε».

 

«Δεν προσπαθώ να μιλήσω για κανέναν άλλον, δεν με απασχολεί μια ολόκληρη γενιά. Δεν ξέρω καν τι σημαίνει αυτό».

 

«Γράφοντας σε πρώτο πρόσωπο, ανοίγετε αμέσως τον εαυτό σας στην ιδέα ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα σε εσάς και τον αφηγητή».

 

«Είμαι πολύ εσωστρεφής. Εύκολα θα μπορούσαν να περάσουν μερικές μέρες όπου δεν θα έφευγα πραγματικά από το σπίτι ή δεν θα μιλούσα με κανέναν άλλο εκτός από τον σύντροφό μου».

 

«Δεν γράφω για να ενθαρρύνω τον κόσμο να διαβάσει το βιβλίο μου ή ακόμα και βιβλία γενικότερα. Δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Η δουλειά μου είναι να τα γράφω. Και αν ο κόσμος θέλει να τα διαβάσει, είναι κάτι υπέροχο».

https://www.instagram.com/p/CgelOBdtebd/

«Στη μυθοπλασία μου, επιδιώκω αυτή την ιδέα της οικειότητας, αλλά επίσης -φιλοσοφικά, πολιτικά- νιώθω ότι αυτή είναι η ενδιαφέρουσα ερώτηση για μένα. Πόσα μπορούμε να μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους; Δεν με ενδιαφέρει η ανθρώπινη ατομικότητα. Δεν ξέρω καν τι σημαίνει αυτό».

 

«Δεν μπορείτε να γράψετε για το πώς είναι πραγματικά οι άνθρωποι χωρίς να κάνετε μια πολιτική δήλωση. Όλες οι ιδέες μας για το τι αποτελείται η ανθρώπινη φύση ή πώς νιώθουν και βιώνουν οι άνθρωποι πραγματικά τη ζωή είναι, στη βάση τους, πολιτικές ιδέες».

 

«Με ενδιαφέρει μόνο να γράφω για σχέσεις».

 

«Νομίζω ότι οι χαρακτήρες μου είναι όλοι αρκετά αξιοπρεπείς, ακόμα κι αν έχουν αρνητικά χαρακτηριστικά».

 

«Ως αναγνώστης, προσπαθώ να αγαπώ όλες τις λογοτεχνικές μορφές εξίσου, αλλά μάλλον διαβάζω μυθιστορήματα πιο συχνά».

Beautiful World, Where Are You: Sunday Times number one bestseller - Book Odyssey

Normal people - Book Odyssey

Conversations with Friends: from the internationally bestselling author of Normal People - Book Odyssey

Βιβλία του/τηςSally Rooney - Book Odyssey

Mr Salary: Faber Stories - Book Odyssey

Βιβλία του/τηςΣάλλυ Ρούνεϊ - Book Odyssey

Rooney, Sally

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department