Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ο χρόνος προχωρά. Οπότε ό,τι πρόκειται να κάνετε, κάντε το. Κάντε το τώρα. Μην περιμένετε» Robert De Niro

Αεικίνητος, συνεχίζει ακούραστος, αν και κοντεύει τα 80, ο αγαπημένος Robert De Niro



Πετυχημένος, πολυβραβευμένος, ξεχωριστός, δημοφιλής και αγαπημένος. Ο Ρόμπερτ Άντονι Ντε Νίρο ο νεότερος (αγγλ. Robert Anthony De Niro) είναι Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός γεννημένος στις 17 Αυγούστου 1943. Είναι γνωστός για την ενσάρκωση προβληματικών χαρακτήρων, για την πολύχρονη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε καθώς και για τη συμμετοχή του στις πρώτες δουλειές του Μπράιαν Ντε Πάλμα. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών. Αυτό οφείλεται κυρίως στην άκαμπτη τελειομανία του και στην επιμονή με την οποία προφυλάσσει την προσωπική του ζωή. 

Το 1974 συμμετείχε στο δεύτερο μέρος του θρυλικού Ο νονός όπου και υποδύθηκε τον νεαρό Ντον Βίτο Κορλεόνε. Για αυτόν τον ρόλο κέρδισε Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου. Το 1976 εμφανίστηκε στο 1900 μαζί με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ ενώ δύο χρόνια αργότερα τον είδαμε στον Ελαφοκυνηγό. Άλλος ένας σημαντικός ρόλος του Ντε Νίρο ήταν στο Κάποτε στην Αμερική (1984) όπου υποδύθηκε τον Εβραίο γκάνγκστερ Νταβίντ "Νουντλς" Άαρονσον. Φοβούμενος πως τέτοιοι ρόλοι έχουν αρχίσει να γίνονται στερεότυπα για αυτόν, από τα μέσα της δεκαετίας του '80 άρχισε να πρωταγωνιστεί σε πολύπλευρους κωμικούς ρόλους όπου και εκεί είχε επιτυχία. Επόμενες ταινίες του ήταν τα Καυτές μαρτυρίες (1981), Μια αγάπη γεννιέται (1984), Μπραζίλ (1985), Η αποστολή (1986), Οι αδιάφθοροι (1987), Ο Δδώκτης του μεσονυκτίου (1988), Ένταση (1995), Ο πρόεδρος, ένα ροζ σκάνδαλο κι ένας πόλεμος (1997), Ρόνιν (1998), Ανάλυσέ το (1999), Ξανά Ανάλυσέ το (2002), Γαμπρός της συμφοράς (2000), Πεθερικά της συμφοράς (2004), Το κρυφτό (2005) και Οδηγός αισιοδοξίας (Silver Linings Playbook, 2012).

Κέρδισε βραβείο Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για το Οργισμένο Είδωλο και Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για το Ο Νονός ΙΙ. Σαν γνωστός ηθοποιός της Μεθόδου, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο φημίζεται για την εργατικότητά του πάνω στους ρόλους που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας. To 2006 σκηνοθέτησε αλλά και συμπρωταγωνίστησε με τους Ματ Ντέιμον, Αντζελίνα Τζολί και Τζο Πέσι στο Ο καθοδηγητής. Στις 7 Ιουνίου 2006, ο Ντε Νίρο δώρησε όλο το κινηματογραφικό του αρχείο, στο οποίο περιλαμβάνονται σενάρια και κουστούμια, στο Harry Ransom Center του πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.

Με αφορμή τα γενέθλιά του, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

 

«Θα έχεις χρόνο να ξεκουραστείς όταν πεθάνεις».

 

«Έμαθες τα δύο σπουδαιότερα πράγματα στη ζωή, ποτέ μην προδίδεις τους φίλους σου και να κρατάς πάντα το στόμα σου κλειστό».

 

«Εάν είναι η σωστή καρέκλα, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να βολευτείτε σε αυτήν».

 

«Ο χρόνος προχωρά. Οπότε ό,τι πρόκειται να κάνετε, κάντε το. Κάντε το τώρα. Μην περιμένετε».

 

«Ο ορισμός μου για ένα καλό ξενοδοχείο είναι ένα μέρος στο οποίο θα έμενα».

 https://www.instagram.com/p/ChUkEdHO_WC/

«Υπάρχει ένας συγκεκριμένος συνδυασμός αναρχίας και πειθαρχίας στον τρόπο με τον οποίον εργάζομαι».

 

«Πηγαίνω στο Παρίσι, πηγαίνω στο Λονδίνο, πηγαίνω στη Ρώμη και πάντα λέω: Δεν υπάρχει μέρος σαν τη Νέα Υόρκη. Είναι η πιο συναρπαστική πόλη στον κόσμο τώρα».

 

«Οι ταινίες είναι σκληρή δουλειά. Το κοινό δεν το βλέπει αυτό. Οι κριτικοί δεν το βλέπουν. Αλλά χρειάζονται πολλή δουλειά. Πολλή δουλειά».

 

«Είναι σημαντικό να μην υποδεικνύετε. Οι άνθρωποι δεν προσπαθούν να δείξουν τα συναισθήματά τους, προσπαθούν να τα κρύψουν».

 

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ειρωνικό ή αντιφατικό από την ίδια τη ζωή».

 

«Δεν μου αρέσει να βλέπω τις δικές μου ταινίες - με παίρνει ο ύπνος στις δικές μου ταινίες».

 https://www.instagram.com/p/ChUgakMFeOo/

«Το ταλέντο είναι στις επιλογές».

 

«Ένα από τα πράγματα σχετικά με την υποκριτική είναι ότι σου επιτρέπει να ζεις τη ζωή των άλλων χωρίς να χρειάζεται να πληρώσεις το τίμημα».

 

«Ποτέ δεν ήμουν ένας από τους ηθοποιούς που διαφημίζονταν ως συναρπαστικός άνθρωπος. Έπρεπε να αποφασίσω από νωρίς αν θα γίνω ηθοποιός ή προσωπικότητα».

 

«Πάντα επιστρέφω στο πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Αν παρακολουθείτε πώς συμπεριφέρονται πραγματικά οι άνθρωποι σε μια κατάσταση, είναι πολύ απλό και ειλικρινές και συγκρατημένο. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς τόση έκφραση, τόση αίσθηση. Μερικοί χαρακτήρες θα είναι υπερβολικοί, και αυτό είναι άλλο πράγμα, αλλά πολλές φορές νομίζω ότι χρειάζεται να κάνεις πολύ, πολύ λίγα».

 

«Οι ηθοποιοί που θαύμαζα ήταν ο Μάρλον Μπράντο, ο Μοντγκόμερι Κλιφτ, μια ηθοποιός που λεγόταν Μπάρμπαρα Χάρις. Και η Γκρέτα Γκάρμπο. Ήταν σπουδαίοι ηθοποιοί».

 https://www.instagram.com/p/ChQSY-spd28/

«Πάντα λέω στους ηθοποιούς όταν πάνε για ακρόαση: Μη φοβάστε να κάνετε ό,τι σας λέει το ένστικτό σας. Μπορεί να μην κερδίσετε το ρόλο, αλλά οι άνθρωποι θα το προσέξουν».

 

«Οι καλοί σκηνοθέτες μπορούν να βγάλουν ορισμένα πράγματα από μέσα σας, με την ένταση ή την πραότητα ή την ευαισθησία ή την κατανόησή τους. Μπορούν να κάνουν έναν ηθοποιό να νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει κανένα λάθος».

 

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τους σκηνοθέτες. Είναι μια τεράστια πίεση. Πρέπει να παραμείνεις σταθερός και να κρατήσεις αυτό που ξέρεις ότι είναι σωστό».

 

«Θα συνεργαστώ με έναν σκηνοθέτη αν πιστεύω ότι θα βρεθώ σε μια άνετη κατάσταση και αν είναι κάποιος που σέβομαι και με σέβεται, ακόμα κι αν δεν είναι τόσο γνωστός. Οι ταινίες είναι δύσκολο να γίνουν και πρέπει να εργαστείς προς μια κοινή ηθική και να κάνεις το καλύτερο δυνατό».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.