Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πόσο ελεύθερη νιώθεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ο πολύς ελεύθερος χρόνος δεν θα σε κάνει ευτυχισμένη, δες πόσες ώρες χρειάζεσαι πραγματικά την ημέρα



Ως κοινωνικός ψυχολόγος και καθηγητής επιστήμης συμπεριφοράς στο UCLA, η Cassie Holmes θέλησε να διαπιστώσει κατά πόσο το να έχουμε περισσότερες ώρες ελεύθερου χρόνου μας κάνει πραγματικά πιο ικανοποιημένους στη ζωή.

Έτσι, επιστράτευσε τους συναδέλφους της να μελετήσουν πώς περνούσαν μια κανονική μέρα δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί, καθώς και τα συνολικά επίπεδα ευτυχίας τους. Τα αποτελέσματα ήταν διαφωτιστικά. Αρχικά, υπολογίσανε πόσο χρόνο είχαν στη διάθεσή τους οι άνθρωποι σε μια ημέρα για να αφιερώσουν σε δραστηριότητες «ελεύθερου χρόνου», όπως χαλάρωση, παρακολούθηση τηλεόρασης, αθλήματα ή παρέα με φίλους.

Στη συνέχεια, δοκιμάσανε να αναλύσουνε πώς αυτός ο υπολογισμένος χρόνος σχετίζεται με την ικανοποίησή τους από τη ζωή.

Αυτό που διαπιστώσανε ήταν ότι δύο έως πέντε ώρες ελεύθερου χρόνου την ημέρα είναι ιδανικές για την ενίσχυση της ευτυχίας. Το να έχεις λιγότερες από δύο ώρες ή περισσότερες από πέντε ώρες ελεύθερου χρόνου την ημέρα βρέθηκε ότι μείωνε το αίσθημα της ευτυχίας.

Τα δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι αρκετοί άνθρωποι ένιωθαν ότι είχαν πολύ λίγο διαθέσιμο χρόνο για να κάνουν όλα όσα χρειαζόντουσαν και ήθελαν να κάνουν.

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί αισθάνονται ότι βρίσκονται στο ίδιο σημείο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup. Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το να μην έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο μας κάνει πιο καταθλιπτικούς, αγχωμένους και συναισθηματικά εξαντλημένους.

Από την άλλη πλευρά, το να έχεις τακτικά περισσότερες από πέντε ώρες ελεύθερου χρόνου μέσα στην ημέρα είναι υπερβολικό, γιατί υπονομεύει την αίσθηση του σκοπού σου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίσθηση του σκοπού δεν προϋποθέτει εμπλοκή σε αμειβόμενη εργασία. Για παράδειγμα, η μη αμειβόμενη εθελοντική εργασία συχνά παρέχει μια αίσθηση σκοπού.

Επιπλέον, τα καθήκοντα που απαιτούνται για τη δημιουργία νοικοκυριών που λειτουργούν καλά ή για την επιτυχή ανατροφή των παιδιών μπορούν παρομοίως να προσφέρουν μια ικανοποιητική αίσθηση ολοκλήρωσης.

https://www.instagram.com/p/Cc00JmXu3YP/

Ο ελεύθερος χρόνος είναι σημαντικός, αλλά και ο τρόπος που τον περνάτε

Η συσχέτιση της ικανοποίησης από τη ζωή μεταξύ δύο και πέντε ωρών υποδηλώνει ότι, εκτός από τις πολύ ακραίες περιπτώσεις, ο τρόπος που περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας έχει μεγάλη σημασία.

Έχουμε 24 ώρες την ημέρα, αλλά ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο είναι υποκειμενικός. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η διάρκεια ενός λεπτού, μιας ώρας, μιας ημέρας ή μιας δεκαετίας δείχνει αν θεωρείτε ότι έχετε «αρκετό» χρόνο.

Το να νιώθετε σίγουροι ότι είστε σε θέση να επιτύχετε όλα όσα θέλετε να κάνετε είναι ο ορισμός του να είσαι «πλούσιος στο χρόνο». Έμαθα ότι ακόμη και με τα 90 λεπτά ελεύθερου χρόνου που είχα την ημέρα, μπορούσα να κάνω τις μέρες μου να νιώθω λιγότερο συντριπτικές και πιο γεμάτες.

https://www.instagram.com/p/CiSpOHyJDDl/

Ακολουθούν τρεις τρόποι για να νιώσετε πιο «πλούσιο χρόνο», χωρίς να προσθέτετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο στο πρόγραμμά σας:

1. Κινηθείτε

Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ως αποτελεσματικό μέσο για την αύξηση της υγείας, της ευτυχίας και της αυτοεκτίμησης.

Δοκιμάστε 30 λεπτά άσκησης την ημέρα για λίγες μέρες αυτή την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να διαθέσετε χρόνο στο ημερολόγιό σας για αυτό. Οι δραστηριότητες δεν χρειάζεται να είναι επίπονες. Αρκεί να κάνετε ένα αργό τρέξιμο έξω ή να περπατήσετε στη δουλειά αντί να οδηγείτε.

Μετά τη συνεδρία σας, γράψτε σε ένα ημερολόγιο για το πώς αισθάνεστε (πιθανότατα, θα αισθάνεστε υπέροχα). Έτσι, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο για γυμναστική, θα θυμάστε πώς νιώθατε και ότι ο χρόνος αυτός που διέθεσες αξίζει τον κόπο

https://www.instagram.com/p/CiQghTxsIzF/

2. Κάντε πράξεις καλοσύνης

Σε μια από τις μελέτες της, η Cassie Holmes διαπίστωσε ότι το να δίνετε χρόνο σε άλλους ανθρώπους μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Κάποια στιγμή αυτή την εβδομάδα, κάντε δύο τυχαίες πράξεις καλοσύνης—μία για έναν φίλο ή γνωστό και μία για έναν ξένο. Εξαρτάται από εσάς τι θα κάνετε, αλλά εδώ είναι μερικές ιδέες:

Πληρώστε για την παραγγελία ενός ξένου σε ένα καφέ.

Κάντε ένα κομπλιμέντο σε κάποιον.

Βοηθήστε έναν συνάδελφο να ολοκληρώσει μια εργασία.

Φέρτε σε ένα μέλος της οικογένειας μια νόστιμη λιχουδιά ή ένα ρόφημα.

Αφήστε ένα λουλούδι ή ένα τρυφερό σημείωμα σε ένα φίλο.

Ό,τι κι αν είναι, κάντε το με μοναδικό σκοπό να ωφελήσετε τον άλλον. Μην σκέφτεστε ή μην περιμένετε να λάβετε κάτι σε αντάλλαγμα για την καλοσύνη σας.

https://www.instagram.com/p/CiA000fLdte/

 3. Ζήστε μια φοβερή εμπειρία

Ο ωκεανός είχε πάντα μια ισχυρή επίδραση στην Cassie Holmes. Την εμπνέει και την γεμίζει με μια αίσθηση φοβερής ηρεμίας ή ευεξίας. Η εύρεση τρόπων για να πετύχετε αυτό το συναίσθημα μπορεί να διευρύνει την αντίληψή σας για τον χρόνο.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι, σε σύγκριση με τον προβληματισμό για ένα χαρούμενο γεγονός, η νοερή επανάληψη ενός γεγονότος που προκαλεί δέος έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο βιαστικοί. Τους έκανε επίσης να συμπεριφέρονται σαν να είχαν περισσότερο χρόνο – κάνοντας τους πιο πρόθυμους να αφιερώσουν εθελοντικά τον χρόνο τους για μια φιλανθρωπική οργάνωση.

https://www.instagram.com/p/CiAeQg2OdFH/

Προσπαθήστε να εντάξετε μία από αυτές τις εμπειρίες στην εβδομάδα σας:

Κοινωνικές αλληλεπιδράσεις: Είτε μέσω της σωματικής οικειότητας, της συζήτησης που ανοίγει τα μάτια, είτε της αγκαλιάς ενός νεογέννητου, οι διαπροσωπικές μας σχέσεις μας επεκτείνουν πέρα ​​από τον εαυτό μας.

Χρόνος στη φύση: Κάντε μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σας. Κοίταξε ψηλά στο φεγγάρι. Απολαύστε τη χρυσορόζ λάμψη της αυγής ή του σούρουπου και θα νιώσετε λιγότερο πιεσμένοι.

Επαφή με την τέχνη: Η η Cassie Holmes θυμάται έντονα ως φοιτήτρια κολεγίου πόσο την εντυπωσίασε η «Έναστρη Νύχτα» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Στην αρχή, είχε την αγωνία να κρατήσει σημειώσεις για το δοκίμιό της. Αλλά στεκόμενη εκεί, κοιτάζοντας το στροβιλιζόμενο όραμα του καλλιτέχνη, ενθουσιάστηκε και κινήθηκε πέρα ​​από την ανησυχία για τον χρόνο.

Παρακολούθηση επιτευγμάτων: Η τεράστια έμπνευση μπορεί να βρεθεί στα ατομικά επιτεύγματα. Η παρακολούθηση ενός επιδέξια εκτελεσμένου αθλητικού άθλου, για παράδειγμα, μπορεί να ανοίξει τα μάτια μας στις υπέροχες δυνατότητες της ανθρωπότητας.

Σε στιγμές δέους, απολύτως τίποτα δεν μοιάζει περιοριστικό - σίγουρα όχι οι λεπτομέρειες του προγράμματος της ημέρας.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ανάπαυση: Ο Ερμής παύει να είναι ανάδρομος

Τι επιφυλάσσει σε κάθε ζώδιο η ορθή πορεία του Ερμή από τις 25 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου

CELEBS

Κομψή εγκυμονούσα η Βασιλική Τρουφάκου: Με στενό μαύρο φόρεμα με σκισίματα!

Πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.