Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς ανατρέπεται η αντίληψη του χρόνου μας στη μέση ηλικία

Μήπως αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πόσος χρόνος μας απομένει – και πώς να τον χρησιμοποιήσουμε



Η Ann Douglas είναι μια από τις πιο σημαντικές συγγραφείς της Βόρειας Αμερικής σε θέματα που ασχολούνται με τη γονική μέριμνα εδώ και δεκαετίες. Τώρα, στρέφει την προσοχή της στην «ένδοξη ακαταστασία» που συνοδεύει τη μέση ηλικία. Το τελευταίο της βιβλίο –Navigating the Messy Middle: A Fiercely Honest and Wildly Incouraging Guide for Midlife Women– έχει χαιρετιστεί από τους κριτικούς ως «ουσιώδες ανάγνωσμα» για τις γυναίκες όλων των ηλικιών (και ιδιαίτερα για τις γυναίκες μέσης ηλικίας). Όπως διαβάζουμε σε πρόσφατο άρθρο της στο Psychology Today: «Η μέση ηλικία είναι μια περίοδος αυτοστοχασμού – μια περίοδος στη ζωή σου που είναι πιθανό να πιάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται ποιος ήσουν, ποιος είσαι και ποιος γίνεσαι.

Είναι η στιγμή για τη σύνδεση των κουκκίδων μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος: επιτρέποντας στον εαυτό σου να αναλογιστεί όλη αυτή τη μάθηση και την ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα θα τολμήσει να φανταστεί νέες δυνατότητες.

Μπορεί να το νιώσεις συναρπαστικό αλλά ενίοτε και κάπως συντριπτικό.

Υπάρχουν τόσα πολλά να σκεφτούμε.

https://www.instagram.com/p/CpBnoeitKeq/

Μια αναζήτηση ταυτότητας μέσης ηλικίας

Αν αυτή η αίσθηση ανησυχίας και περιέργειας είναι οικεία, είναι επειδή έχετε ξαναβρεθεί εδώ. Βασικά επανεξετάζετε την αναζήτηση ταυτότητας της εφηβείας, αλλά αυτή τη φορά από το πλεονέκτημα της μέσης ηλικίας.

Φυσικά, η πρόκληση σε αυτό το σημείο της ζωής σας είναι να βρείτε τον χρόνο και τον χώρο που απαιτούνται για να συμμετάσχετε σε αυτή τη διαδικασία βαθύ στοχασμού – δεν είναι εύκολη υπόθεση κατά τη διάρκεια ενός σταδίου της ζωής σας, όταν μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας να κάνει ταχυδακτυλουργικά για να ανταπεξέλθει σε πολλές δεσμεύσεις. Αλλά αν μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να πατήσετε το κουμπί της παύσης –ακόμα και για λίγα λεπτά– η εμπειρία μπορεί να είναι πραγματικά αναζωογονητική, επιτρέποντάς σας να παρατηρήσετε και να εκτιμήσετε πόσα πολλά έχετε μάθει καθώς ταξιδεύατε στη ζωή και σκεφτείτε τι θέλετε για τον εαυτό σας ώστε να προχωρήσετε με μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

https://www.instagram.com/p/CBEfLmuHhxa/

Το χτύπημα του ρολογιού της μέσης ηλικίας

Ένα αστείο πράγμα συμβαίνει όταν φτάνουμε στη μέση ηλικία. Η αντίληψη του χρόνου μας ανατρέπεται. Αντί να εστιάσουμε στο πόσα χρόνια ζήσαμε, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πόσα χρόνια μας μένουν. Είναι σχεδόν σαν να σβήνει μια λάμπα στο κεφάλι μας, αναγκάζοντάς μας να παραδεχτούμε στον εαυτό μας –ίσως για πρώτη φορά– ότι κανένας από εμάς δεν έχει ατελείωτο χρόνο. Το ερώτημα τότε γίνεται: «Πώς θέλω να περάσω αυτόν τον χρόνο;»

Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτή θα ήταν μια καταθλιπτική σκέψη, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μια απίστευτα διευκρινιστική και εμπλουτιστική. Αυτή η νέα αίσθηση του επείγοντος μπορεί να σας ενθαρρύνει να μηδενίσετε τις σχέσεις και τις δραστηριότητες που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσάς. Όπως το έθεσε η ψυχολόγος Laura L. Carstensen του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ (της οποίας η εργασία στη θεωρία της κοινωνικο-συναισθηματικής επιλεκτικότητας βοηθά να εξηγήσει πώς αλλάζουν οι στόχοι και τα κίνητρά μας καθώς μεγαλώνουμε) σε μια συνέντευξη στο Forbes, «Οι χρονικοί ορίζοντες έχουν ισχυρές επιρροές στους στόχους και τα κίνητρα των ανθρώπων».

https://www.instagram.com/p/ClluAAcIoBe/

Αναρωτιέστε τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Για κάποιους, σημαίνει μια συνειδητή προσπάθεια να παραμείνουν συνδεδεμένοι με μέλη της οικογένειας και φίλους σε απόσταση χιλιομέτρων: να γράψουν γράμματα, να προγραμματίσουν συνομιλίες μέσω βίντεο και να συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο όσο πιο συχνά γίνεται. Αναγνωρίζουν ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν τόσο μεγάλη σημασία για εκείνους. Δεν θέλω ποτέ να τους θεωρήσουν δεδομένους – ή τον χρόνο.

Για άλλους σημαίνει επίσης να επιδιώξουν ενεργά ένα όνειρο ζωής –να γράψουν για παράδειγμα ένα μυθιστόρημα– σε αντίθεση με το να επιτρέψουμε σε αυτό το όνειρο να μαραζώσει επ' αόριστον σε μια λίστα «κάποια μέρα». Ή να ταξιδέψουν εκεί που χρόνια τώρα σχεδίαζαν.

Να λοιπόν η ερώτησή μου για εσάς: Αν είχατε το δώρο μιας ημέρας που θα μπορούσατε να περάσετε κάνοντας ό,τι θέλετε, πώς θα επιλέγατε να περάσετε αυτόν τον χρόνο; Θα περνούσατε αυτόν τον χρόνο μόνοι σας ή με άλλους ανθρώπους (και, αν ναι, ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι άλλοι άνθρωποι); Τι δραστηριότητες θα κάνατε; Για καλύτερα αποτελέσματα, υποθέστε ότι τα χρήματα δεν είναι θέμα και ότι οι συνήθεις περιορισμοί της καθημερινής ζωής έχουν λιώσει ως δια μαγείας. Αυτό δεν αφορά τον περιορισμό της σκέψης σας σε ό,τι είναι εύκολο, πρακτικό ή ακόμα και δυνατό: Είναι να τολμήσετε να παραδεχτείτε στον εαυτό σας τι πραγματικά θέλετε – και στη συνέχεια να σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

5 quick fix λύσεις για να μειώσεις το πρήξιμο κάτω από τα μάτια

Αν και δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να το εξαφανίσεις, σίγουρα μπορείς να κάνεις κάτι για να καμουφλαριστεί

FASHION NEWS

Ο οίκος Missoni επιστρέφει στις ρίζες του και παρουσιάζει τη συλλογή Kaleidoscopica

Ο Ιταλικός οίκος παρουσιάζει μια συλλογή ατελείωτων συνδυασμών για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2024