Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

10 απροσδόκητοι τρόποι για να νιώθεις πιο ζωντανή

Απλές συνήθειες και αλλαγές που θα φέρουν πληρότητα και χαρά στη ζωή σου



Το ότι είμαστε ζωντανοί δεν σημαίνει ότι νιώθουμε πάντα γεμάτοι ζωή. Η καθημερινή πιέση και οι υποχρεώσεις μπορεί να μας αφήσουν κουρασμένους και φθαρμένους σαν να τρέχουμε με αυτόματο πιλότο. Αλλά μικρές προσαρμογές μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε μια αίσθηση ζωτικότητας. Ακολουθούν δέκα προσεγγίσεις που βασίζονται στην επιστήμη, όπως τις προτείνει η ψυχολόγος Juliana Breines στο psychologytoday.com.

Κάνε κάτι επειδή το θέλεις πραγματικά

Η έρευνα διαπιστώνει ότι νιώθουμε περισσότερη ενέργεια όχι μόνο όταν ικανοποιούνται οι σωματικές μας ανάγκες (φαγητό, νερό, ύπνος κ.λπ.), αλλά και όταν ικανοποιούνται οι ψυχολογικές μας ανάγκες. Μία από αυτές τις ανάγκες είναι η αυτονομία, ή η ικανότητα να παίρνουμε αποφάσεις και να κατευθύνουμε τις δικές μας συμπεριφορές, αντί να νιώθουμε ελεγχόμενοι ή πιεσμένοι. Η ζωή είναι γεμάτη καταστάσεις όπου δεν έχουμε πολλές επιλογές, πόσο μάλλον πλήρη ελευθερία, αλλά μπορούμε να αναζητήσουμε τρόπους να κάνουμε τα πράγματα με τους δικούς μας όρους όταν έχουμε κάποια ευελιξία. Και όταν δεν το κάνουμε, το να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τους λόγους που εκτιμούμε τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα να μοιάζουν πιο ικανοποιητικά.

Φτιάξε τη μέρα σε κάποιον

Μια άλλη ψυχολογική ανάγκη που μπορεί να αυξήσει τη ζωτικότητα είναι η κοινωνική σύνδεση, ειδικά μορφές που περιλαμβάνουν όφελος άλλων, όπως ο εθελοντισμός ή η παροχή συναισθηματικής υποστήριξης. Ακόμη και το να κάνεις κάτι για κάποιον που δεν θα συναντήσεις ποτέ μπορεί να βοηθήσει: Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες των οποίων η επιτυχής απόδοση σε ένα παιχνίδι οδήγησε σε μια δωρεά σε μια τράπεζα τροφίμων ένιωσαν αργότερα πιο ζωντανοί και ενεργοποιημένοι από εκείνους των οποίων η απόδοση δεν είχε αυτό το όφελος. Εν μέρει λόγω της γνώσης ότι οι πράξεις τους είχαν θετικό αντίκτυπο στους άλλους.

pio-zontani-a

Επανασυνδέσου με τον νεότερο εαυτό σου

Το να νιώθουμε ζωντανοί μπορεί να είναι πιο φυσικό όταν είμαστε νέοι, αλλά καθώς μεγαλώνουμε δεν χρειάζεται να χάσουμε την επαφή με αυτό το νεανικό πνεύμα. Μια σειρά πειραμάτων σχετικά με τα οφέλη της νοσταλγίας διαπίστωσε ότι ο αναστοχασμός σε θετικές αναμνήσεις από το παρελθόν αύξησε την αίσθηση αυτοσυνέχειας των ανθρώπων ή αισθήματα σύνδεσης μεταξύ αυτού που είναι τώρα και του ποιοι ήταν τότε, κάτι που τους έκανε να αισθάνονται αναζωογονημένοι. Η νοσταλγική μουσική έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας ισχυρός τρόπος για να προκαλέσει αυτό το συναίσθημα.

Εστίασε στο τι μπορεί να κάνει το σώμα σας αντί στο πώς φαίνεται

Μια σημαντική μείωση της ζωτικότητας συμβαίνει όταν ένα άτομο αντιμετωπίζεται σαν ένα αντικείμενο, μια άποψη που μπορεί να εσωτερικευτεί ως αυτο-αντικειμενοποίηση. Μια χρόνια εστίαση στο πώς φαίνεται κάποιος στους άλλους μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από την εσωτερική εμπειρία του να είσαι ζωντανός, όπως η ικανοποιητική αίσθηση της άντλησης της καρδιάς σου και των μυών σου που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της άσκησης ή η ευχαρίστηση του να τρως καλό φαγητό. Η παρατήρηση και η εκτίμηση αυτών των εσωτερικών καταστάσεων μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων της αντικειμενοποίησης.

pio-zontani-b

Ζήσε πιο συνειδητά

Σε μια μελέτη εργαζομένων σε μια σειρά επαγγελμάτων, η αίσθηση μεγαλύτερης ροής στην εργασία συνδέθηκε με μεγαλύτερη ζωτικότητα. Η ροή ορίζεται ως μια κατάσταση του να είσαι τόσο πλήρως βυθισμένος σε αυτό που κάνεις που χάνεις τον εαυτό σου σε αυτό και μετά βίας παρατηρείς τον χρόνο που περνά. Συμβαίνει όταν το επίπεδο δεξιοτήτων σου ταιριάζει απόλυτα με τη δυσκολία μιας εργασίας, καθιστώντας την ευχάριστα προκλητική αλλά και φαινομενικά αβίαστη. Παραδείγματα δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν ροή περιλαμβάνουν: αναπαραγωγή μουσικής, δημιουργία τέχνης, χορός, γραφή, παιχνίδια, αναρρίχηση βράχου, σερφ και αθλήματα.

Ξέφυγε από τη συνηθισμένη σου ρουτίνα

Οι καλά μαθημένες δραστηριότητες μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας λόγω της δυνατότητάς τους να προκαλέσουν μια κατάσταση ροής, αλλά και οι νέες δραστηριότητες. Ακόμη και μικρές αλλαγές στις τυπικές μας συνήθειες μπορούν να εμπλακούν στην περιέργειά μας και να αυξήσουν τις αισθήσεις μας, όπως το να φάμε ένα είδος κουζίνας που δεν έχουμε δοκιμάσει ποτέ πριν, να ακολουθήσουμε μια νέα διαδρομή για το σπίτι ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο για ένα μέρος ή μια εποχή στην ιστορία που δεν γνωρίζουμε τίποτα. Η έρευνα διαπιστώνει ότι όσο περισσότερη καινοτομία βιώνουν οι άνθρωποι στην καθημερινή ζωή, τόσο πιο ζωντανοί και ζωτικοί νιώθουν.

pio-zontani-c

Αγκάλιασε την εξωστρέφεια ή την εσωστρέφειά σου

Οι εξωστρεφείς συμπεριφορές περιλαμβάνουν το να είσαι αισιόδοξος, ενθουσιώδης και εξωστρεφής, όλα αυτά φαίνεται ότι θα πρέπει να ενισχύουν την ενέργεια και τη ζωτικότητα - και για τους περισσότερους εξωστρεφείς, το κάνουν. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι για τους ανθρώπους που είναι φυσικά πιο εσωστρεφείς, το να αναγκάζουν τον εαυτό τους να ενεργούν εξωστρεφώς μπορεί τελικά να είναι εξαντλητικό. Ενώ οι εξωστρεφείς τείνουν να αντλούν ενέργεια από το να είναι κοινωνικοί, οι εσωστρεφείς συχνά βρίσκουν ότι ο χρόνος που περνάνε μόνοι είναι ο καλύτερος τρόπος για να επαναφορτιστούν.

Κάνε μια βόλτα στη φύση

Δεν χρειάζεται να ανεβείτε στο Έβερεστ για να νιώσετε αναζωογονημένοι. Σε μια μελέτη, το περπάτημα 20 λεπτών είχε αναζωογονητικό αποτέλεσμα στους φοιτητές, ειδικά όταν περπατούσαν σε περιβάλλον που περιλάμβανε φυσικά στοιχεία, όπως σε ένα πάρκο με δέντρα ή κατά μήκος ενός ποταμού. Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι ακόμη και τα εικονικά φυσικά περιβάλλοντα μπορούν να αποκαταστήσουν μέρος της ψυχικής μας ενέργειας και διάθεσης.

pio-zontani-d

Υποστήριξε αυτό που πιστεύεις

Οι άνθρωποι που έχουν αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «αυθεντική εσωτερική πυξίδα» τείνουν επίσης να βιώνουν μεγαλύτερη ζωτικότητα. Αυτή η εσωτερική πυξίδα περιλαμβάνει το να έχεις μια ξεκάθαρη αίσθηση του τι αισθάνεσαι ότι είναι πραγματικά σημαντικό, να τηρείς τις αρχές σου σε δύσκολες καταστάσεις και να επιδιώκεις στόχους για τους οποίους νιώθεις πάθος ενώ είσαι λιγότερο επιρρεπή στην πίεση για συμμόρφωση από τους άλλους.

Εκτίμησε το βασικό γεγονός ότι είσαι ζωντανή

Ένας λόγος που δεν αισθανόμαστε πάντα ζωντανοί είναι ότι απλώς δεν είναι μπροστά και στο κέντρο του μυαλού μας – είμαστε πολύ απασχολημένοι εστιάζοντας σε άλλα πράγματα. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει και άλλος λόγος. Σε κάποιο επίπεδο, μπορεί να αποφύγουμε να αναλογιστούμε πολύ βαθιά την ύπαρξή μας, επειδή περιλαμβάνει την αναγνώριση της θνητότητάς μας, κάτι που γενικά δεν είναι ευχάριστο να σκεφτόμαστε. Εξαρτάται πραγματικά από το πώς το βλέπουμε, όμως: μπορούμε να θρηνήσουμε για το γεγονός ότι η ζωή είναι πεπερασμένη ή μπορούμε να νιώθουμε ευγνώμονες που μπορούμε να τη ζήσουμε.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Υποθέτω ότι έχω μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα στην αυταπάτη, οπότε δεν είχα πρόβλημα να πιστεύω ότι είμαι κάποιος άλλος!» Ντάνιελ Ντέι Λούις

Στα 68 του, αν κι έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, οι ερμηνείες που μας έχει χαρίσει θα μείνουν αξέχαστες

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ευτυχισμένη» Penelope Cruz

Γίνεται 50 ετών και συνεχίζει να είσαι όσο ονειρεύεται ευτυχισμένη

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

Προτεινόμενα

CELEBS

Έλενα Τσαγκρινού – Dj Stephan: Αυτό είναι το όνομα που θα δώσουν στον γιο τους

Ανυπομονούν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τον μωράκι τους

SINGLES

Η ψυχολογική ανάγνωση της Εβδομάδας των Παθών

Τα δέκα συναισθήματα του Πάσχα και πώς θα σε οδηγήσουν στην αυτογνωσία

CELEBS

Αθηνά Οικονομάκου: Τα αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο μετά τον χωρισμό της

Τι πιστεύει η γνωστή ηθοποιός για τα κακεντρεχή σχόλια στα social