Skip to main content

ΣΠΙΤΙ

Κι εγένετο φως

Tips για να αποκτήσεις τον ιδανικό φωτισμό στον χώρο σου



 

«Δεν φωτίζεις για το φως που φωτίζεις για τις σκιές». Ο φωτισμός ενός σπιτιού αφορά τόσο τον έλεγχο του φυσικού φωτός όσο και τον ηλεκτρικό φωτισμό.

Με το φως μπορείς να δημιουργήσεις ατμόσφαιρα, ψευδαίσθηση και τέχνη. Φτιάξε το σχέδιό σου για να δεις τι θες να φωτίσεις πρώτα, προτού επιλέξεις πρόσθετο επιδαπέδιο, φωτιστικό οροφής ή πλευρικά φώτα.

Φωτισμός για λειτουργία

Σκέψου τη λειτουργία κάθε περιοχής και χρησιμοποίησε τον φωτισμό για να δημιουργήσεις διαφορετικές ζώνες σε ένα δωμάτιο. Για παράδειγμα, το μαγείρεμα απαιτεί περισσότερο συμπυκνωμένο φωτισμό, οπότε τα έντονα φωτιστικά, είτε είναι ενσωματωμένα σε ντουλάπια ή σε σποτ, λειτουργούν καλά. Για ανάγνωση, ο ρυθμιζόμενος και κατευθυντικός φωτισμός όπως μια λάμπα γραφείου ή ένα μεγάλο επιδαπέδιο που στέκεται πάνω από μια πολυθρόνα είναι αυτό που πρέπει να αναζητήσεις.

Φωτισμός σε στρώσεις

Ανέπτυξε τον φωτισμό και χρησιμοποίησε πολλές πηγές φωτός για να κάνεις ένα δωμάτιο λειτουργικό και ευέλικτο. Δημιούργησε μια αλληλοεπίδραση μεταξύ διαφορετικών πηγών φωτισμού, χρησιμοποιώντας διαφορετικά ύψη με πλευρικούς λαμπτήρες, καθώς και φωτιστικά δαπέδου και οροφής. Επίλεξε τα λειτουργικά σποτ ως την κύρια πηγή φωτός και συνδύασέ τα με επιτραπέζια φωτιστικά για να δημιουργήσεις μια ατμοσφαιρική διάθεση. Εδώ δημιουργείς χαρακτήρα καθώς και συναίσθημα και η ποσότητα φωτός μπορεί να ρυθμιστεί για διαφορετικές ώρες της ημέρας ή του χρόνου.

Κατεύθυνση φωτισμού

Αλλάξτε το μέγεθος και τις διαστάσεις του δωματίου σου παίζοντας με την κατεύθυνση φωτισμού. Για παράδειγμα, εγκατάστησε φωτιστικά για να προσθέσεις ύψος και πλευρικούς λαμπτήρες στις τέσσερις γωνίες για να τονίσεις το βάθος.

Φωτισμός ως Τέχνη

Επίλεξε τολμηρά σχέδια με γλυπτά σχήματα, ενδιαφέρουσα υφή ή χρωματιστό γυαλί για να κάνεις μια δήλωση στυλ, ακόμα και όταν το φως είναι σβηστό. Δες τη λάμπα σας ως ένα έργο τέχνης ή γλυπτό, σαν μια πινελιά φινιρίσματος για τον συνολικό σχεδιασμό. Η επιτραπέζια λάμπα Linden σε γύψο λευκό ή μαύρο ταιριάζει τέλεια σε αυτό το κόνσεπτ.

Το φως είναι ένας καλός τρόπος για να δημιουργήσεις μια έκπληξη σε ένα δωμάτιο, για να συγχωνεύσεις το μοντέρνο με το παραδοσιακό. Η τοποθέτηση μιας λάμπας βιομηχανικού στιλ ή μιας κλασικής φόρμας παλαιοπωλείου σε μια παραδοσιακή γυψοσανίδα δημιουργεί ενθουσιασμό, εξίσου με έναν πολυέλαιο Art Deco σε ένα έντονο, μοντέρνο σχέδιο.

Συμμετρία στον Φωτισμό

Δημιούργησε συμμετρία (ή συνειδητή ασυμμετρία) με φωτισμό, χρησιμοποιώντας ζεύγη επιτραπέζιων λαμπτήρων και στις δύο πλευρές ενός κρεβατιού ή τα φώτα τοίχου και στις δύο πλευρές ενός καθρέφτη ως δήλωση ύφους ή τονίζοντας τη θέση ενός έργου τέχνης.

Δημιούργησε ένα εστιακό σημείο

Δημιούργησε ένα εστιακό σημείο με έναν πολυέλαιο ή ένα μεγάλο μενταγιόν. Κρέμασε το, για παράδειγμα, στο κέντρο ενός τραπεζιού για να προσελκύσεις τους φίλου σου σε μια φιλόξενη τραπεζαρία.

Φωτισμός για επισήμανση

Τα φώτα τοίχου και τα σποτ λειτουργούν καλά για να τονίσουν ή να επισημάνουν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά στο δωμάτιο, όπως έργα τέχνης ή αντικείμενα.

Φωτισμός Νέον

Δημοφιλής από τον Tracey Emin, ο φωτισμός νέον έχει μεγάλη ζήτηση και έχει χαρακτηριστεί ως η πιο καυτή τάση του 2021. Αναζήτησε τα σχέδια της δεκαετίας του '50, της δεκαετίας του '60 και του '70 θα προσθέσουν ένα μεγάλο κομμάτι νοσταλγίας.

Διαβάστε επίσης

ΣΠΙΤΙ

5 στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στον χώρο σου ακόμα κι αν διαθέτεις μικρό budget

Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να ανανεώσεις την αίσθηση που σου προκαλεί το σπίτι σου κάθε φορά που επιστρέφεις σε αυτό

ΣΠΙΤΙ

Δημιουργικά tips για να διακοσμήσεις ένα παιδικό δωμάτιο

Να πώς θα γίνει πιο όμορφο το δωμάτιο των μικρών ενοίκων του σπιτιού

ΣΠΙΤΙ

6 πράγματα για να κάνεις σε ένα μεγάλο spring clean στο σπίτι σου

Τα χαλιά φεύγουν και μαζί προετοιμάζουμε το σπίτι για τους θερινούς μήνες

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

6 fluid αντιηλιακά για εσένα που δεν αντέχεις τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα σου

Με τα προϊόντα που υπάρχουν πλέον στην αγορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραλείψεις την πιο σημαντική ασπίδα για το δέρμα σου

ΤΑΞΙΔΙ

4 ευρωπαϊκά ξενοδοχεία με ιδιαίτερο χαρακτήρα που δεν πρέπει να χάσετε

Τίποτα δεν ξεκουράζει τον νου και δεν διευρύνει το ανθρώπινο πνεύμα όσο τα ταξίδια.

ΣΠΙΤΙ

5 στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στον χώρο σου ακόμα κι αν διαθέτεις μικρό budget

Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να ανανεώσεις την αίσθηση που σου προκαλεί το σπίτι σου κάθε φορά που επιστρέφεις σε αυτό