Skip to main content

ΤΑΞΙΔΙ

Oktoberfest: Ταξίδι αστραπή στην απόλυτη γιορτή της μπύρας

Τι κι αν δεν πρόλαβες να κλείσεις εισιτήριο; Σε ταξιδεύουμε (νοερά) στο Μόναχο της Βαυαρίας!



Την επιλέγεις πάντοτε παγωμένη όταν βρίσκεσαι κάτω από τον καυτό ήλιο στις παραλίες, τη βρίσκεις σε ψαγμένα στέκια της πόλης, την απολαμβάνεις στις παρέες, στο σινεμά, στο σπίτι, την πίνεις ακόμα και σε μορφή υποβρυχίου. Ναι, αυτή είναι η μπύρα, ένα κομμάτι της ζωής σου, που δύσκολα θα αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο κλασικό αλκοολούχο ποτό. Αν ανήκεις στην κατηγορία των φανατικών, τότε ήρθε η ώρα να επισκεφθείς  αυτό που θα μπορούσε να λέγεται και «ναός» της, το γνωστότερο θεσμό προς τιμήν της, το Oktoberfest. 

Όλα ξεκίνησαν το 1810 και ήταν πράγματι αλλιώς.. Στις 12 Οκτωβρίου του εν λόγω έτους, ο πρίγκιπας Ludwig I παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Therese von Sachsen-Hildburghausen και διοργάνωσε ένα «λιτό» και «κλειστού κύκλου» γλέντι για τον εορτασμό του γάμου τους. ( προφανώς παρευρέθηκε όλη η τοπική κοινωνία του Μονάχου!) Έκτοτε, το γαμήλιο γλέντι καθιερώθηκε ως θεσμός στην περιοχή Theresienwiese, που πήρε και το όνομα της πριγκίπισσας και αποτελεί παράδοση της Βαυαρίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο ανελλιπώς. 

Η γιορτή ξεκινά περίπου στα μέσα του Σεπτέμβρη και τελειώνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, παρά το παράδοξο της ονομασίας  Oktoberfest. Οι ντόπιοι και οι αρμόδιοι φορείς του γεγονότος, προκειμένου να κρατήσουν την -κατά εκατομμύρια- προσέλευση του κοινού, αποφάσισαν να μετακινήσουν προς τα... πίσω της ημερομηνίες εορτασμού, γιατί τότε ο καιρός είναι πολύ πιο ήπιος και οι θερμοκρασίες υψηλότερες.

Ας πάμε όμως στο δια ταύτα:

Για να παρευρεθείς στο  event  θα πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένος, τόσο ενδυματολογικά όσο και ψυχολογικά (το ποδοπάτημα είναι σχεδόν βέβαιο). Παραδοσιακά, είθισται να φοριούνται βαυαρικές στολές –ενδυμασίες που αποπνέουν ένα folk feeling. Τα φορέματα που φορούν οι γυναίκες λέγονται  «Dirndl» και συνοδεύονται από ποδιά, ενώ οι άντρες έχουν το χαρακτηριστικό αλπικό καπέλο με το φτερό στο κεφάλι τους.

okt750.jpg

Το φεστιβάλ ξεκινάει επίσημα με το πρώτο ανοιχτό βαρέλι, υπόθεση που καλείται να βγάλει εις πέρας ο δήμαρχος του Μονάχου, που ενδεχομένως να χρειαστεί να προσπαθήσει περισσότερες από μια φορές για να το τρυπήσει. Πάντως, οι χιλιάδες επισκέπτες κρέμονται κυριολεκτικά από τα χείλη του περιμένοντας να αναφωνήσει  “O’zapft is!” ή αλλιώς «Είναι ανοιχτό!».

Το menu περιλαμβάνει μπύρες 1 λίτρου έκαστη, οι οποίες όμως διαφέρουν από τα τετριμμένα. Τι ακριβώς εννοώ; Είναι αρχικά πιο δυνατές όσο αφορά στην περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μιας και αυτή ξεπερνά  το 1.2% των κοινών  brands που καταναλώνεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πριν παραγγείλεις την μπύρα σου, θα πρέπει να έχεις ήδη φάει κάτι από τα παραδοσιακά εδέσματα που σερβίρονται, όπως για παράδειγμα λουκάνικα, κοτόπουλο, σνίτσελ, μπρέτσελ, ψάρι). Plus ότι εκεί θα σου δοθεί η πραγματική ευκαιρία να απολαύσεις αυθεντικές βαυαρικές μπύρες – τις καλύτερες όλων-  που παράγονται αποκλειστικά από έξι ζυθοποιίες του Μονάχου: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner, Spatenbräu και Staatliches Hofbräu-München.

Στο λιβάδι της Θηρεσίας θα συναντήσεις τεράστιες σκηνές τύπου μπαρ στις οποίες θα πρέπει να μπεις για να βρεις ένα άδειο τραπέζι με την παρέα σου. Η μεγαλύτερη σκηνή όλων υπολογίζεται πως χωράει μέχρι και 10 χιλιάδες κόσμο. Το αντιλαμβάνεσαι;

Εγώ δεν έχω παρά να σου ευχηθώ «εις υγείαν»!

Διαβάστε επίσης

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

ΤΑΞΙΔΙ

Dolce Vita στη Ρώμη

Πώς να απολαύσετε τη γλυκιά ζωή στην αιώνια πόλη!

ΤΑΞΙΔΙ

Απολαύστε ένα Σαββατοκύριακο στη Σεβίλλη

Μια υπέροχη πόλη της Ισπανίας που αξίζει να ανακαλύψετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.