Στη λίμνη του κροκόδειλου. Στην Κρήτη…

Μια περιπλάνηση στην πιο πολυσυζητημένη λίμνη των τελευταίων ημερών, από τον blogger του The Greek Traveller.

Γεωργία Κοντού

Είμαι απολύτως βέβαιος για το σουρεαλιστικόν του τίτλου. Διότι ως γνωστόν στην Κρήτη δεν ζουν κροκόδειλοι. Έτσι νομίζαμε όλοι ώσπου η εμφάνιση ενός τέτοιου ερπετού στα ορεινά του νομού Ρεθύμνου μας άφησε με ανοιχτό το στόμα. Η λίμνη είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε με το φράγμα των Ποτάμων. Παρακάτω ιδού μερικά λόγια για τη διαδρομή ως εκεί και για τη λίμνη την ίδια. Για το σπίτι του κροκόδειλου δηλαδή…

Φεύγετε από το Ρέθυμνο (από την πόλη, δηλαδή) ακολουθώντας τη διαδρομή προς το Χρομοναστήρι (ένα εκπληκτικό χωριό, θα διαβάσετε σε άλλο ποστ γι αυτό). Από το Χρομοναστήρι θα πρέπει να κατηφορίσετε μέχρι την διασταύρωση, στην νέα εθνική οδό και να στρίψετε δεξιά και να ανηφορίσετε προς την κοιλάδα του Αμαρίου. Μέσα από μια καταπληκτική διαδρομή στην πλαγιά ενός φαραγγιού και θα φτάσετε στο χωριό Πρασιές, με τα βενετσιάνικα κτίσματα που διακρίνονται από τον δρόμο. Θα συνεχίσετε μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο, θα περάσετε μια παλιά, ψηλή γέφυρα που «στεφανώνει» το φαράγγι και θα φτάσετε στο νέο φράγμα των Ποτάμων και την τεχνητή λίμνη. Γύρω από την λίμνη έχει δημιουργηθεί ένα νέο οδικό δίκτυο (το παλιό κατακλύστηκε), το οποίο δεν έχει καταγραφεί ακόμα σε πολλούς χάρτες και ίσως δεν έχει αποκτήσει ακόμη την κατάλληλη σήμανση σε μερικά σημεία. Οπότε οδηγείτε αργά και προσεκτικά.

Μπροστά σας απλώνεται ένα εξόχως γραφικό τοπίο και κάπως ασυνήθιστο για την Κρήτη: οι βουνοκορφές και οι πλαγιές του Ψηλορείτη και του Κέδρου να καθρεφτίζονται στα νερά μιας λίμνης, μιας μεγάλης λίμνης στην Κρήτη! Πιο μεγάλη από τη λίμνη του Κουρνά.

Το φράγμα των Ποτάμων (προσοχή στον τόνο!) είναι ένα σπουδαίο τεχνικό έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2008. Τα συναρπαστικά τοπία που βλέπετε δημιουργήθηκαν όταν πλημμύρισε η κοιλάδα των Ποτάμων και δημιουργήθηκε η μεγάλη τεχνητή λίμνη.

Το φράγμα βρίσκεται στην βόρεια είσοδο της κοιλάδας του Αμαρίου και συγκεντρώνει νερά μεγάλων χειμάρρων που πηγάζουν από τον Κέδρο, τον Ψηλορείτη και το Βρύσινα (όλα τους βουνά!). Και τώρα λίγα νούμερα: το φράγμα είναι χωμάτινο έχει ύψος 55 μ., πλάτος στέψης 10 μ., μήκος στέψης 265 μ. και πλάτος βάσης 350 μ. Η ανώτατη στάθμη αποθήκευσης είναι 203 μ. και συγκεντρώνει νερά από μια λεκάνη απορροής 60 τετρ. χιλιομέτρων. Ο όγκος των νερών του ταμιευτήρα είναι 22,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ενώ ο ωφέλιμος όγκος νερού για καλλιέργειες είναι 17,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το βάθος του νερού φτάνει τα 44 μ. Ο κεντρικός αγωγός μπορεί να παρέχει 4.500 κυβικά μέτρα ανά ώρα και η αρδευόμενη έκταση φτάνει τα 24.000 στρέμματα! Το φράγμα ολοκληρώθηκε το 2008 αλλάζοντας τους δρόμους προς τα χωριά του Αμαρίου (υπάρχει όμως άριστη σηματοδότηση προς τα εκεί).

Υπάρχει μια σχεδόν κυκλική διαδρομή που θα σας χαρίσει εικόνες πανέμορφες, καθώς η πυκνή βλάστηση κατηφορίζει και χάνεται μες στο βαθύ νερό και οι βουνοκορφές καθρεφτίζονται στην ήσυχη επιφάνεια της λίμνης μέσα από την οποία ξεπηδούν συχνά οι κορυφές των μεγάλων δέντρων του δάσους που κατακλύστηκε. Κάπου εκεί ζει και ο διάσημος πια κροκόδειλος της Κρήτης…

Αν φύγετε από τη λίμνη στους Ποτάμους συνεχίστε ανηφορίζοντας για τους Απόστολους: το τοπίο γίνεται καταπράσινο και η θέα στην κορυφή του Ψηλορείτη είναι καταπληκτική. Μέσω των Αποστόλων και της Αγίας Φωτεινής θα φτάσετε στον Θρόνο, το χωριό – πύλη για την μαγευτική κοιλάδα του Αμαρίου. Καλή σας διασκέδαση….

Πηγή: The Greek Traveller

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares