Skip to main content

ΤΑΞΙΔΙ

Ο γύρος του κόσμου σε... 2 βιβλιοθήκες

και... 2 βιβλιοπωλεία 


Τζίνα Σπάρτακου

Από την Βραζιλία και την Αργεντινή, στη Ρουμανία και από εκεί, μέχρι την Κίνα…

El Ateneo Grand Splendid, Μπουένος Άϊρες

Ο Αθηναίος, στην πολύ hot περιοχή της Ricoleta, είναι o απόλυτος ναός του βιβλίου. Με το που μπαίνεις μέσα, σου κόβεται η αναπνοή. Από την μεγαλειώδη σάλα που πρωτολειτούργησε έναν αιώνα πριν ως θέατρο, από τις μοναδικές τοιχογραφίες της οροφής, από την zen ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε βιβλιοθήκη. Παρ᾽ότι η πρώην σκηνή του θεάτρου που βρίσκεται στο βάθος, λειτουργεί ως καφέ, δεν ακούγεται κιχ και όλοι οι πελάτες λειτουργούν σαν να βρίσκονται σε ναό. Μα βρίσκονται… Όλοι οι οδηγοί της πόλης το αναφέρουν ως το ωραιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο και δεν έχουν άδικο!

Real Cabin Portugues, Ρίο ντε Τζανέϊρο

Σίγουρα δεν είναι το πρώτο μέρος που θα επισκεφτείς όταν βρεθείς στο Ρίο. Αλλά όταν χορτάσεις από ήλιο, θάλασσα, βόλτες στην παραλία και φύση, η Real Cabin θα σε μαγέψει. Χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη στον άνθρωπο που με τράβηξε από την παραλία και με πήγε σχεδόν με το ζόρι σε αυτήν την βιβλιοθήκη, που διαθέτει την μεγαλύτερη συλλογή Πορτογαλέζικων λογοτεχνικών κεμένων εκτός Πορτογαλίας, σπάνια χειρόγραφα, παμπάλαιες εκδόσεις. Ζαλισμένη έτσι όπως ήμουν από τον ανελέητο Βραζιλιάνικο καύσωνα, περάσαμε τις πύλες του ιστορικού κτηρίου και αισθάνθηκα ότι μπήκα σε ένα τροπικό δάσος από… βιβλία. Ήταν τόσο έντονη και μοναδική η μυρωδιά του νοτισμένου ξύλου και των παλιών βιβλίων και τόσο πηχτή και ανακουφιστική η δροσιά του. Νομίζω ότι δεν θα την βγάλω από τον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μου ποτέ!

Carturesti Carusel, Βουκουρέστι

Μπήκα κατά λάθος, χωρίς να ξέρω τι θα αντικρίσω. Ηταν Χριστούγεννα και το πιο μεγάλο και κεντρικό βιβλιοπωλείο της πόλης, ήταν μαγικά στολισμένο και φορτωμένο με εκατομμύρια βιβλία, λευκώματα, δώρα, δωράκια, σημειωματάρια, gadgets για το σπίτι, Χριστουγεννιάτικα στολίδια. Βγήκα μετά από 5 ώρες, άφησα μια περιουσία, πήρα βιβλία, λαμπάκια και κεριά για μένα και μικρά δωράκια για όλους τους φίλους μου και ότι και να πω γι´ αυτό το βιβλιοπωλείο δεν περιγράφεται. Είναι μαγικό!

Tianjin Binhai Library, Τιανζίν

Η καινούργια βιβλιοθήκη στο Τιανζίν, στεγάζει 1, 2 εκατομμύρια βιβλία, που χάρη στα ενιαία ράφια και στα σκαλοπάτια που επιτρέπουν στους επισκέπτες να τα προσεγγίσουν, φτάνουν μέχρι την οροφή! Η σφαίρα που τοποθετήθηκε στη μέση, δίνει στους επισκέπτες την ψευδαίσθηση ότι περπατούν μέσα σε ένα μάτι. Το nickname εξάλλου της βιβλιοθήκης είναι το ´´ Το μάτι του Binhai´´. Νομίζω είναι από μόνη της, λόγος για να επισκεφτεί κανείς την Κίνα και το Τιανζίν…

 

Διαβάστε επίσης

ΤΑΞΙΔΙ

Οι καλύτεροι εναλλακτικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί για την καλοκαιρινή σας λίστα

Ενδιαφέροντες προορισμοί που συχνά παραβλέπονται υπέρ πιο δημοφιλών τοποθεσιών

ΤΑΞΙΔΙ

10 λόγοι για να επισκεφτείτε το Άμστερνταμ την Άνοιξη

Το Άμστερνταμ είναι πανέμορφο κάθε εποχή και την Άνοιξη είναι εντελώς παραμυθένιο

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ