Skip to main content

ΤΑΞΙΔΙ

Οι 4 καλύτεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα

Ιδέες για ρομαντικές αποδράσεις, μέχρι οικογενειακά ταξίδια και ατομικές εκδρομές



Μετά από χρόνια χριστουγεννιάτικων ταξιδιών που τέθηκαν σε παύση, το 2022 είδε μανιώδεις ταξιδιώτες να αγκαλιάζουν για άλλη μια φορά την εορταστική απόδραση. Ωστόσο, οι προορισμοί των Χριστουγέννων είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ των των μελών των οικογενειών. Εδώ διαλέξαμε τις 3 top επιλογές ευραπαϊκών προορισμών όπως τις αποκάλυψε στη λίστα του το Condé Nast Traveller.

Γκραν Κανάρια

Η Γκραν Κανάρια είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Καναρίων Νήσων, στον Ατλαντικό, 210 χλμ. από τη βορειοδυτική ακτή της Αφρικής, και ανήκει στην Ισπανία. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της Τενερίφης και δυτικά της Φουερτεβεντούρα. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί του αρχιπελάγους, μετά από Τενερίφη. 

Γιατί να πάτε; Για (σχεδόν) εγγυημένο ήλιο. Η μέση θερμοκρασία μπορεί να κυμαίνεται γύρω στους 20 C τα απογεύματα του Δεκεμβρίου, ιδανική για μεγάλα ηλιόλουστα μεσημεριανά γεύματα κατά μήκος του λιμανιού και βόλτες κατά μήκος της ακτής.

Insider tip: Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο για να ζήσετε όλα όσα έχει να προσφέρει η Γκραν Κανάρια. Ο Δεκέμβριος δεν είναι πολύ εποχή ηλιοθεραπείας, αλλά είναι ιδανικός για να εξερευνήσετε τις γοητευτικές πόλεις, τις ιστορικές εκκλησίες, τις αγορές και τα φυσικά θαύματα που είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί.

Πού να μείνετε: Η Γκραν Κανάρια είναι ένας ιδανικός προορισμός διακοπών Χριστουγέννων για οικογένειες με παιδιά, αλλά το νησί είναι πλέον το καταφύγιο όσων χρειάζονται μια all-inclusive άνεση. Το Hotel Veintiuno μόνο για ενήλικες στεγάζεται σε μια αποικιακή κατοικία του 18ου αιώνα και προσφέρει άνετα δωμάτια, πισίνα στον τελευταίο όροφο και μια τοποθεσία ιδανική για να εξερευνήσετε την πρωτεύουσα Λας Πάλμας.

The Cotswolds

Τα Cotswolds είναι μια περιοχή στη νότιοδυτική Αγγλία, που εκτείνεται σε 6 κομητείες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται σε Gloucestershire, Oxfordshire και Warwickshire. Έχουν ανακηρυχθεί τόπος σπάνιας φυσικής ομορφιάς για το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι τα ομοιόμορφα κίτρινα-γκρι σπίτια με τοίχους από ασβεστόλιθο.

Γιατί να πάτε; Για να ζήσετε τα κατεξοχήν αγγλικά Χριστούγεννα. Χωριά πασπαλισμένα με χιόνι, φιλόξενα βράδια γύρω από τη φωτιά σε παμπ και το χτύπημα των καμπάνων των εκκλησιών που αναδεικνύουν την εορταστική ατμόσφαιρα.

Insider tip: Το Cotswolds έχει μερικές από τις πιο χαριτωμένες χριστουγεννιάτικες αγορές. Η αγορά του Μπρόντγουεϊ είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε raclette, ένα ποτήρι ζεστό κρασί και ένα σημείο για ψώνια της τελευταίας στιγμής από πάγκους χειροτεχνίας.

Πού να μείνετε: Οι εξοχικές κατοικίες Cotswolds δεν κοστίζουν φθηνά τα Χριστούγεννα, αλλά τα κάνουν οικογενειακή υπόθεση και θα σας μείνει αξέχαστη.

Μπριζ, Βέλγιο

Η Μπρυζ ή Μπριζ είναι πόλη στη Φλάνδρα του Βελγίου. Είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Δυτική Φλάνδρα. Έχει πληθυσμό 118.053 κατοίκους. Το 2002 ορίστηκε Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. 

Γιατί να πάτε; Για την πεμπτουσία του παραμυθένιου χριστουγεννιάτικου σκηνικού – χιονισμένα σπίτια με αέτωμα και λιθόστρωτα δρομάκια. Το μεσαιωνικό κέντρο είναι γνωστό για τη γοτθική αρχιτεκτονική του και οι πλατείες είναι γεμάτες με νεραϊδοφώτα και διάσπαρτες από πάγκους αγοράς που πωλούν χειροτεχνίες και βάφλες τυλιγμένες σε χαρτί. Διώξτε τους ιστούς της αράχνης το πρωί των Χριστουγέννων με μια συναρπαστική βόλτα δίπλα στα παγωμένα κανάλια, ακολουθούμενη από μια στάση σε μια από τις φιλόξενες παμπ.

Insider tip: Οι βελγικές σοκολάτες είναι διάσημες για καλό λόγο – και τα Χριστούγεννα είναι μια εξαιρετική εποχή για να δοκιμάσετε τα προϊόντα από όσο το δυνατόν περισσότερα διαφορετικά καταστήματα. Μας αρέσει ιδιαίτερα το Sebeneaere, ένα οικογενειακό κατάστημα σοκολάτας λίγο έξω από το κέντρο της πόλης.

Πού να μείνετε: Αγκαλιάστε τον ρομαντισμό της πόλης με μια διαμονή B&B. Το Bonifacius δίπλα στο κανάλι χρησιμοποιήθηκε περίφημα από τους Ralph Fiennes, Colin Farrell και Brendan Gleeson ως πράσινο δωμάτιο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της In Bruges. Ένα άψογο πρωινό εδώ σερβίρεται στο οικείο γοτθικό δωμάτιο. Αν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το κρύο, ανεβείτε τη στριφογυριστή σκάλα προς τη βεράντα του τελευταίου ορόφου, όπου θα βρείτε εξαιρετική θέα στην Εκκλησία της Παναγίας και στο καμπαναριό του 13ου αιώνα.

Ισλανδία

Η Ισλανδία είναι νησιωτική χώρα της Βόρειας Ευρώπης, ευρισκόμενη στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και ανάμεσα στη Γροιλανδία, τη Σκωτία, τις Νήσους Φερόες και τη Νορβηγία. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 394.200 κάτοικους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2023, και πρωτεύουσά της είναι το Ρέικιαβικ. 

Γιατί να πάτε; Ξεχάστε τις 12 ημέρες των Χριστουγέννων – η εορταστική περίοδος στην Ισλανδία διαρκεί 26. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες ισλανδικές παραδόσεις αυτή την εποχή του χρόνου είναι μεγαλύτερες και πιο περίτεχνες από αυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο – συμπεριλαμβανομένων των 13 Άγιοι Βασίληδες που φέρνουν δώρα στο παιδιά σε όλη τη χώρα. Οι πιθανότητες να δείτε το Βόρειο Σέλας τον Δεκέμβριο είναι επίσης αρκετά καλές, και το να ζήσετε τα λευκά Χριστούγεννα εδώ είναι δεδομένο. Στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, η παγωμένη κεντρική λιμνούλα του Tjörnin είναι ένα εξαιρετικό σημείο για πατινάζ στον πάγο την ημέρα των Χριστουγέννων, ενώ η μεγάλη γιορτή είναι την παραμονή των Χριστουγέννων, με ένα δείπνο με καπνιστό αρνί και λαγκουστίνη.

Insider tip: Αν μείνετε μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μπορείτε να δείτε τα μοναδικά πυροτεχνήματα της πόλης – οι ντόπιοι αγοράζουν τα δικά τους και ο ουρανός φωτίζεται εκπληκτικά όταν έρθουν τα μεσάνυχτα.

Πού να μείνετε: Το Reykjavik Edition έχει μια ξεχωριστή τοποθεσία και μια βεράντα στον τελευταίο όροφο για να δείτε το βόρειο σέλας. Μια άλλη επιλογή είναι το Kvosin Downtown Hotel, μια χαρισματική boutique ιδιοκτησία με φανταστικές σουίτες διαμερισμάτων.

Διαβάστε επίσης

ΤΑΞΙΔΙ

Σαββατοκύριακο στο Μιλάνο: ιδέες για να περάσετε υπέροχα

Πώς να αξιοποιήσετε το 48ωρό σας για να απολαύσετε περισσότερο αυτή την πανέμορφη πόλη

ΤΑΞΙΔΙ

4 ευρωπαϊκά ξενοδοχεία με ιδιαίτερο χαρακτήρα που δεν πρέπει να χάσετε

Τίποτα δεν ξεκουράζει τον νου και δεν διευρύνει το ανθρώπινο πνεύμα όσο τα ταξίδια.

ΤΑΞΙΔΙ

Οι καλύτεροι εναλλακτικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί για την καλοκαιρινή σας λίστα

Ενδιαφέροντες προορισμοί που συχνά παραβλέπονται υπέρ πιο δημοφιλών τοποθεσιών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της