Skip to main content

FITNESS

Πόσο χρόνο πρέπει να γυμνάζεσαι αν κάνεις καθιστική ζωή

Ερευνητές βρήκαν πόσα λεπτά άσκησης τη μέρα είναι αρκετά για να παλέψεις τα αρνητικά της καρέκλας.



Μια τυπική μέρα για τους περισσότερους ανθρώπους περιλαμβάνει τουλάχιστον 8 ώρες καθιστικού χρόνου -δουλειά γραφείου, οδήγηση, παρακολούθηση τηλεόρασης κλπ.-, ανά ημέρα.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, για τους σκοπούς της οποίας συγκετρώθηκαν δεδομένα από 1 εκατομμύριο ενήλικες, φαίνεται πως μία ώρα μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να αποτρέψει τους κινδύνους που συνδέονται με τον παρατεταμένο καθιστικό χρόνο.

Γνωρίζουμε πως η σωματική αδράνεια σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και επεισοδίων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ εκτιμάται ότι «ευθύνεται» για το θάνατο περισσότερων από 5 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικο περιοδικό The Lancet, δείχνουν ότι οι ενήλικες που περνούν 8 ώρες τη μέρα σε καθιστή θέση αλλά είναι σωματικά δραστήριοι, έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνους που αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες χωρίς όμως να είναι σωματικά δραστήριοι.

Συνολικά, τα άτομα που βρέθηκαν να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου ήταν εκείνα που συνδύαζαν παρατεταμένο καθιστικό χρόνο και σωματική αδράνεια. Από την άλλη, φάνηκε πως 1 ώρα φυσικής δραστηριότητας ανά ημέρα, ήταν αρκετή προκειμένου να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος που σχετίζεται με το 8ωρο «καθισιό».

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, το μήνυμα που προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης είναι θετικό, καθώς φαίνεται πως είναι εφικτός ο περιορισμός ή ακόμη και η εξάλειψη των αρνητικών συνεπειών της καθιστικής συμπεριφοράς, αφιερώνοντας καθημερινά λίγο χρόνο στη φυσική δραστηριότητα.

Πηγή: neadiatrofis.gr
 

Διαβάστε επίσης

FITNESS

6 τρόποι με τους οποίους η yoga ενισχύει τη σεξουαλική σου ζωή

Κι όμως, η ενασχόληση μαζί της μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ και το σεξ στην καθημερινότητά σου

FITNESS

Οκτώ τρόποι για να χάσετε λίπος από την κοιλιά

Πώς να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος

FITNESS

5 έξυπνα tips για να καις περισσότερες θερμίδες όσο περπατάς

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο προς μια καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά και στην ήπια απώλεια βάρους

Προτεινόμενα

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος