Skip to main content

FITNESS

Ακόμα ένας λόγος να είσαι επιφυλακτική με τα αθλητικά gadgets

Μια νέα έρευνα δείχνει ακόμα μια αδυναμία των λεγόμενων fitness trackers.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Πριν λίγο καιρό, μια έρευνα συμπέρανε πως τα fitness trackers είναι... άχρηστα στο Γολγοθά σου να χάσεις κιλά και να μπεις σε φόρμα. Τώρα, μια άλλη έρχεται να αναφέρει ακόμα ένα αρνητικό που έχουν αυτά τα αθλητικά gadgets. 

Τα νέα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Cardiology και κάνουν λόγο για ανακρίβεια στον τρόπο που αυτές οι συσκευές μετράνε τους παλμούς της καρδιάς. Στην έρευνα συμμετείχαν 50 υγιείς εθελοντές φορώντας δημοφιλή fitness trackers. Παράλληλα, είχαν συνδεθεί με ειδικές συσκευές για να μετράνε με μεγάλη ακρίβεια τους παλμούς της καρδιάς. Κατόπιν έκαναν διάδρομο.

Τι διαπιστώθηκε; Όσο πιο έντονη ήταν η άσκηση, τόσο λιγότερο ακριβές ήταν το fitness tracker! Μεγαλύτερη ακρίβεια είχε το Apple Watch και το Mio, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς είχαν συμφωνία με τα ειδικά μηχανήματα μέτρησης παλμών σε ποσοστό 91%. Το Fitbit Charge Hr ήταν ακριβές σε ποσοστό 84% και το Basis Peak σε ποσοστό 83%. 

"Σε ακινησία, όλες οι συσκευές έκαναν πολύ καλή δουλειά" αναφέρει ένας εκ των ερευνητών, ο Gordon Blackburn, καρδιολόγος στο Heart and Vascular Institute στην Cleveland Clinic. "Όσο η ένταση της άσκησης ανέβαινε, είδαμε μεγαλύτερη απόκλιση στην ακρίβεια" πρόσθεσε. 

Αυτές οι ανακρίβειες οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι αυτά τα gadgets χρησιμοποιούν το δέρμα του καρπού για να μετρήσουν τους παλμούς. Όταν η άσκηση είναι έντονη, ιδρώνεις και αυτό κάνει το fitness tracker να χάνει την επαφή και έτσι να μη δείχνει σωστά αποτελέσματα. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτή την αδυναμία των fitness trackers είναι ότι μπορεί να δείξουν λιγότερους παλμούς από αυτούς που υπάρχουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον κάτοχο του να πιέσει τον εαυτό του πάνω από τα όρια. Αντίστροφα, οι υψηλότερες ενδείξεις μπορεί να "τρομάξουν" και έτσι να οδηγήσουν σε πιο ήπια άσκηση ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρχε λόγος. 

Διαβάστε επίσης

FITNESS

5 ιδανικά είδη άσκησης για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Για να διατηρηθείς ενεργή και γεμάτη ευεξία τους μήνες που περιμένεις το μωρό σου

FITNESS

6 τρόποι με τους οποίους η yoga ενισχύει τη σεξουαλική σου ζωή

Κι όμως, η ενασχόληση μαζί της μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ και το σεξ στην καθημερινότητά σου

FITNESS

Οκτώ τρόποι για να χάσετε λίπος από την κοιλιά

Πώς να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά δημιουργικά απασχολημένα στις διακοπές του Πάσχα

Αξιοποιήστε τον κοινό χρόνο των εορτών και χαρίστε στα παιδιά όμορφες αναμνήσεις

CELEBS

Ελένη Μενεγάκη: Ξεκίνησε διακοπές και ποζάρει με το μπικίνι της!

Έφυγε για τις διακοπές του Πάσχα - Η φωτογραφία που ανέβασε στο Instagram

DO IT YOURSELF

Ποιο χορταρικό ενισχύει το κολλαγόνο και κάνει καλό στο δέρμα σου

Extra bonus: Μια γρήγορη συνταγή για Smoothie σύσφιξης