Skip to main content

FITNESS

Pilates: πόσα είδη υπάρχουν

O Jοseph Pilates και οι πιο δυνατοί του είδους youtubers θα σε πείσουν να αρχίσεις τώρα


Κατερίνα Ανδρομιδά

Στα πρώτα δέκα μαθήματα νιώθεις τη διαφορά, στα είκοσι τη παρατηρούν οι γύρω σου και στα τριάντα έχεις αποκτήσει νέο σώμα. O Jοseph Hubertus Pilates είναι ο πατέρας του πιλάτες και αν δεν εμπιστευτούμε τα λόγια του, τότε ποιόν; Για εκείνον το σώμα και η ψυχή αντιμετωπίζονταν ως ένα και ίσως γι' αυτό η φιλοσοφία του pilates να δίνει εξίσου βάρος και στα δύο. Ισορροπία, έλεγχος και συγκέντρωση είναι τα τρία χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης άσκησης. Αν λείπει έστω ένα από αυτά, μάλλον θα πέσεις από τη φουσκωτή μπάλα ή θα σου ξεφύγουν οι ιμάντες. Και αυτό γιατί ο νους και το σώμα συνεργάζονται για να βγει αυτή η προπόνηση που επικεντρώνεται στο να σου μάθει την τεχνική και τον έλεγχο της επανάληψης.

Η απόκτηση ευλυγισίας και δύναμης στους μυς, η βελτίωση της στάσης σώματος, ο έλεγχος της αναπνοής και η ενδυνάμωση της σπουνδυλικής στήλης και του κορμού είναι μερικοί μόνο από τους στόχους που θα  κατακτήσεις αν ξεκινήσεις pilates. Και αλήθεια, η συγκεκριμένη μέθοδος ακούγεται τόσο ενδιαφέρουσα μπροστά σε άλλα εξαντλητικά προγράμματα που ακολουθούσαμε τόσα χρόνια σε γυμναστήρια και άλλα κέντρα, τα οποία κατάφερναν να σε εξωθούν από τη πρώτη κιόλας μέρα χωρίς να νιώθεις αυτό το κύμα ευφορίας που διάβαζες πως πρέπει να νιώθεις μετά από μία σκληρή προπόνηση. Μέθοδοι όπως το pilates αντίθετα, καταφέρνουν να σε κερδίσουν λόγω του συνδυασμού που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης να κρατούν σε εγρήγορση σώμα και μυαλό.

Το δίλημμα: Mat ή reformer;

Πρακτικά αυτοί οι δύο τύποι pilates είναι ίδιοι με τη μόνη διαφορά το πού γίνονται. Στη πρώτη (mat) χρειάζεσαι στρωματάκι ενώ στη δεύτερη (reformer) χρειάζεσαι κρεβάτι. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι στη δεύτερη μέθοδο αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας λόγω των έξτρα αντιστάσεων στις ασκήσεις. Επομένως η επιλογή είναι στη δική σου ευχέρεια ανάλογα με το ποιός από τους δύο τύπους σου ταιριάζει καλύτερα.

Ποιά είναι τα οφέλη από το pilates;

1. Γυμνάζεται και ο τελευταίος μυς

Σε αντίθεση με άλλα είδη άσκησης που επικεντρώνονται σε στάνταρ σημεία του σώματος, το pilates ''πιάνει'' όλο σου το σώμα με αποτέλεσμα αρχικά οι επερχόμενες αλλαγές που θα συμβούν πάνω σου να είναι ομοιόμορφες. Το σημείο που ενισχύεται περισσότερο είναι ο κορμός χωρίς όμως να παραμελούνται τα υπόλοιπα μέρη. Η ισορροπημένη ανάπτυξη των μυών και η ευελιξία είναι το τσεπάκι σου μετά τις πρώτες προπονήσεις!

2. Τώρα έχεις ενέργεια να φαν' κι οι κότες

Αν έχεις την ψευδαίσθηση πως η γυμναστική θα σου απορροφήσει κι άλλη ενέργεια από την ελάχιστη που σου απομένει μετά από μία σκληρή μέρα, το pilates έρχεται να στη δώσει πίσω εις διπλούν. Αρκεί μία πρώτη φορά για να καλυτερεύσουν οι αναπνοές σου, να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματός σου και να νιώσεις το κύμα ευφορίας που λέγαμε...

3. Θα γίνεις πιο ανεκτική στα βάρη της καθημερινότητας

Αυτό ισχύει μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά αφού πρώτα από όλα το pilates σε ανυψώνει ψυχικά. Πέρα όμως από τα θαυματουργά του αποτελέσματα στη ψυχολογία σου, αποκτάς περισσότερη ευλυγισία. Η αύξηση του μήκους των μυών είναι από τα πρώτα πλεονεκτήματα που σου προσφέρει αυτή η άσκηση και θα το διαπιστώσεις κι εσύ όταν πια δεν θα κουράζεσαι στα ψώνια του σούπερ μάρκετ και σε άλλα καθημερινά βάρη!

4. Κάνει για όλους, δε κάνει διακρίσεις

Είτε αγόρασες χθες το πρώτο στρωματάκι γυμναστικής, είτε θέλεις να ενισχύσεις λίγο παραπάνω το ήδη υπάρχον πρόγραμμα γυμναστικής σου, το pilates δεν κάνει διακρίσεις. Οι ασκήσεις είναι χωρισμένες σε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, οπότε κάπου θα βρεις να πιάνουν τόπο και οι δικές σου αντοχές...

5. Χάνεις βάρος!

Σου το κρατήσαμε τελευταίο και καλύτερο. Η φιλοσοφία της άσκησης κινείται στις λέξεις σταδιακά και ομοιόμορφα. Αν κύριος στόχος σου είναι να διώξεις βάρος, τότε ο συνδυασμός pilates μαζί με διατροφή και αερόβια άσκηση ενδείκνυται για να κατακτήσεις το στόχο σου. Το pilates έτσι κι αλλιώς θα σε παροτρύνει ψυχολογικά να δεις τον εαυτό σου και το βάρος σου με άλλο μάτι. Εκτός από ευλυγισία και καλή ισορροπία ενισχύει τα συναισθήματα αγάπης για το σπίτι μας, το σώμα μας!

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

FITNESS

6 τρόποι με τους οποίους η yoga ενισχύει τη σεξουαλική σου ζωή

Κι όμως, η ενασχόληση μαζί της μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ και το σεξ στην καθημερινότητά σου

FITNESS

Οκτώ τρόποι για να χάσετε λίπος από την κοιλιά

Πώς να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος

FITNESS

5 έξυπνα tips για να καις περισσότερες θερμίδες όσο περπατάς

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο προς μια καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά και στην ήπια απώλεια βάρους

Προτεινόμενα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πόδι του έσπασε ο Kid Cudi μετά την πτώση του από τη σκηνή του Coachella 2024

Ο rapper μπήκε τελευταία στιγμή στο line-up του δημοφιλούς φεστιβάλ για να εμφανιστεί το δεύτερο Σαββατοκύριακό του

CELEBS

Πέθανε διάσημη TikToker – Ήταν μόλις 29 ετών

Ήταν πρωταγωνίστρια στη σειρά Club Rat

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Να ονειρεύομαι το αδύνατο, αυτή είναι η επιδίωξή μου» Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θυμόμαστε τον μπαμπά του πιο ονειροπόλου ήρωα, που πέθανε στις 23 Απριλίου 1616