Skip to main content

FITNESS

Πώς θα βρείτε το είδος γυμναστικής που σας ταιριάζει καλύτερα

Να τι πρέπει να σκεφτείτε προτού επιλέξετε τη μέθοδο εκγύμνασης που θα ακολουθήσετε.



Η εύρεση της σωστής ρουτίνας γυμναστικής που σας ταιριάζει πραγματικά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των στόχων, των προτιμήσεων, του επιπέδου φυσικής κατάστασης και τυχόν ειδικών περιορισμών που μπορεί να έχετε, όπως ο διαθέσιμος χρόνος. Ακολουθούν μερικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τις ασκήσεις και τις μεθόδους εκγύμνασης που είναι κατάλληλες για εσάς.

Καθορίστε τους στόχους σας

Προσδιορίστε τι θέλετε να πετύχετε μέσω της άσκησης. Οι κοινοί στόχοι περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους, το χτίσιμο μυών, τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, την αύξηση της ευελιξίας, τη μείωση του στρες ή απλώς το να παραμένετε ενεργές. Το να έχετε ξεκάθαρους στόχους θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές σας.

Αξιολογήστε το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης

Να είστε ειλικρινείς σχετικά με το τρέχον επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Εάν είστε αρχάρια, ξεκινήστε με βασικές ασκήσεις και αλλάξτε γραμμή σταδιακά καθώς γίνεστε πιο fit. Εάν είστε πιο προχωρημένη, μπορείτε να εξερευνήσετε πιο απαιτητικές προπονήσεις.

Λάβετε υπόψη τις προτιμήσεις σας

Σκεφτείτε τους τύπους δραστηριοτήτων που σας αρέσουν. Αν σας αρέσει μια δραστηριότητα, είναι πιο πιθανό να την διατηρήσετε με σταθερότητα στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα. Μερικές επιλογές που πρέπει να εξετάσετε περιλαμβάνουν:

Καρδιαγγειακές ασκήσεις (π.χ. τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι)

Προπόνηση ενδυνάμωσης (π.χ. άρση βαρών, ασκήσεις σωματικού βάρους)

Ασκήσεις ευελιξίας και κινητικότητας (π.χ. γιόγκα, πιλάτες)

Ομαδικά αθλήματα (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ)

Ομαδικά μαθήματα γυμναστικής (π.χ. Zumba, spinning)

Υπαίθριες δραστηριότητες (π.χ. πεζοπορία, καγιάκ)

Αξιολόγηση ώρας και τοποθεσίας

Σκεφτείτε το πρόγραμμά σας και πού μπορείτε να ασκηθείτε ρεαλιστικά. Εάν έχετε περιορισμένο χρόνο, η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) ή οι γρήγορες προπονήσεις με το σωματικό σας βάρος στο σπίτι μπορεί να είναι η λύση. Εάν έχετε πρόσβαση σε γυμναστήριο, μπορείτε να εξερευνήσετε ένα ευρύτερο φάσμα ασκήσεων και εξοπλισμού.

Ξεκινήστε αργά και προχωρήστε σταδιακά

Ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε αργά και να αυξάνετε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεων σας. Αυτό βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών και επιτρέπει στο σώμα σας να προσαρμοστεί.

Ακούστε το σώμα σας

Δώστε προσοχή στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας σε διαφορετικές ασκήσεις και είδη γυμναστικής. Εάν κάτι προκαλεί πόνο ή δυσφορία, σταματήστε και ζητήστε συμβουλές. Εάν απολαμβάνετε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα και νιώθετε ενέργεια μετά το τέλος της, είναι ένα σημάδι ότι σας ταιριάζει.

Παρακολουθήστε την πρόοδό σας

Σκεφτείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο προπόνησης ή να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές γυμναστικής για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Η παρακολούθηση των προπονήσεων και των αποτελεσμάτων σας μπορεί να είναι κίνητρο και να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλό δρόμο.

Να θυμάστε ότι το κλειδί για να βρείτε το είδος της άσκησης που σας ταιριάζει καλύτερα είναι να την κάνετε βιώσιμη για εσάς και ευχάριστο κομμάτι του τρόπου ζωής σας. Πειραματιστείτε με διαφορετικές δραστηριότητες και μην φοβάστε να προσαρμόσετε τη ρουτίνα σας καθώς οι στόχοι και οι προτιμήσεις σας εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε επίσης

FITNESS

5 ιδανικά είδη άσκησης για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Για να διατηρηθείς ενεργή και γεμάτη ευεξία τους μήνες που περιμένεις το μωρό σου

FITNESS

6 τρόποι με τους οποίους η yoga ενισχύει τη σεξουαλική σου ζωή

Κι όμως, η ενασχόληση μαζί της μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ και το σεξ στην καθημερινότητά σου

FITNESS

Οκτώ τρόποι για να χάσετε λίπος από την κοιλιά

Πώς να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της