Skip to main content

FOOD

Πεσμένη ενέργεια; ΠΟΤΕ ξανά, με 6 τροφές-αντίδοτα στην κόπωση

Δες πώς θα μεταμορφωθείς σε superwoman!


Φύλλις Νικολάου

Πολύ συχνά ακούμε για ενεργειακά ροφήματα και τονωτικά συμπληρώματα, που υπόσχονται να αυξήσουν τις επιδόσεις μας, να μας χαρίσουν ενέργεια, να καταπολεμήσουν την κόπωση και να μας κρατούν σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κι η αλήθεια είναι ότι συχνά νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε μια έξτρα δόση τόνωσης για να τα βγάλουμε πέρα με την απαιτητική καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, πέρα από τα παραπάνω σκευάσματα, υπάρχουν και ορισμένες «μαγικές» τροφές που μπορεί να μη φέρουν στην ταμπέλα τους την ένδειξη «τονωτικό ενέργειας», τα καταφέρνουν όμως το ίδιο ή καλύτερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του οργανισμού μας!

1. Smoothies με φρούτα: Οι υδατάνθρακες των φρούτων και οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο γιαούρτι διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σταθερό, προσφέροντας τόνωση που διαρκεί. Ανακάτεψε 1/2 φλ. άπαχο γάλα, 3 κ.σ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και 1/2 φλ. βατόμουρα.

2. Μαύρη σοκολάτα με αμύγδαλα: Θα σου προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεσαι, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες σε συνδυασμό μία γερή δόση από τα υγιεινά λιπαρά των ξηρών καρπών. Η ευεργετική της δράση όμως δεν τελειώνει εδώ. Η σοκολάτα, επίσης, περιέχει, ιχνοστοιχεία, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και αντιοδειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας.

3. Σταφίδες: Οι πρόγονοί μας πίστευαν ότι έχουν μαγικές ιδιότητες και δεν είχαν άδικο. Πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι σταφίδες μας γεμίζουν ενέργεια, χαρά και προστατεύουν την υγεία μας. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Strength and Conditioning Research, οι ποδηλάτες που καταναλώνουν σταφίδες κατά τη διάρκειας της άσκησης, έχουν τις ίδιες επιδόσεις με εκείνους που απολαμβάνουν το αγαπημένο τους ενεργειακό ρόφημα. Αν πρόκειται να κάνεις υπερωρίες στη δουλειά ή το γυμναστήριο, λοιπόν, μην το σκεφτέσαι παραπάνω: πες «ναι» στις σταφίδες.

4. Μπανάνα και φιστικοβούτυρο: Οι υδατάνθρακες που περιέχει μια μπανάνα προσφέρουν ενέργεια, ενώ οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο φιστικοβούτυρο χωνεύονται αργά, κρατώντας σε χορτάτη και γεμάτη ενέργεια για μεγαλύτερο διάστημα. 

5. Ένα διπλό εσπρέσο: Η ενεργειακή αξία του είναι μεγάλη. Και για να γνωρίζεις όλη την αλήθεια, ένας καφές σου προσφέρει τόση καφεΐνη όση και ένα ενεργειακό ρόφημα, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία. Αν, μάλιστα, τον πιεις σκέτο, θα αποφύγεις και τις έξτρα θερμίδες που σου δίνουν η ζάχαρη και το γάλα. 

6. Τσάι Maté: Αυτή η ποικιλία τσαγιού είναι πολύ διάσημη στην Νότιο Αμερική και φτιάχνεται από στεγνά φύλλα που κόβονται από το φυτό Yerba Maté. Είναι λιγότερο δυνατό από τον καφέ και πολύ πιο ήπιο για το στομάχι, καταναλώνεται τόσο ζεστό όσο και κρύο, ενώ αποκτά γλυκιά γεύση με χυμούς φρούτων ή γάλα. Tip: Άφησέ το στο νερό για 5 λεπτά, για να σου δώσει περισσότερη ενέργεια. 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.