Skip to main content

ΕΠΟΜΕΝΟ

FOOD

Γλυκιά... απειλή!

Οι γυναίκες που συστηματικά τρώνε μπισκότα, κέικ ή γεμιστά τσουρέκια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στη μήτρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Μαρία Μυλωνά

 

Όπως έδειξε, όσες καταναλώνουν τέτοιου είδους γλυκά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα έχουν κατά 33% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου σε σύγκριση με όσες σπανίως τα αγγίζουν.

Όσες, δε, τα καταναλώνουν συχνότερα από τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν 42% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου.

Τα καλά νέα είναι πως η μέση γυναίκα έχει 1 πιθανότητα στις 100 να εκδηλώσει κάποια στιγμή καρκίνο στη μήτρα – και οι προαναφερθείσες αυξήσεις σημαίνουν πως αυτές οι πιθανότητες γίνονται 1,32 στις 100 και 1,42 στις 100 αντιστοίχως.

Για τους ερευνητές του πανεπιστημιακού Ιδρύματος Καρολίνσκα, στη Σουηδία, που εκπόνησαν τη μελέτη, ο παραπάνω κίνδυνος είναι «μέτριος», αλλά «οπωσδήποτε αρκετά σημαντικός, ώστε να πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω».

Για να μελετήσουν την πιθανή συσχέτιση γλυκών και καρκίνου της μήτρας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από 61.226 γυναίκες, οι οποίες την περίοδο 1987-1990 είχαν απαντήσει σε δεκάδες ερωτήσεις για την διατροφή, τον τρόπο ζωής, το βάρος και την υγεία τους. Δέκα χρόνια αργότερα, οι γυναίκες απάντησαν εκ νέου, σε εκτενέστερες ερωτήσεις για την διατροφή τους. Το 2008, οι ερευνητές συνέκριναν όλες τις απαντήσεις των γυναικών με τους ιατρικούς φακέλους τους, αναζητώντας επίσης τις διαγνώσεις καρκίνου του ενδομητρίου (είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου της μήτρας). Όπως διαπίστωσαν, 729 γυναίκες είχαν εκδηλώσει τον καρκίνο αυτό.

Είναι γνωστό ότι ο κίνδυνος καρκίνου της μήτρας αυξάνεται με την παχυσαρκία. Η κατανάλωση τροφίμων με πολλή ζάχαρη, όπως οι τούρτες, η μαρμελάδα ή τα κανονικά αναψυκτικά, δεν φάνηκε να σχετίζεται ιδιαίτερα με τον καρκίνο του ενδομητρίου. Αντιθέτως, η συχνή κατανάλωση κέικ, μπισκότων και γεμιστών τσουρεκιών φάνηκε να τον αυξάνει.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν που οφείλεται αυτή η διαφορά μεταξύ των γλυκισμάτων – θα μπορούσε να αποδίδεται στον τρόπο παρασκευής ή στα συστατικά τους.

Ένα άλλο εύρημα της μελέτης ήταν πως οι γυναίκες που τρώνε περισσότερα από 35 γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα (αντιστοιχεί σε περίπου 7 κουταλάκια του καφέ), διατρέχουν κατά 36% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου του ενδομητρίου.

Τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου με διάφορους τρόπους. Το ένα είναι ότι η κατανάλωση της ζάχαρης προκαλεί την απελευθέρωση περισσότερης ινσουλίνης, η οποία μπορεί να τονώσει την υπερβολική ανάπτυξη των κυττάρων του ενδομητρίου που καλύπτει τη μήτρα.

Επίσης η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία είναι γνωστό ότι οδηγούν σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων.

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com/

Διαβάστε επίσης

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

Προτεινόμενα

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ

DO IT YOURSELF

Pastels for spring: 7 παστέλ βερνίκια νυχιών για το μανικιούρ της άνοιξης

Χρώματα που θυμίζουν σορμπέ, για τα μανικιούρ που θα δοκιμάσουμε την περίοδο που η φύση ανθίζει

CELEBS

Νικόλαος - Τατιάνα: Έχουν χωρίσει εδώ και καιρό - Σε νέες σχέσεις και οι δύο

Ο γάμος του Νικόλαου και της Τατιάνας Μπλάτνικ διήρκησε 14 χρόνια