Skip to main content

FOOD

ΑΥΤΟ είναι το Νο1 ελληνικό superfood

Με ονομασία προέλευσης! 


Μαρία Μυλωνά

Το πιο νόστιμο κρητικό superfood είναι ίσως ο ντάκος, το κρίθινο παξιμάδι που συνδυάζεται με καλής ποιότητας ελαιόλαδο, ντομάτα, φρέσκια ή σάλτσα, και λευκό τυρί. Παρότι ταπεινός και απλός ως προς τα υλικά ο ντάκος, ή κουκουβάγια σε άλλες νησιωτικές περιοχές, είναι ένα πλήρες, γευστικό και χορταστικό γεύμα ή μεζές, άξιος εκπρόσωπος της κρητικής διατροφής.

Η ιδανική επιλογή για το γραφείο ή το βραδινό

Ο κλασικός ντάκος συνδυάζει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και ασβέστιο από το τυρί, υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο από το κρητικό, κρίθινο παξιμάδι και μιας φρέσκιας ντομάτας, που μας εμπλουτίζει με βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά. Το ελαιόλαδο προσθέτει τα καλά λιπαρά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ενώ όλο μαζί το γεύμα περιέχει τις απαραίτητες φυτικές ίνες για να χορτάσουμε χωρίς όμως να βαρύνει το στομάχι, γι’ αυτό και είναι ιδανικό για φαγητό στη δουλειά, και για τη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Το καλύτερο συστατικό του ντάκου είναι το κρίθινο παξιμάδι. Το κριθάρι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πλούσιο σε  διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και σε β- γλυκάνες, που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και κατ’ επέκταση στην μείωση και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, προσφέροντας γρήγορο κορεσμό με διάρκεια. Περιέχει επίσης λιγνάνες, φυτοοιστρογόνα, που διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ειδικά για τον καρκίνο του μαστού ή σαν μια εναλλακτική θεραπεία για τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης.

Τι άλλο μπορείτε να προσθέσετε στο ντάκο σας;

Ελιές, ολόκληρες ή φέτες, ρίγανη που θα αυξήσει την αντιοξειδωτική αξία του πιάτου, κάπαρη, κρίταμμο, φέτες πράσινης πιπεριάς κέρατο και ό,τι άλλο ταιριάζει στα δικά σας γούστα.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

5 συμβουλές αποτοξίνωσης για το συκώτι μας μετά το Πάσχα

Ποιες συμβουλές να ακολουθήσεις για την επαναφορά του ήπατος στην κατάστασή του πριν από το σύντομο, μα έντονο διάλειμμα των διακοπών του Πάσχα

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

Προτεινόμενα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το κεράκι της Λαμπρής – ένα παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης

Μια εικονική επίσκεψη για Πάσχα στο «χωριό» της παιδικής μας ηλικίας

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 5 έως 12/5

Θα σας δοθεί η δυνατότητα να αποκαταστήσετε σχέσεις που έχουν υποστεί φθορές

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επτά διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις το κρέας το Πάσχα