Skip to main content

FOOD

Δίαιτα και φυσικοί χυμοί

"Κάνω δίαιτα. Οι φυσικοί φρουτοχυμοί θα με βοηθήσουν να χάσω βάρος;"  Σου δίνουμε την απάντηση! 


Μαρία Μυλωνά

Η επιλογή ενός χυμού θεωρείται συχνά ως μια καλή εναλλακτική έναντι των φρέσκων φρούτων, αφού μπορεί να καταναλωθεί πιο εύκολα, ενώ παράλληλα, προσφέρει ενυδάτωση και μια αίσθηση δροσιάς, ιδιαίτερα τώρα που η θερμοκρασία αυξάνεται σταδιακά. 

Τι θέση έχουν όμως οι χυμοί σε μια δίαιτα απώλειας βάρους και κατά πόσο θα πρέπει να τους προτιμά κανείς από τα ολόκληρα φρούτα;

Στην πραγματικότητα, άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι προτιμότερο να επιλέγουν ολόκληρα φρούτα, καθώς η κατανάλωση χυμών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο.

Ειδικότερα, ένας χυμός, ακόμη και στην περίπτωση που είναι φρεσκοστυμμένος ή 100% φυσικός χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αποδίδει αναλογικά περισσότερες θερμίδες από μια μερίδα φρούτου. Φυσικά, αντιλαμβάνεται κανείς, πως όταν επιλέγεται ένας χυμός που περιέχει ζάχαρη ή ένα ρόφημα τύπου smoothie με φρούτα και άλλα συστατικά, όπως γάλα, γιαούρτι, μέλι ή ξηρούς καρπούς, τότε η διαφορά στο ενεργειακό περιεχόμενο είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Πέρα όμως από την άμεση πρόσληψη θερμίδων, η επιλογή ενός χυμού έναντι του ολόκληρου φρούτου, μπορεί να οδηγήσει και σε αυξημένη πρόσληψη τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα. Και αυτό, γιατί ο χυμός, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες δεν επιφέρει το ίδιο αίσθημα κορεσμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορη επανεμφάνιση του αισθήματος πείνας κι ενδεχομένως υψηλότερη κατανάλωση τροφής στο επόμενο γεύμα.

Επομένως, προτιμήστε ολόκληρα φρούτα, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως οι χυμοί φρούτων «απαγορεύονται» σε μια δίαιτα. Καλό θα ήταν, ωστόσο, να καταναλώνονται λιγότερο συχνά, σε ελεγχόμενη ποσότητα και να επιλέγονται προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων συστατικών.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου