Skip to main content

FOOD

8 "απαγορευμένες" τροφές που αγαπούν τη γραμμή σου

Απόλαυσέ τις χωρίς ενοχές!


Μαρία Μυλωνά

Τα τελευταία χρόνια βομβαρδιζόμαστε κυριολεκτικά με πληροφορίες γύρω από την διατροφή μας. Ακούμε και διαβάζουμε, για το τι πρέπει να τρώμε, πώς θα χάσουμε βάρος, ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό μας. Παρ’ όλη την ενημέρωση όμως, επικρατούν ακόμη αρκετοί διατροφικοί μύθοι για ορισμένες τροφές, που για διάφορους λόγους μπορεί να χαρακτηρίζονται άδικα ως “κακές”.

Μάθε ποιες είναι αυτές οι “κακές” τροφές, που όχι μόνο κακό δεν σου κάνουν...αλλά –αντίθετα- αγαπούν και τη γραμμή σου!

1. Αβγά: Aποφεύγονται από τους περισσότερους, διότι φημίζονται για την πλούσια περιεκτικότητά τους σε διαιτητική χοληστερόλη. Η αλήθεια είναι, ότι τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά, είναι περισσότερο ένοχα για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα, απ΄ ό,τι η διαιτητική χοληστερόλη του αυγού. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Louisiana State University, τα άτομα που καταναλώνουν με το πρωινό τους και 2 αβγά, έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Καταναλώνοντας αυγά, νιώθουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χορτάτοι, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας μικρότερες ποσότητες φαγητού, άρα και λιγότερες θερμίδες.

2. Βοδινό κρέας: Το βοδινό κρέας, αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη και αναδόμηση του οργανισμού. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, και ιχνοστοιχείων. Ένα άπαχο κομμάτι βοδινού κρέατος, περιέχει λιγότερα λιπαρά, από ότι ένα κομμάτι στήθους κοτόπουλου με πέτσα. Το ψήσιμο στο γκριλ μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην μείωση του λίπους. Επίσης, λόγω της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη, διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το αίσθημα της πληρότητας, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες φαγητού. Το βοδινό κρέας, όχι μόνο είναι μια καλή επιλογή για την αποτελεσματική απώλεια βάρους, αλλά και για τη διατήρηση της υγείας μας.

3. Χοιρινό κρέας: Όταν αναφερόμαστε στο χοιρινό κρέας, έχουμε συνήθως στο μυαλό μας ένα πολύ λιπαρό κομμάτι κρέας. Αν το παρατηρήσουμε καλύτερα όμως, θα δούμε ότι το περισσότερο λίπος του βρίσκεται περιφερειακά και αφαιρείται πολύ εύκολα. Το ψαρονέφρι περιέχει, για παράδειγμα, ελάχιστο λίπος και αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή, σε συνδυασμό με τον σωστό τρόπο μαγειρέματος.

4. Ζυμαρικά: Αντί να αποφεύγετε τα ζυμαρικά όταν κάνετε δίαιτα, προτιμήστε τα ολικής άλεσης. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, οι φυτικές ίνες διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα την γλυκόζη στο αίμα, αφού καθυστερούν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων. Παράλληλα, νιώθουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα τον καλύτερο έλεγχο της πείνας.

5. Τυρί: Το τυρί είναι από τα τρόφιμα που συνήθως βρίσκεται πρώτο στην απαγορευτική λίστα μιας δίαιτας. Το τυρί, αποτελεί μια πηγή πλούσια σε ασβέστιο. Νεότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι το ασβέστιο πιθανόν να βοηθάει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στην καύση του λίπους. Σύμφωνα με την έρευνα, η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημιάπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδει στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα για καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Προτιμήστε τυριά με χαμηλά λιπαρά για την καλύτερη διαχείριση του βάρους σας.

6. Σοκολάτα: Η σοκολάτα αποτελεί ένα δημοφιλές τρόφιμο, που δύσκολα στερείται κανείς εν καιρώ δίαιτας. Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι ακόμη και τότε η πρόσληψη σοκολάτας είναι εφικτή. Πρόσφατα, μια έρευνα στην Ελβετία ανέφερε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας (30γρ) κάθε μέρα για δύο εβδομάδες, μείωσε τις ορμόνες του στρες, συμπεριλαμβανομένης και της κορτιζόλης. Επίσης, αναφέρουν πως η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας του αγαπημένου σας γλυκού είναι καλύτερη λύση από τη στέρηση.

7. Ξηροί Καρποί: Παρόλο που οι ξηροί καρποί ανήκουν στην κατηγορία του λίπους, αναγνωρίζονται ως τροφές υψηλής διατροφικής αξίας. Περιέχουν μονο- και πολυ-ακόρεστα λιπαρά, πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς. Είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή ενδιάμεσου γεύματος (σνακ), καθώς μια μικρή χούφτα ξηρών καρπών, ελέγχει την πείνα, διατηρώντας το αίσθημα της πληρότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

8. Καφές: Ο καφές από μόνος του δεν περιέχει θερμίδες. Τονώνει τον οργανισμό ενισχύοντας την επαγρύπνηση και τη συνεχή προσοχή. Μπορείτε να τον απολαύσετε σκέτο, με ελάχιστη ποσότητα άπαχου γάλακτος ή λίγη ζάχαρη. Η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφεΐνης μέχρι 300 mg, ή αντίστοιχα 3 φλιτζάνια καφέ, την ημέρα, συνήθως δεν προκαλούν ανησυχίες σχετικά με την υγεία, στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Συμπερασματικά: Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα. Η σωστή και ισορροπημένη ποσότητα είναι το Α και το Ω για μια επιτυχημένη απώλεια βάρους. Το να στερείστε κάποια τρόφιμα σε μια δίαιτα, αυξάνει την πιθανότητα να αποτύχετε! Η καλύτερη στρατηγική είναι να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και σωστά όρια στην ποσότητα. 

Πηγή: http://www.mednutrition.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή