Skip to main content

FOOD

Ποιες είναι οι διατροφικές διαφορές κόκκινου και λευκού κρέατος

Ποιο είναι πιο "άπαχο" κρέας;


Μαριέτα Χριστοπούλου

Το κρέας αποτελεί ένα τρόφιμο, που πολλοί καταναλώνουν σχεδόν καθημερινά, σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ποσότητες. Ωστόσο, πλήθος μελετών τα τελευταία χρόνια, δείχνει πως θα πρέπει να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή του, καθώς ορισμένα είδη και προϊόντα του περιέχουν συστατικά, τα οποία όταν προσλαμβάνονται συστηματικά και σε αυξημένες ποσότητες, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. Συνεπώς, είναι σημαντικό κανείς να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά των διαφόρων ειδών κρέατος, ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί πιο «υγιεινές» επιλογές. 

Οι δύο κατηγορίες κρέατος που καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας είναι το κόκκινο (βοδινό-μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι) και το λευκό (κοτόπουλο, γαλοπούλα). Τόσο το κόκκινο, όσο και το λευκό κρέας, αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς και πολύτιμων θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Η βασική τους διαφορά, εντοπίζεται στην περιεκτικότητά τους σε ολικό λίπος και κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «κακά» λιπαρά, που συνδέονται με αύξηση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα και υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ειδικότερα, τα πουλερικά, όταν καταναλώνονται χωρίς πέτσα, αποτελούν την πιο «άπαχη» επιλογή κρέατος, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ολικό και κορεσμένο λίπος. Από την άλλη, στην ομάδα του κόκκινου κρέατος, πιο «υγιεινές» επιλογές είναι το χοιρινό από το οποίο έχει αφαιρεθεί όλο το ορατό λίπος και μέρη του βοδινού όπως το φιλέτο, το νουά, το κιλότο ή το στρογγυλό, που είναι λιγότερο πλούσια σε λίπος.

Τέλος, κομμάτια όπως τα χοιρινά παϊδάκια, η πανσέτα καθώς και το αρνί ή το κατσίκι διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θα πρέπει να καταναλώνονται σπανιότερα. 

Πηγή:  neadiatrofis.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να επανεφεύρετε τον εαυτό σας κάνοντας restart

Ασυνήθιστοι τρόποι για να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας σε οποιαδήποτε ηλικία

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου