FOOD
Ποια είναι τα καλύτερα λαχανικά;
Κι όμως, κάποια λαχανικά είναι πιο θρεπτικά.
Η πραγματικότητα είναι μία: σε γενικές γραμμές, καλό είναι να καταναλώνεις μεγάλη ποικιλία λαχανικών, όποια και αν είναι αυτά. Πέρα από αυτό όμως όντως κάποια λαχανικά είναι περισσότερο θρεπτικά από άλλα. Ποια είναι αυτά; Εκείνα που περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών στοιχείων και φυτικών ινών.
Πώς θα τα ξεχωρίσεις: Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα τόσο πιο πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες έχει. Για παράδειγμα, το γνωστό μαρούλι άισμπεργκ έχει λιγότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από το κλασικό πράσινο μαρούλι. Από αυτήν την άποψη, οι καλύτερες επιλογές για να βάλεις στο πιάτο σου είναι το μπρόκολο, το σπανάκι, τα χόρτα, οι ντομάτες, οι γλυκοπατάτες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι μελιτζάνες, οι μπάμιες, τα κρεμμύδια, οι κόκκινες πιπεριές και τα πράσα.
Έρευνες, επίσης, δείχνουν ότι τα βιολογικά λαχανικά περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες συγκριτικά με τα συμβατικά ενώ είναι καλύτερο να προτιμάς τα τοπικά λαχανικά εποχής, τα οποία διατηρούν τη διατροφική τους αξία αφού δεν
«ταξιδεύουν» μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στον πάγκο του μανάβη, γεγονός το οποίο προκαλεί απώλεια βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών.