Skip to main content

FOOD

Τελικά είναι το σπιτικό φαγητό πιο υγιεινό;

Αμερικανοί επιστήμονες μάς αποκαλύπτουν τις παγίδες που κρύβει η κουζίνα της... μαμάς και πώς να τις αποφύγεις.


Φύλλις Νικολάου

Το να φτιάχνεις το δικό σου φαγητό είναι συνήθως πιο υγιεινό από το να παραγγέλνεις απ΄ έξω, σωστά; Από ό,τι φαίνεται όχι. Κι αυτό γιατί ενδέχεται το βιβλίο μαγειρικής σου να μην είναι τόσο υγιεινό όσο νομίζεις. Οι παραδοσιακές συνταγές φαίνεται ότι κρύβουν αρκετές έξτρα θερμίδες.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Cornell, οι οποίοι σε νέα μελέτη τους συνέκριναν 18 συνταγές του αντίστοιχου αμερικανικού τσελεμεντέ (βλ. «The Joy of Cooking»), ο οποίος ανανεώνεται κάθε δεκαετία από το 1936. Έτσι, διαπίστωσαν ότι ο μέσος όρος των θερμίδων ανά μερίδα έχει αυξηθεί κατά 40% από την δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα – κι αυτό ισχύει και για πιάτα όπως τα brownies ή η μηλόπιτα, που είναι στην ουσία σταθερά σε θερμίδες από συνταγή σε συνταγή.

Οι ερευνητές μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα πλούσια συστατικά που προτείνουν ορισμένα βιβλία συνταγών καθώς και οι μεγαλύτερες από το φυσιολογικό μερίδες, αυξάνουν τις θερμίδες των κλασικών συνταγών.

Τι μπορείς να κάνεις: Προσπάθησε να περιορίσεις την μερίδα του φαγητού σου έτσι ώστε να θυμίζει όσο το δυνατό περισσότερο μερίδες εστιατορίων. Αν δεν μπορείς να πετύχεις κάτι τέτοιο με το μάτι, τότε δεν μπορείς να δοκιμάσεις να ζυγίζεις το φαγητό σου.  Επιπλέον, μπορείς να προμηθευτείς έναν θερμιδομετρητή και μην κοιτάς μόνο τις θερμίδες, αλλά και την ποσότητα στην οποία αναφέρονται αυτές. Τέλος, μπορείς πάντα να κάνεις πιο light τα φαγητά σου αντικαθιστώντας κάποια συστατικά με άλλα που διαθέτουν λιγότερες θερμίδες ή λιπαρά, π.χ. προτίμησε γιαούρτι αντί για κρέμας γάλακτος.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

BLOGS

«Μένεις παντρεμένη για 39 χρόνια όχι λόγω σεξ ή αγάπης, αλλά επειδή ο σύντροφός σου σε σέβεται πραγματικά» Ολυμπία Δουκάκη

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός απεβίωσε πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 89 ετών

DO IT YOURSELF

Πώς να αποφασίσεις αν πρέπει να κρατήσεις ένα ρούχο στην γκαρνταρόμπα σου

Ο προσωπικός σου οδηγός για τις εκκαθαρίσεις που συχνά πρέπει να γίνονται στην ντουλάπα μας!