Skip to main content

FOOD

Να γιατί πρέπει να λες καθημερινά "ναι" στους ξηρούς καρπούς

Μην αφήνεις εκτός του μενού σου τα φουντούκια, τα καρύδια, τα φιστίκια... Υπάρχουν λόγοι!


Μαριέτα Χριστοπούλου

Νομίζεις ότι οι ξηροί καρποί είναι μόνο κατάλληλοι για να συνοδεύεις το ποτό σου άντε και για να κόβεις τη λιγούρα σου; Λάθος! Νέα μετα-ανάλυση, αναφέρει ότι αν καταναλώνονται καθημερινά, μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. 

Όσοι τρώνε τουλάχιστον 20 γραμμάρια ξηρών καρπών κάθε μέρα - σα να λέμε μια χούφτα - έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρκίνο και άλλες ασθένειες! Συγκεκριμένα, αυτή η καθημερινή κατανάλωση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά σχεδόν 30%, του καρκίνου κατά 15% και του πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%. Επίσης, μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονοπάθεια και του διαβήτη κατά σχεδόν 40%.

Τα δεδομένα είναι φρέσκα και έρχονται από το Imperial College του Λονδίνου και το Νορβηγικό Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας. Προέκυψαν από 29 διεθνείς μελέτες που αφορούσαν συνολικά 819.000 ανθρώπους, σχετικά με τη σχέση ξηρών καρπών και ασθενειών. 

Τα οφέλη αποδίδονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πολυακόρεστα λίπη και άλλα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά και αφορούν πολλά είδη ξηρών καρπών, όπως φουντούκια, καρύδια, φιστίκια κ.α. Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας πάνω από 20 γραμμάρια, επιφέρει κάποια ουσιαστική περαιτέρω βελτίωση στα οφέλη για την υγεία.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα