Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τα εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότου

Ο φρέσκος χυμός καρότου είναι εξαιρετικά θρεπτικός κι είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξεις και στο σπίτι



 

Ο φρέσκος χυμός καρότου είναι εξαιρετικά θρεπτικός κι είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξεις και στο σπίτι.

Παρέχει όχι μόνο κάλιο και βιταμίνη C, αλλά είναι επίσης πολύ πλούσιος σε προβιταμίνη Α. Η κατανάλωση χυμού καρότου θεωρείται ότι ενισχύει την ανοσία και βελτιώνει την υγεία των ματιών και του δέρματος, μεταξύ άλλων ευεργετικών δράσεων.

 

Εδώ είναι μερικά από τα εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότου.

 

Ιδιαίτερα θρεπτικός

Ο χυμός καρότου έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες ενώ περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι (240 mL) περιέχει:

Θερμίδες: 96

Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια

Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο

Υδατάνθρακες: 22 γραμμάρια

Ζάχαρη: 9 γραμμάρια

Ίνες: 2 γραμμάρια

Βιταμίνη Α (ως προβιταμίνη Α): 255% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ)

Βιταμίνη C: 23% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ: 31% της ΣΗΠ

Κάλιο: 15% της ΣΗΠ

Ο χυμός καρότου παρέχει επίσης τις καροτενοειδείς χρωστικές λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τα ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Το κύριο καροτενοειδές στο χυμό καρότου είναι το βήτα καροτένιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το πορτοκαλί χρώμα των καρότων. Το σώμα το μετατρέπει σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Α.

carrotju

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών

Ο χυμός καρότου περιέχει υψηλές ποσότητες θρεπτικών ουσιών που ωφελούν τα μάτια.

Συγκεκριμένα, 1 φλιτζάνι (250 ml) χυμού καρότου παρέχει πάνω από το 250% της ΣΗΠ για βιταμίνη Α, κυρίως με τη μορφή προβιταμίνης Α καροτενοειδή όπως το β-καροτένιο.

Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Αρκετές μελέτες συσχετίζουν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών που περιέχουν προβιταμίνη Α με μειωμένο κίνδυνο τύφλωσης και οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

Επιπλέον, ο χυμός καρότου είναι μια εξαιρετική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο άλλων καροτενοειδών που συσσωρεύονται στα μάτια και τα προστατεύουν από το βλαβερό φως. Η υψηλή διατροφική πρόσληψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οφθαλμικών προβλημάτων, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

 

Μπορεί να ενισχύσει την ανοσία

Ο χυμός καρότου μπορεί να δώσει ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Και οι δύο βιταμίνες Α και C που βρίσκονται στο χυμό καρότου δρουν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα ανοσοκύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, αυτός ο χυμός είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Β6, παρέχοντας πάνω από το 30% της ΣΗΠ σε 1 φλιτζάνι (250 ml). Όχι μόνο η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ανοσοαπόκριση, αλλά η ανεπάρκεια σε αυτήν συνδέεται επίσης με την εξασθενημένη ανοσία.

 

Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες ενώσεις στο χυμό καρότου μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο.

Συγκεκριμένα, πολυακετυλένια, βήτα καροτένιο και λουτεΐνη από εκχύλισμα χυμού καρότου μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά των ανθρώπινων λευχαιμικών κυττάρων.

carrots j

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος

Τα θρεπτικά συστατικά του χυμού καρότου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία του δέρματος. Ένα φλιτζάνι (250 ml) χυμού καρότου παρέχει πάνω από το 20% της ΣΗΠ για βιταμίνη C, ένα υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτή η ένωση είναι η πιο άφθονη ινώδης πρωτεΐνη στο σώμα και παρέχει ελαστικότητα και αντοχή στο δέρμα. Επιπλέον, η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό για να προστατεύσει το δέρμα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Το β-καροτένιο σε χυμό καρότου μπορεί επίσης να βοηθήσει το δέρμα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια πλούσια σε καροτενοειδή δίαιτα μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από την υπεριώδη (UV) βλάβη και να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος.

 

Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς

Ο χυμός καρότου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Πρώτον, ο χυμός καρότου είναι μια καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στο χυμό καρότου μπορούν επίσης να ωφελήσουν την καρδιά.

 

Μπορεί να προστατεύσει το συκώτι

Τα καροτενοειδή στο χυμό καρότου πιστεύεται ότι προάγουν την υγεία του ήπατος.

 

 

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Ο Alessandro Michele νέος creative director του οίκου Valentino

Η ανακοίνωση του εμβληματικού οίκου βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν εδώ και καιρό να αναλαμβάνει το τιμόνι του

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...