Skip to main content

FOOD

Τι είναι η βιταμίνη U

Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για τον προσδιορισμό μιας ένωσης στον χυμό λάχανου



uu

Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για τον προσδιορισμό μιας ένωσης στον χυμό λάχανου. Παρά το όνομά της, η βιταμίνη U δεν είναι πραγματική βιταμίνη αλλά μάλλον παράγωγο του αμινοξέος μεθειονίνη.

Παραδείγματα παραγώγων μεθειονίνης που συχνά ονομάζονται βιταμίνη U περιλαμβάνουν S-μεθυλομεθειονίνη (SMM), μεθυλομεθειονίνη σουλφόνιο (SMM) και 3-αμινο-3-καρβοξυπροπυλο διμεθυλοσουλφόνιο.

Η βιταμίνη U διατίθεται όχι μόνο ως συμπλήρωμα, αλλά επίσης βρίσκεται φυσικά σε διάφορα τρόφιμα, ιδιαίτερα σταυρανθή λαχανικά όπως λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο.

Επιπλέον, οι εταιρείες καλλυντικών μπορούν να το προσθέσουν σε ορισμένες κρέμες, ορούς, μάσκες προσώπου και άλλα προϊόντα.

 

Οφέλη και χρήσεις

Η βιταμίνη U διαφημίζεται συχνότερα ως θεραπεία για έλκη στομάχου, αν και προτείνεται επίσης να βελτιώσει την πέψη, να ενισχύσει την ανοσολογική υγεία, να προστατεύσει από τροφικές αλλεργίες, να μειώσει τη χοληστερόλη και να επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Ωστόσο, η έρευνα είναι περιορισμένη. Μόνο λίγα από αυτά τα οφέλη υποστηρίζονται επί του παρόντος από την επιστήμη.

 

Μπορεί να βοηθήσει τα έλκη του στομάχου να επουλωθούν

Όταν η βιταμίνη U αρχικά ερευνήθηκε τη δεκαετία του 1950, μερικές μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση 1 κουταλιού (945 mL) χυμού λάχανου καθημερινά βοήθησε τα έλκη του εντέρου να επουλωθούν 4-5 φορές ταχύτερα από την τυπική θεραπεία κατά του έλκους που υπήρχε τότε.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν εάν αυτά τα αποτελέσματα οφείλονταν στη βιταμίνη U ή σε πολλά θρεπτικά συστατικά.

Έκτοτε, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει το θέμα. Για να προσδιοριστεί εάν η βιταμίνη U είναι πραγματικά αποτελεσματική κατά των ελκών, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

 

Μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά

Η βιταμίνη U μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά από βλάβες.

u

 

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων

Ενώ ορισμένα στοιχεία υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης U βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα στοιχεία παραμένουν αδύναμα. Για παράδειγμα, μια μελέτη υποδηλώνει ότι η βιταμίνη U μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία λιποκυττάρων και να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, αλλά υπάρχουν λίγες σχετικές μελέτες σε ανθρώπους.

 

Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση τραυμάτων και στην προστασία του δέρματος

Η βιταμίνη U μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV), καθώς και να επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων και ζώων αναφέρουν ότι η εφαρμογή βιταμίνης U απευθείας σε πληγές μπορεί να επιταχύνει το κλείσιμο των πληγών. Επιπλέον, η βιταμίνη U φαίνεται να προστατεύει από εγκαύματα και άλλες ζημιές που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι ορισμένα καλλυντικά πρέπει να παρασκευάζονται με βιταμίνη U.

 

Παρενέργειες και προφυλάξεις

Η βιταμίνη U είναι πιθανώς ασφαλής όταν καταναλώνεται απευθείας από πηγές τροφίμων. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για την ασφάλειά του ή τις πιθανές παρενέργειες σε μορφή συμπληρώματος.

Επομένως, είναι πιθανότερο ασφαλέστερο να βασίζεστε σε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη U, όπως λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο για να ενισχύσεις την πρόσληψη αυτής της ένωσης.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, η βιταμίνη U μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών, του δέρματος ή των πνευμόνων σε περίπτωση άμεσης επαφής με αυτά τα όργανα. Έτσι, καλό θα ήταν να προσέχεις με προϊόντα περιποίησης του δέρματος που περιέχουν αυτήν την ένωση.

 

 

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

CELEBS

Αλέξης Γεωργούλης: «Διαλύθηκα όταν το έμαθα, ήταν κεραυνός εν αιθρία»

Η εξομολόγηση για την καταγγελία εις βάρος του από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιες red flags μπορεί να κρύβει σύμφωνα με το ζώδιό του

Οι μεγαλύτερες κόκκινες σημαίες κάθε ζωδίου

CELEBS

Δήμητρα Ματσούκα - Πέτρος Κόκκαλης: Απόδραση στα Ιωάννινα για το ζευγάρι

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram η ηθοποιός