Skip to main content

FOOD

Η νο1 τροφή που θα σε στείλει στο σωστό «μέρος»

Επειδή με την πανδημία έχει διαταραχθεί η καθημερινότητά σου και το άγχος χτυπάει κόκκινο – δεν είναι περίεργο να έχει διαταραχθεί και το έντερό σου.



 

Επειδή με την πανδημία έχει διαταραχθεί η καθημερινότητά σου, έχουν επηρεαστεί οι διατροφικές σου συνήθειες και το άγχος χτυπάει κόκκινο – δεν είναι περίεργο με όλα αυτά να έχει διαταραχθεί και το έντερό σου. Όλοι γνωρίζουν το άβολο, οδυνηρό συναίσθημα της δυσκοιλιότητας – δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό να κάθεσαι χωρίς αποτέλεσμα με τις ώρες στην τουαλέτα. Υπάρχει μια αρκετά εύκολη στρατηγική που θα σε ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα και θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα μέσα σε μια μέρα. Οι σπόροι Chia!

Γιατί οι σπόροι chia είναι η καλύτερη τροφή που θα σου λύσει το πρόβλημα;

Περιέχουν το είδος των ινών που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν δεν μπορείς να πας στην τουαλέτα: διαλυτές ίνες. Οι διαλυτές ίνες είναι το είδος που απορροφά το νερό, γι’ αυτό και οι σπόροι chia διογκώνονται και μετατρέπονται σε μια γέλη που ενυδατώνει τον οργανισμό. Ενώ η δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, η αφυδάτωση είναι συχνά στο κέντρο. Η γεμάτη με νερό διαλυτή ίνα βοηθά την ομαλή κινητικότητα του εντέρου.

Ενώ υπάρχουν κι άλλες υγιείς πηγές διαλυτών ινών, όπως ψωμί και ζυμαρικά βρώμης και ολικής αλέσεως, συνήθως δεν είναι τα είδη των τροφίμων που θέλεις να φας όταν νιώθεις φουσκωμένο το έντερό σου. Οι σπόροι Chia, από την άλλη, συσκευάζουν έναν τόνο ινών σε μια μικρή μερίδα που μπορείς να καταναλώσεις γρήγορα και εύκολα. Για παράδειγμα, δύο κουταλιές σπόρων chia παρέχουν 7 γραμμάρια ινών, τα περισσότερα από τα οποία είναι διαλυτά. Θα χρειαστεί να φας 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης, 4 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ή 2 φλιτζάνια μαγειρεμένα ζυμαρικά ολικής αλέσεως για να φτάσεις στα ίδια 7 γραμμάρια.

chia seeds

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους καταναλώσεις προκειμένου να σε βοηθήσουν;

Η κατάποση ξηρών σπόρων chia δεν έχει ως αποτέλεσμα την πιο ευχάριστη αίσθηση στο στόμα και δεν μπορείς να ελέγξεις ακριβώς τι ποσότητα τρως με αυτόν τον τρόπο – αλλά είναι ένας γρήγορος τρόπος.

Μια άλλη επιλογή είναι να προσθέσεις σπόρους chia στο νερό (1 κουταλιά της σούπας chia για κάθε φλιτζάνι 250 ml) και ανακατεύεις για περίπου 30 δευτερόλεπτα έως ότου μετατραπούν σε αυτή τη σύσταση που μοιάζει με τζελ. Για λίγο περισσότερη γεύση, μπορείς να προσθέσεις χυμό λεμονιού και ένα λάκτισμα πιπεριού καγιέν, το οποίο είναι επίσης γνωστό ότι διεγείρει το έντερο. Η καλύτερη στιγμή για να καταναλώσεις τους σπόρους chia είναι το βράδυ, ώστε να κάνουν τα μαγικά τους ενώ κοιμάσαι και μπορείς να πας στην τουαλέτα το πρωί πριν φύγεις από το σπίτι.

Η σωστή ποσότητα σπόρων chia εξαρτάται πλήρως από το επίπεδο δυσκοιλιότητας και τον ρυθμό με τον οποίο κινείται το σύστημα GI. Συνιστάται να ξεκινήσεις με 1 έως 2 κουταλιές της σούπας και στη συνέχεια να προσθέσεις επιπλέον 1 έως 2 κουταλιές της σούπας αργότερα την ημέρα, εάν δεν υπάρχει ακόμα μεγάλη βελτίωση στην κινητικότητα του εντέρου. Κάθε φορά που προσθέτεις περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σου, χρειάζεται επίσης να πίνεις περισσότερο νερό.

Constipation

Πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων

Ενώ οι σπόροι chia είναι μια αποτελεσματική γρήγορη λύση όταν υποφέρεις πραγματικά από δυσκοιλιότητα, μια καλύτερη στρατηγική είναι να βεβαιωθείς ότι η συνολική διατροφή σου περιλαμβάνει έναν υγιή συνδυασμό των τροφίμων που σε βοηθούν να διατηρείς τακτική επαφή με την τουαλέτα. Αυτό σημαίνει ότι προσλαμβάνεις άφθονο νερό, υγιή λίπη και φυτικές ίνες – τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες (το άλλο είδος ινών). Η λήψη ενός μείγματος και των δύο ειδών ινών, η οποία είναι εύκολη εάν ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να διατηρήσεις τη ρουτίνα της τουαλέτας σου κανονική.

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

FOOD

Ταχίνι: το πολύτιμο διατροφικό του προφίλ

Θα θες να το τρως κάθε μέρα μόλις διαβάσεις πόσο ωφέλιμο είναι!

Προτεινόμενα

CELEBS

Δεν τους έφερε γούρι ο Σασμός: Πέντε ηθοποιοί που χώρισαν!

Από την τηλεοπτική επιτυχία στις δυσκολίες της προσωπικής τους ζωής

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Bon Jovi ανακοινώνουν την κυκλοφορία του δίσκου Forever – Ακούστε το lead single με τίτλο “Legendary”

Πότε θα κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του συγκροτήματος;

CELEBS

Μαρίνα Πατούλη: Η αποκάλυψη για την προσωπική ζωή κι η σχέση με τον γιο της

Αποκάλυψε ποια ήταν η χειρότερή της περίοδος