Skip to main content

FOOD

La vita e bella: Η ζωή είναι ωραία όταν είναι νόστιμη

Είτε απολαμβάνουν τα ζυμαρικά, είτε το καλό κρασί, οι Ιταλοί φαίνεται να το έχουν με την ευζωία 



 

Είτε απολαμβάνουν τα ζυμαρικά, το καλό κρασί, είτε απλώς γεύονται τη ζωή, οι Ιταλοί φαίνεται να έχουν καταλάβει ότι το μυστικό της ευζωίας είναι απλό. Βέβαια, χρειάστηκαν μερικές χιλιάδες χρόνια για να το μάθουν σωστά, αλλά σήμερα, η κουλτούρα τους που δίνει προτεραιότητα στα τρόφιμα έχει έναν τρόπο να κάνει πράγματα να κερδίζουν την προσοχή και τον θαυμασμό της υφηλίου.

Το φαγητό και το ποτό δεν είναι απλώς χόμπι για τους Ιταλούς, αλλά αφορά κάθε στιγμή της ημέρας. Από τον πρώτο εσπρέσο έως το τελικό digestivo, η ιταλική ημέρα είναι εφοδιασμένη με περίπλοκους κανόνες σχετικά με το πώς, πότε, γιατί και με ποιον μοιράζεσαι τα γεύματα ή ένα ποτήρι κρασί.

Για να το «κάνεις όπως οι Ιταλοί» μαζέψαμε δέκα απλά μυστικά

Όσο πιο φρέσκο τόσο το καλύτερο

Η λαϊκή αγορά και το μανάβικο είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ιταλικής κουζίνας επειδή γνωρίζουν ότι τα φρέσκα υλικά είναι τα καλύτερα συστατικά. Σίγουρα, θα βρεις και σούπερ μάρκετ στην Ιταλία, αλλά αν θέλεις τις πιο ώριμες ντομάτες, τα πιο έντονα τυριά και το πιο μεταξένιο ελαιόλαδο, πηγαίνεις κατευθείαν στην πηγή, οπότε αναζήτησε κι εσύ ή μικρά delicatessen ή τις εβδομαδιαίες υπαίθριες αγορές κοντά σου.

italian b

Τα εποχικά είναι πιο νόστιμα

Ενώ ορισμένα φρούτα και λαχανικά είναι κάθε σεζόν (καρότα και λεμόνια!), οι περισσότερες καλλιέργειες είναι εποχικές. Υπάρχουν υπέροχες στιγμές για ορισμένα τρόφιμα και όχι τόσο ωραίες στιγμές για άλλα. Θέλεις τις καλύτερες ντομάτες; Μάιος έως Οκτώβριος είναι το ιδανικό τους διάστημα για τις πιο φρέσκες και πιο γευστικές. Η συγκομιδή της ελιάς; Αργά το φθινόπωρο. Οι Ιταλοί το γνωρίζουν αυτό, και καλλιεργούν τις καλλιέργειες τους και αγοράζουν τα προϊόντα τους αναλόγως.

Η απόλαυση του καφέ

Όταν οι Ιταλοί λένε καφέ εννοούν εσπρέσο – άρα μία δόση, ό,τι πρέπει για ένα λάκτισμα ενέργειας και τόνωσης.

Ελαιόλαδο πάνω απ’ όλα

Εάν μαγειρεύεις στην Ιταλία, είναι σπάνιο να βρεις άλλα μαγειρικά λάδια. Το μαγείρεμα με ελαιόλαδο είναι de rigueur (ή di rigore) και μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το βούτυρο. Κι αυτό είναι ένα από τα κοινά που έχει και με την ελληνική κουζίνα και διατροφή.

italian c.jpeg

Τα «πιάτα» έχουν σημαντικό ρόλο

Πρώτον, υπάρχει μεσημεριανό. Ένα τυπικό ιταλικό γεύμα αποτελείται από ένα primo, συνήθως ένα πιάτο ζυμαρικών. Ένα δεύτερο, που είναι συνήθως μια πρωτεΐνη και ένα contorno, το οποίο είναι ένα πιάτο λαχανικών ή σαλάτας. Για δείπνο, υπάρχει ένα antipasto, όπου θα βρείτε αλλαντικά, ελιές, αγκινάρες και άλλα που ακολουθούνται από ζυμαρικά (primo), πρωτεΐνη (secondo), συνοδευτικό (contorno) και επιδόρπιο (dolce). Πείνας ακόμα;

Τα ποτό συνδυάζεται με το φαγητό

Άλλο ένα κοινό μας χαρακτηριστικό. Η ιταλική κουλτούρα κατανάλωσης ποτών είναι εξίσου δομημένη με την κουλτούρα διατροφής, και οι δύο είναι εντελώς αλληλένδετες. Οι Ιταλοί εξετάζουν το ποτό από το πώς μπορεί να ενισχύσει το φαγητό που συνοδεύει. Συνήθως δεν θα δεις Ιταλούς να πίνουν το κρασί τους προτού έρθει ένα πιάτο ζυμαρικών στο τραπέζι, καθώς το κρασί προορίζεται να συμπληρώσει το πιάτο. Με πιο ρομαντικούς ιταλικούς όρους, θα μπορούσες να πεις ότι προορίζονται ο ένας για τον άλλον.

Λίγη ακόμα απόλαυση

Η ιταλική μέρα περιβάλλεται πλήρως από φαγητό και ποτό. Μετά το μεσημεριανό γεύμα υπάρχει η μερέντα, μια ώρα για σνακ όπου θα βρεις σειρές από λάτρεις του παγωτού στις 4 μ.μ. Υπάρχει το aperitivo, ένα τελετουργικό πριν από το δείπνο γεμάτο με αριστοκρατικά ποτά όπως Aperol spritzes και Negroni που προορίζονται να τονώσουν την όρεξη μαζί με τα αλμυρά σνακ. Και φυσικά, υπάρχουν τα ποτά, το ποτό μετά το δείπνο, όπως το amaro ή το grappa που βοηθούν στην πέψη του γεύματος και σε κάνουν να έχεις τη διάθεση να αποκοιμηθείς.

italian d

Το ψωμί με μέτρο

Υπάρχει ένας όρος που ονομάζεται fare la scarpetta, ο οποίος μεταφράζεται σε «φτιάξτε το μικρό παπούτσι». Αλλά αυτό που πραγματικά σημαίνει είναι ότι το ψωμί στο τραπέζι είναι εκεί για να μαζέψει και να σβήσει τη σάλτσα, όχι για να συνοδεύσει το ίδιο το γεύμα.

Το χύμα κρασί τους είναι πολύ καλής ποιότητας

Το Vino della casa είναι συνήθως μια τοπική ποικιλία και επειδή βρίσκεστε στην Ιταλία, είναι συνήθως υπέροχο – και φθηνό!

Το φαγητό είναι για την οικογένεια

Μία από τις καλύτερες παραδόσεις που πολλές οικογένειες της Ιταλίας λατρεύουν είναι το εβδομαδιαίο οικογενειακό γεύμα. Συνήθως, μια Κυριακή (προ κορωνοϊού), μεγάλες οικογενειακές ομάδες συναντιούνται για να φέρουν όλες τις ιταλικές παραδόσεις φαγητού και ποτού κάτω από μια στέγη, μαγειρεύοντας κι ετοιμάζοντας μια τεράστια, κοινή γιορτή, περνώντας ποιοτικό χρόνο μεταξύ τους.

Κι αν διαπιστώνεις πολλές ομοιότητες με τον ιταλικό τρόπο ζωής – το «una faccia, una razza» δεν βγήκε τυχαία!

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

FOOD

Ταχίνι: το πολύτιμο διατροφικό του προφίλ

Θα θες να το τρως κάθε μέρα μόλις διαβάσεις πόσο ωφέλιμο είναι!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;