Skip to main content

FOOD

10 διατροφικές επιλογές για να ενισχύσετε την πρόσληψη ασβεστίου από τον οργανισμό σας

Δεν χρειάζεται να καταφεύγετε μόνο στα γαλακτοκομικά για να λαμβάνετε την απαραίτητη δόση ασβεστίου στην καθημερινότητά σας!



Το ασβέστιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη για να διατηρείται η υγεία των οστών και των δοντιών μας, όπως και για να λειτουργεί καλύτερα το μυϊκό και το νευρικό μας σύστημα. Κι αν νομίζατε πως για να λαμβάνετε την απαραίτητη ημερήσια δόση του (τουλάχιστον 1,000 mg) μπορείτε να καταναλώνετε αποκλειστικά γαλακτοκομικά, τότε είστε γελασμένοι! Ακολουθούν 10 διατροφικές επιλογές για να διαλέξετε πως θα ενισχύσετε την πρόσληψη ασβεστίου από τον οργανισμό σας.

Σπόροι

Από το σουσάμι, μέχρι τον παπαρουνόσπορο και τα chia seeds, όλα τα είδη σπόρων περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και μπορείτε εύκολα να τους εντάξετε στη διατροφή σας σε όλα τα γεύματα της ημέρας.

Τυρί

Τα τυριά όλων των ειδών είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου και παρότι περιέχουν λίπη, είναι γνωστό πως μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας ακόμη και στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα καταναλώνουμε φυσικά με μέτρο! Το τυρί με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα ασβεστίου είναι η παρμεζάνα, με 242 mg ασβεστίου ανά 28 γραμμάρια τυριού.

Γιαούρτι

Ένα μόλις φλυτζάνι γιαουρτιού περιέχει το 23% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης ασβεστίου για τον οργανισμό μας. Περιέχει επίσης απαραίτητα προβιοτικά που βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

Φασόλια και φακές

Όχι απλά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά τα φασόλια και οι φακές περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου.

Αμύγδαλα

Μόλις 30 γραμμάρια αμυγδάλων περιέχει το 6% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός μας. Επιλέξτε τα σαν σνακ ή στο πρωινό σας γεύμα.

Φυλλώδη λαχανικά

Σπανάκι, kale, μαρούλι ή ό,τι άλλο εσείς προτιμάτε από φυλλώδη λαχανικά, είναι μια εξαιρετική επιλογή για έξτρα ασβέστιο μέσα στην ημέρα, αλλά και για μια γευστική σαλάτα.

Edamame και tofu

Τα φασόλια Edamame όπως και το tofu, πέρα από αγαπημένες τροφές των vegans περιέχουν και εντυπωσιακές ποσότητες ασβεστίου. Δοκιμάστε τα και θα μας θυμηθείτε! 

Σύκα

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα σύκα είναι μια εξαιρετική επιλογή φρούτου για καθημερινό σνακ ή για συστατικό σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. 40 μόλις γραμμάρια σύκου περιέχουν το 5% της ημερήσιας δόσης ασβεστίου που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Γάλα

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ’ έξω το γάλα, μιας που είναι η πιο διαδεδομένη πηγή ασβεστίου σε τρόφιμα παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης Α και βιταμίνης D για τον οργανισμό μας.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

BLOGS

«Μένεις παντρεμένη για 39 χρόνια όχι λόγω σεξ ή αγάπης, αλλά επειδή ο σύντροφός σου σε σέβεται πραγματικά» Ολυμπία Δουκάκη

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός απεβίωσε πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 89 ετών

DO IT YOURSELF

Πώς να αποφασίσεις αν πρέπει να κρατήσεις ένα ρούχο στην γκαρνταρόμπα σου

Ο προσωπικός σου οδηγός για τις εκκαθαρίσεις που συχνά πρέπει να γίνονται στην ντουλάπα μας!