FOOD
10 διατροφικές επιλογές για να ενισχύσετε την πρόσληψη ασβεστίου από τον οργανισμό σας
Δεν χρειάζεται να καταφεύγετε μόνο στα γαλακτοκομικά για να λαμβάνετε την απαραίτητη δόση ασβεστίου στην καθημερινότητά σας!
Το ασβέστιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη για να διατηρείται η υγεία των οστών και των δοντιών μας, όπως και για να λειτουργεί καλύτερα το μυϊκό και το νευρικό μας σύστημα. Κι αν νομίζατε πως για να λαμβάνετε την απαραίτητη ημερήσια δόση του (τουλάχιστον 1,000 mg) μπορείτε να καταναλώνετε αποκλειστικά γαλακτοκομικά, τότε είστε γελασμένοι! Ακολουθούν 10 διατροφικές επιλογές για να διαλέξετε πως θα ενισχύσετε την πρόσληψη ασβεστίου από τον οργανισμό σας.
Σπόροι
Από το σουσάμι, μέχρι τον παπαρουνόσπορο και τα chia seeds, όλα τα είδη σπόρων περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και μπορείτε εύκολα να τους εντάξετε στη διατροφή σας σε όλα τα γεύματα της ημέρας.
Τυρί
Τα τυριά όλων των ειδών είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου και παρότι περιέχουν λίπη, είναι γνωστό πως μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας ακόμη και στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα καταναλώνουμε φυσικά με μέτρο! Το τυρί με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα ασβεστίου είναι η παρμεζάνα, με 242 mg ασβεστίου ανά 28 γραμμάρια τυριού.
Γιαούρτι
Ένα μόλις φλυτζάνι γιαουρτιού περιέχει το 23% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης ασβεστίου για τον οργανισμό μας. Περιέχει επίσης απαραίτητα προβιοτικά που βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
Φασόλια και φακές
Όχι απλά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά τα φασόλια και οι φακές περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου.
Αμύγδαλα
Μόλις 30 γραμμάρια αμυγδάλων περιέχει το 6% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός μας. Επιλέξτε τα σαν σνακ ή στο πρωινό σας γεύμα.
Φυλλώδη λαχανικά
Σπανάκι, kale, μαρούλι ή ό,τι άλλο εσείς προτιμάτε από φυλλώδη λαχανικά, είναι μια εξαιρετική επιλογή για έξτρα ασβέστιο μέσα στην ημέρα, αλλά και για μια γευστική σαλάτα.
Edamame και tofu
Τα φασόλια Edamame όπως και το tofu, πέρα από αγαπημένες τροφές των vegans περιέχουν και εντυπωσιακές ποσότητες ασβεστίου. Δοκιμάστε τα και θα μας θυμηθείτε!
Σύκα
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα σύκα είναι μια εξαιρετική επιλογή φρούτου για καθημερινό σνακ ή για συστατικό σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. 40 μόλις γραμμάρια σύκου περιέχουν το 5% της ημερήσιας δόσης ασβεστίου που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.
Γάλα
Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ’ έξω το γάλα, μιας που είναι η πιο διαδεδομένη πηγή ασβεστίου σε τρόφιμα παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης Α και βιταμίνης D για τον οργανισμό μας.
SELECTIONS
- Πώς να αποφασίσεις αν πρέπει να κρατήσεις ένα ρούχο στην γκαρνταρόμπα σου
- 6 ελαφριές ενυδατικές κρέμες προσώπου για το απαραίτητο ανοιξιάτικο update στο skincare
- 4 ζουμερά lip oils για ανάλαφρα ανοιξιάτικα beauty looks
- Γυναικεία Ενδυνάμωση στο Επίκεντρο: Το Live A Legacy από την Mastercard και το Women on Top επιστρέφει για 6η χρονιά και δεν πρέπει να το χάσεις!