Skip to main content

FOOD

9 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις για πιο sustainable διατροφή με σεβασμό στο περιβάλλον

Η αλλαγή της διατροφής μας είναι επιβεβλημένη αν θέλουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά τον πλανήτη



Η βιομηχανία τροφίμων ευθύνεται σε τεράστιο βαθμό για την κλιματική αλλαγή λόγω της απίστευτης επέκτασής της, επομένως η μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος περνά ακόμη και μέσα από τις διατροφικές επιλογές μας στην καθημερινότητά μας. Και μπορεί ένα άτομο που αλλάζει τη διατροφή του να μην δύναται να σώσει τον πλανήτη μας, η διαφορά που θα βλέπαμε ωστόσο μέσα από την ανάδυση ενός μαζικού κινήματος προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν εξαιρετικά σημαντική.

Ακολουθούν οι 9 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις για πιο sustainable διατροφή με σεβασμό στο περιβάλλον.

Βοδινό κρέας

Ο περιορισμός του βοδινού κρέατος αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική διατροφική αλλαγή, μιας που η κτηνοτροφία γύρω από το εν λόγω κρέας αποδεικνύεται διαχρονικά ως εξαιρετικά ενεργοβόρα. Η ιδανική ανταλλαγή είναι οι φυτικές πρωτεΐνες, μπορείς ωστόσο να ξεκινήσεις με κοτόπουλο ή χοιρινό

Αρνί

Αν και το αρνί δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο το βοδινό, τα πρόβατα χρειάζονται κατά μέσο όρο ακόμη περισσότερη γη για να αναπτυχθούν και να τραφούν από ό,τι οι αγελάδες και εκπέμπουν επίσης μεθάνιο στην ατμόσφαιρα. Ομοίως, προτίμησε φυτικές πρωτεΐνες, ή κοτόπουλο και χοιρινό.

Κατσικίσιο κρέας και προϊόντα

Το κατσικίσιο κρέας όπως και τα υποπροϊόντα του συνδέονται επίσης με σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αγελαδινό γάλα

Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά γάλατα για να διαλέξεις σήμερα, και ενώ όλα απαιτούν διαφορετικές εκτάσεις γης και ποσότητες νερού για να αναπτυχθούν, είναι σχεδόν πάντα πιο βιώσιμα από το αγελαδινό γάλα. Επίλεξε ιδανικά βέβαια ένα φυτικό γάλα, εκτός από αυτό της σόγιας που απαιτεί επίσης μεγάλες ενεργειακές δαπάνες για την παραγωγή του.

Τυρί, βούτυρο και γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προέρχονται κατά κύριο λόγο από βοοειδή, γι’ αυτό και ομοίως δεν είναι καθόλου φιλικές προς το κλίμα διατροφικές επιλογές. Αντάλλαξε τα με τυρί από κάσιους, ταχίνι, γιαούρτια φυτικής προέλευσης.

Εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά

Αν και δεν σπαταλούν τόσους πόρους όσο το κόκκινο κρέας, πολλά από αυτά τα ποτά έχουν μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα από αυτό που θα περίμενε κανείς. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι χρειάζονται πολλές συσκευασίες και καύσιμα για τη διανομή και μεταφορά τους, ενώ απαιτούν ταυτόχρονα τεράστιες ποσότητες ζάχαρης για την παραγωγή τους. Κάντε λοιπόν το νερό από τη βρύση το βασικό σας αναψυκτικό.

Ευπαθή φρούτα εκτός εποχής

Tα ευπαθή φρούτα εισάγονται από θερμότερα κλίματα και φτάνουν σε εμάς μέσω αεροπλάνων και πλοίων,  αυξάνοντας τις εκπομπές άνθρακα. Αν μάλιστα καλλιεργήθηκαν σε θερμοκήπιο, είναι ακόμα πιο επιβλαβή για το περιβάλλον. Προτίμησε λοιπόν εποχιακά φρούτα και φρούτα που καλλιεργούνται στον τόπο όπου και κατοικείς.

Φοινικέλαιο

Οι φυτείες φοινικέλαιου αποτελούν σημαντικό παράγοντα αποψίλωσης των δασών σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία. Το φθηνό αυτό άδι μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί (πέρα από τα τρόφιμα, βρίσκεται και σε τόνους προϊόντων προσωπικής φροντίδας), οπότε αναζήτησε φοινικέλαιο με πιστοποίηση RSPO που εξασφαλίζει ότι δεν είναι αποτέλεσμα αποψίλωσης, αν αυτό είναι εφικτό.

Κρυσταλλική ζάχαρη

Όπως το φοινικέλαιο, έτσι η κρυσταλλική ζάχαρη (σακχαρόζη) είναι μια φθηνή καλλιέργεια από περιοχές με υψηλή βιοποικιλότητα. Απαιτεί επίσης μεγάλη δαπάνη νερού. Επίλεξε άλλα φυσικά γλυκαντικά που δεν δημιουργούν τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση γης, όπως το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου.

Διαβάστε επίσης

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

Προτεινόμενα

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ

DO IT YOURSELF

Pastels for spring: 7 παστέλ βερνίκια νυχιών για το μανικιούρ της άνοιξης

Χρώματα που θυμίζουν σορμπέ, για τα μανικιούρ που θα δοκιμάσουμε την περίοδο που η φύση ανθίζει

CELEBS

Νικόλαος - Τατιάνα: Έχουν χωρίσει εδώ και καιρό - Σε νέες σχέσεις και οι δύο

Ο γάμος του Νικόλαου και της Τατιάνας Μπλάτνικ διήρκησε 14 χρόνια