Η κολοκύθα είναι το πλέον αναγνωρίσιμο λαχανικό του φθινοπώρου και ένα εξαιρετικό συστατικό για βελουτέ σούπες, γλυκές και αλμυρές πίτες και τόσες ακόμη συνταγές, για να μην σχολιάσουμε και πόσο αναπόσπαστο μέρος των εορτασμών του Halloween παραμένει διαχρονικά!.
Η κολοκύθα είναι ένα εκπληκτικά ευέλικτο και θρεπτικό φρούτο, ευεργετική για το δέρμα μας, όταν χρησιμοποιείται σαν μάσκα λάμψης, και μια λαμπρή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων. Ακολουθούν μερικά από τα διατροφικά οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις προσθέτοντας λίγη από αυτήν στη διατροφή σου, κάνοντας τα φθινοπωρινά πιάτα σου λίγο πιο πορτοκαλί.
Γιατί το να τρως κολοκύθα σε ευεργετεί:
Προωθεί την καλή υγεία των ματιών
Η κολοκύθα είναι καλή πηγή β-καροτίνης και εξαιρετική για την υγεία των ματιών μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιταμίνη Α που παράγεται από τη βήτα καροτίνη βοηθά στη διατήρηση της επιφάνειας του ματιού (ή του κερατοειδούς ιστού) υγρής και υγιούς. Η βήτα-καροτίνη, η οποία βρίσκεται επίσης σε άλλα πορτοκαλί τρόφιμα, όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες, μπορεί επίσης να ενισχύσει τη νυχτερινή και την περιφερειακή σου όραση.
Βοηθά το σώμα με τις λοιμώξεις
Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη C – η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά – ενώ είναι επίσης μια καλή πηγή βήτα καροτίνης, στην οποία βασίζεται το σώμα για τη δημιουργία της βιταμίνης Α. Αυτή η βιταμίνη παίζει επίσης βασικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στη μάχη ενάντια στις λοιμώξεις.
Είναι πλούσια σε μαγνήσιο
Η κολοκύθα και ιδιαίτερα οι σπόροι της είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, το οποίο υποστηρίζει τη λειτουργία των μυών και των νεύρων του σώματός μας, όπως και της παραγωγής ενέργειας. Συμβάλλει επίσης στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.