Η σοκολάτα είναι ο ένοχος πειρασμός όλων μας και τις κρύες νύχτες του χειμώνα ή τα Σαββατοκύριακα που περνάμε στην κουζίνα με τους αγαπημένους μας, έχει ομολογουμένως την τιμητική της. Και μπορεί να μην είναι η καλύτερη διατροφική επιλογή εξαιτίας των λιπαρών της, σίγουρα όμως μπορεί να καταναλώνεται άφοβα σε ισορροπημένη ποσότητα, κάνοντας μάλιστα καλό και στον οργανισμό μας και διάφορες λειτουργίες του.
Ποια είναι λοιπόν η συνιστάμενη ποσότητα σοκολάτας που μπορούμε να καταναλώνουμε σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Harvard;
100 γραμμάρια σοκολάτας περιέχουν όλα τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά:
11 γρ. φυτικές ίνες
67% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ) σε σίδηρο
58% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ) σε μαγνήσιο
89% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ) σε χαλκό
98% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ) σε μαγγάνιο,
Ακόμη, η σοκολάτα περιέχει κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο, ενώ διατηρεί σταθερά και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σε ισορροπημένες ποσότητες συντηρεί σε φυσιολογικό επίπεδο την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ελέγχοντας τελικά το σάκχαρο στο αίμα.
Η σοκολάτα ενισχύει επίσης τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, η οποία παράγει συναισθήματα ευφορίας.
Παρότι λοιπόν η μαύρη σοκολάτα έχει λιγότερες θερμίδες από την γάλακτος, η επιτρεπόμενη ποσότητα σύμφωνα με το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 20 γραμμάρια περίπου καθημερινά και αυτό στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και σε συνδυασμό με καθημερινή άσκηση.