Skip to main content

FOOD

6 οφέλη που προσφέρουν οι φακές στον οργανισμό μας

Εξαιρετική πηγή σιδήρου, βασικών μετάλλων και φυτικών ινών για τον οργανισμό μας και γευστικό γεύμα για μικρούς και μεγάλους



Οι φακές αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική επιλογή για μικρούς και μεγάλους, που προσφέρουν ποικίλα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό και την υγεία μας. Οι φακές έχουν θερμιδική αξία σχετικά χαμηλή, ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά. Παράλληλα, προσφέρουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου και αποτελούν θαυμάσια επιλογή σε όποια δίαιτα και αν ακολουθείτε, αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού και βοηθώντας στην απώλεια βάρους.

Ακολουθούν 6 λόγοι για να τις προσθέσετε στη διατροφή σας.

Βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία

Οι φακές δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, κάνοντας υπό αυτή την έννοια καλό στην καρδιά και τις αρτηρίες μας. Περιέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών, βοηθώντας στην απομάκρυνση των επιβλαβών λιπιδίων που οδηγούν στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Ακόμη, οι φυτικές ίνες στις φακές, μειώνουν τη συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης στο έντερο, προλαμβάνοντας διαταραχές όπως υψηλή χοληστερόλη

Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα

Οι φυτικές ίνες στις φακές υποστηρίζουν τη σωστή πέψη της τροφής, βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου, επομένως, και στη σωστή αποβολή των περιττωμάτων από τον οργανισμό μας. Επιπλέον, προλαμβάνουν και την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας.

Μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα

Σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες, οι φακές βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ συγχρόνως μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.

Συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας

Οι φακές περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που βοηθά στην ανάκτηση της μυϊκής μάζας και δύναμης, έπειτα από έντονη φυσική δραστηριότητα. Η βραδύτερη απορρόφηση των υδατανθράκων αυξάνει ακόμη τα επίπεδα ενέργειας και ενισχύει την αθλητική απόδοση.

Βοηθούν στην αναιμία

Η σημαντική ποσότητα σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου που οι φακές περιέχουν, βοηθούν τους ανθρώπους που υποφέρουν από αναιμία. Τα μέταλλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που, στην περίπτωση της αναιμίας μειώνονται. Ακόμη, υποστηρίζουν την κυτταρική λειτουργία και περιορίζουν τα συμπτώματα της κόπωσης.

Βοηθούν την απώλεια βάρους

Οι φακές έχουν λίγες θερμίδες και είναι πολύ θρεπτικές, ενώ εξαιτίας της πολύ χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε λίπος, μπορούμε να τις καταναλώσουμε αν επιθυμούμε την απώλεια βάρους. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στις φακές ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της όρεξής μας.

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

FOOD

Πεινάς συνέχεια; Μπορεί να φταίει το άγχος

Θες υδατάνθρακες όταν είσαι  στρεσαρισμένη; 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 17 Απριλίου

Βγάλτε τελείως από τη ζωή σας ό,τι σας φαίνεται άχρηστο και σας κουράζει

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;