Skip to main content

FOOD

5 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Ποιες τροφές οφείλουμε να περιορίσουμε στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος και του πλανήτη που κατοικούμε;



Η προστασία του περιβάλλοντος δεν έγκειται μόνο στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι και τις μετακινήσεις μας, στην ανακύκλωση των απορριμμάτων και στην αγορά λιγότερων υλικών αγαθών, αλλά περνά και από το στομάχι μας, καθώς οι επιλογές που κάνουμε αναφορικά με τη διατροφή μας παίζουν κι αυτές σημαντικό ρόλο. Ακολουθούν λοιπόν 5 τροφές που καλό θα ήταν να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο, μειώνοντας το αποτύπωμά μας και προστατεύοντας τον πλανήτη.

Τυρί

Το τυρί βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα, αέριο με πολύ μεγάλη επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τυριά όπως η δική μας φέτα, το brie, το camambert αποτελούν τις καλύτερες επιλογές, μιας που διαθέτουν μικρότερα περιβαλλοντικά αποτυπώματα για την παραγωγή τους από άλλα τυριά.

Κόκκινο κρέας

Τα κόκκινα κρέατα και ιδιαίτερα το βοδινό και το αρνί σημειώνουν το υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα για τη μαζική τους παραγωγή. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος εκπέμπει 60 κιλά αερίων του θερμοκηπίου και χρειάζεται συνολικά περισσότερα από 3406.871 λίτρα νερού μέχρι την κατανάλωσή του. Η καλύτερη επιλογή είναι ο περιορισμός στην κατανάλωση κρέατος στη μια φορά την εβδομάδα, όπως και η κατανάλωση λιγότερων αλλαντικών προϊόντων.

Σοκολάτα

Η εμπορική βιομηχανία σοκολάτας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αποψίλωση  στα τροπικά δάση, ενώ παράλληλα εκπέμπει σημαντικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα, η ζάχαρη και το γάλα που χρειάζονται πολλά είδη σοκολάτας, συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην επιβάρυνση του πλανήτη, αφού υποβαθμίζεται η ποιότητα του εδάφους, ενώ χρειάζονται επίσης μεγάλες ποσότητες νερού.

Καφές

Η παγκόσμια παραγωγή καφέ εκπέμπει περίπου 15 κιλά CO2 ανά κιλό προϊόντος, γεγονός που προκύπτει από την ίδια τη γεωργία, μέχρι τη συσκευασία και το ταξίδι του εμπορεύματος στον κόσμο. Για αρχή μπορείτε να καταναλώνετε μια κούπα λιγότερη τη μέρα, κάνοντας καλό και στον ύπνο σας!

Γεωργικά προϊόντα από άλλες χώρες

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουμε καθημερινά, αλλά καλλιεργούνται σε άλλες χώρες του κόσμου, επιβαρύνουν σημαντικά τον πλανήτη λόγω των καυσίμων που έχουν ανάγκη για τη μεταφορά τους. Επιλέξτε λοιπόν τοπικά και εποχικά φρούτα, αλλά και την μικροκαλλιέργεια πολλών από αυτά στο μπαλκόνι και τον κήπο σας.

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

5 συμβουλές αποτοξίνωσης για το συκώτι μας μετά το Πάσχα

Ποιες συμβουλές να ακολουθήσεις για την επαναφορά του ήπατος στην κατάστασή του πριν από το σύντομο, μα έντονο διάλειμμα των διακοπών του Πάσχα

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 5 έως 12/5

Θα σας δοθεί η δυνατότητα να αποκαταστήσετε σχέσεις που έχουν υποστεί φθορές

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επτά διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις το κρέας το Πάσχα