Ποια οφέλη θα αντλήσεις για την υγεία σου μέσα από τη νηστεία;

Με ποιους τρόπους επωφελείσαι όταν νηστεύεις, έστω και για μικρό διάστημα;

Ναταλία Πετρίτη

Η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία ορίζεται ως μια περιοδική χορτοφαγία, σε διάφορες περιόδους μέσα στο έτος, αλλά με αυτή του Πάσχα να είναι η πιο διαδεδομένη. Η Μεγάλη Σαρακοστή διαρκεί 48 ημέρες, ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο. Κατά την περίοδο της νηστείας του Πάσχα δεν καταναλώνεται κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, ενώ μερικές μέρες εντός αυτής αποτελούν εξαίρεση, όπως η μέρα του Ευαγγελισμού και η Κυριακή των Βαΐων, που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Να λοιπόν με ποιους τρόπους επωφελούμαστε από τη νηστεία ως προς την υγεία μας, για να τη δοκιμάσεις έστω και για λίγες ημέρες.

Μειώνεται το σωματικό βάρος

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι κατά την περίοδο της νηστείας υπάρχει μία μείωση της τάξης των 200 kcal στην ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο που τρεφόμαστε χωρίς περιορισμούς. Η νηστεία συμβάλλει στο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και φαίνεται πως οδηγεί σε μείωση βάρους και σωματικού λίπους, αρκεί να γίνονται πραγματικά ισορροπημένες επιλογές κατά τη διάρκειά της.

Μειώνεται η χοληστερόλη

Λόγω της αποχής από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, η μείωση των κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνουμε οδηγεί εύκολα και στη μείωση στις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό μας. Φυσικά απέχουμε από την υπερκατανάλωση σε μαλάκια, όπως τα καλαμάρια, αφού και αυτά κρίνονται εξίσου ύποπτα για τη χοληστερόλη μας.

Μειώνεται το οξειδωτικό στρες

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στα πλαίσια της νηστείας, οδηγεί σε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς και αντιοξειδωτικών συστατικών. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται κατ΄επέκταση το οξειδωτικό στρες.

Μειώνεται η αρτηριακή πίεση

Τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μειώνονται κατά τη διάρκεια της νηστείες, λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, τα οποία έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares