Αυτό το ρόφημα φέρνει περισσότερη υπερένταση ακόμα και από τον καφέ

Η κατανάλωση αυτού του ροφήματος θα μπορούσε να αυξήσει το άγχος σας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αγγελική Λάλου

Ο καφές μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και ανησυχία, αλλά μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ένα άλλο δημοφιλές ποτό μπορεί να προκαλεί πολύ περισσότερο άγχος. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το πώς τα αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους και πώς να προσαρμόσετε ανάλογα τη σειρά των ποτών σας.

Τα αναψυκτικά αυξάνουν τα συμπτώματα άγχους περισσότερο από τον καφέ

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διαπίστωσε ότι τα αναψυκτικά σχετίζονται με υψηλότερο επίπεδο άγχους από τον καφέ ή το τσάι. Στην έρευνα, όσοι έπιναν δύο ή περισσότερα κουτιά ανθρακούχου αναψυκτικού κάθε μέρα είχαν πιο σοβαρά συμπτώματα άγχους από εκείνους που έπιναν λιγότερο από ένα την εβδομάδα.

Η ομάδα συμμετεχόντων περιελάμβανε 1.025 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 75 ετών από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ισπανία, όλοι με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 25 και 40 kg/m2 (κλινικά θεωρούμενοι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι) και είχαν κάποια συμπτώματα κατάθλιψης. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από την ευρωπαϊκή δοκιμή πρόληψης της κατάθλιψης MooDFOOD. Η συχνότερη κατανάλωση αναψυκτικών φάνηκε να ευθυγραμμίζεται με πιο σοβαρά συμπτώματα άγχους.

«Δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού και του επιπέδου κατάθλιψης και άγχους σε αυτόν τον συγκεκριμένο πληθυσμό σε καμία από τις ποσότητες κατανάλωσης που αναλύθηκαν», αναφέρουν οι ερευνητές. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση καφέ και τσαγιού δεν συσχετίστηκε με το άγχος στη συγκεκριμένη μελέτη — αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άγχος μετά την κατανάλωση καφεΐνης. (Η αντίδρασή σας σε αυτό υπαγορεύεται εν μέρει από τη γενετική.)

Επειδή αυτή η μελέτη έγινε σε μια μικρότερη υποομάδα ατόμων με συγκεκριμένο ΔΜΣ και προϋπάρχοντα καταθλιπτικά συμπτώματα, το εύρημα δεν είναι απαραίτητα αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό ή σχετικό. Αυτή η μελέτη ενισχύει την ιδέα ότι αυτό που τρώμε και πίνουμε έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία και χρησιμεύει ως ένα άλλο κομμάτι του παζλ για το πώς μπορεί να συνδέονται οι διαταραχές της διατροφής και της διάθεσης. Καθώς το άγχος συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, όσο περισσότερες πληροφορίες έχουμε για τον μετριασμό του φυσικά, τόσο το καλύτερο.

anaxiktika

Τι να πιείτε αντί για αναψυκτικό

Ο περιορισμός της σόδας (και της τεχνητής ζάχαρης) δεν είναι εύκολος, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης, σύμφωνα με αυτή τη νέα έρευνα. Ακολουθούν ορισμένες άλλες επιλογές ποτών που πρέπει να εξετάσετε εάν θέλετε να εμπλουτίσετε την ημερήσια πρόσληψη νερού με ένα γευστικό χαρακτηριστικό:

Καφές

Kombucha (απλώς προσέξτε την προσθήκη ζάχαρης)

Φρέσκος χυμός

ανθρακούχο νερό

Τσάι

Η λίστα συνεχίζεται. Το σημαντικό μέρος είναι να περιορίσετε το αναψυκτικό όταν μπορείτε και να βρείτε αντικαταστάσεις που σας φέρνουν χαρά (και σας κάνουν να νιώθετε καλά).

Απλώς σημειώστε ότι τα αναψυκτικά διαίτης που έχουν γλυκαθεί με εναλλακτικές όπως η ασπαρτάμη δεν μπαίνουν στη λίστα. Όπως είπε πρόσφατα η διατροφική ψυχίατρος Uma Naidoo, M.D., με το mindbodygreen: «Η ασπαρτάμη έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών –δηλαδή τη δράση των χημικών ενώσεων στον εγκέφαλό μας που διέπουν τη διάθεση– και προκαλούν συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα προτείνει ότι η έκθεση στην ασπαρτάμη «παράγει αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων που ρυθμίζουν την ισορροπία διέγερσης-αναστολής στην αμυγδαλή, μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει το άγχος και το φόβο». 

Το συμπέρασμα

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα αναψυκτικά αύξησαν το άγχος περισσότερο από τον καφέ ή το τσάι σε ενήλικες με ΔΜΣ μεταξύ 25 και 40 kg/m2. Ενώ αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας σε όλους χωρίς περαιτέρω δοκιμές, αυτή η μελέτη προσθέτει σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή έρευνας που υποδηλώνει ότι τα αναψυκτικά δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή για την ψυχική υγεία. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares