Skip to main content

FOOD

Το ωφέλιμο διατροφικό προφίλ της ρίγανης

Η ρίγανη θεωρείται βασικό βότανο σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο και εκτός από άρωμα και γεύση προσφέρει και πολλά υγιεινά οφέληΗ ρίγανη έχει έντονη γεύση, ζεστασιά στα πιάτα και μια νότα λεπτής γλυκύτητας. Μπορεί να βρεθεί φρέσκια, αποξηραμένη ή ως λάδι και σε όλες τις μορφές της προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Αν και χρησιμοποιείται συνήθως σε μικρές ποσότητες, η ρίγανη περιέχει ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη μπορεί να ικανοποιήσει περίπου το 8% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Κ.

Αυτό το άρθρο εξετάζει 6 βασισμένα σε στοιχεία οφέλη για την υγεία της ρίγανης.

Πλούσια σε Αντιοξειδωτικά

Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Αρκετές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν βρει ότι η ρίγανη και το λάδι ρίγανης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι ιδιαίτερα υψηλό σε καρβακρόλη και θυμόλη, δύο αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης στα κύτταρα που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Σε συνδυασμό με άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, η ρίγανη θα μπορούσε να προσφέρει μια πλούσια δόση αντιοξειδωτικών που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας σας.

Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων

Η ρίγανη περιέχει ορισμένες ενώσεις που έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης βοήθησε στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης του Escherichia coli και του Pseudomonas aeruginosa, δύο στελεχών βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση.

Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι η ρίγανη ήταν αποτελεσματική έναντι 23 ειδών βακτηρίων.

Επιπλέον, μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα συνέκρινε την αντιμικροβιακή δράση των αιθέριων ελαίων ρίγανης, φασκόμηλου και θυμαριού. Η ρίγανη ήταν ένα από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια κατά των βακτηρίων, δεύτερο μετά το θυμάρι.

Η τρέχουσα έρευνα περιορίζεται σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες που έχουν χρησιμοποιήσει συγκεντρωμένες ποσότητες αυτού του βοτάνου. Επομένως, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί πώς αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ανθρώπους.

Θα μπορούσε να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Η ρίγανη είναι υψηλή σε αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις μπορούν όχι μόνο να εξουδετερώσουν τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι η ρίγανη και τα συστατικά της μπορεί να βοηθήσουν στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα αντιμετώπισε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου με εκχύλισμα ρίγανης και διαπίστωσε ότι σταμάτησε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και βοήθησε στην καταστροφή τους.

Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι η καρβακρόλη, ένα από τα συστατικά της ρίγανης, βοήθησε επίσης στην καταστολή της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι αυτές ήταν μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα που χρησιμοποιούν υψηλές ποσότητες του βοτάνου και των ενώσεων του. Απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν τυπικές δόσεις για να προσδιοριστούν τα αποτελέσματά του.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ιογενούς λοίμωξης

Εκτός από την καταπολέμηση των βακτηρίων, ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν βρει ότι η ρίγανη και τα συστατικά της μπορεί επίσης να προστατεύουν από ορισμένους ιούς.

Συγκεκριμένα, η καρβακρόλη και η θυμόλη είναι δύο ενώσεις της ρίγανης που έχουν συσχετιστεί με αντιικές ιδιότητες.

Σε μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα, η καρβακρόλη απενεργοποίησε τον νοροϊό, μια ιογενή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι, εντός μίας ώρας από τη θεραπεία.

Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι η θυμόλη και η καρβακρόλη αδρανοποίησαν το 90% του ιού του απλού έρπητα μέσα σε μόλις μία ώρα.

Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτείται πρόσθετη έρευνα για το πώς η ρίγανη μπορεί να επηρεάσει τις ιογενείς λοιμώξεις στους ανθρώπους.

Θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσολογική απόκριση που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ασθένειας ή τραυματισμού.

Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και οι αυτοάνοσες παθήσεις.

Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής.

Περιέχει επίσης ενώσεις όπως η καρβακρόλη που έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μια μελέτη σε ζώα, η καρβακρόλη μείωσε το πρήξιμο στα πόδια των ποντικών έως και 57%.

Μια άλλη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι ένα μείγμα αιθέριων ελαίων θυμαριού και ρίγανης μείωσε τον αριθμό των φλεγμονωδών δεικτών σε ποντίκια με κολίτιδα ή φλεγμονή του παχέος εντέρου.

Θυμηθείτε ότι αυτές οι μελέτες εξέτασαν τις επιδράσεις της ρίγανης και των συστατικών της σε εξαιρετικά συμπυκνωμένες ποσότητες. Απαιτούνται μελέτες για να καθοριστεί πώς μια κανονική δόση θα μπορούσε να επηρεάσει τη φλεγμονή στους ανθρώπους.

Εύκολη να προστεθεί στη διατροφή σας

Αν και μπορείτε να σκεφτείτε τη ρίγανη ως επικάλυψη που προορίζεται αποκλειστικά για πίτσες και πιάτα ζυμαρικών, αυτό το ευέλικτο βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Δοκιμάστε να αναμίξετε ολόκληρα φύλλα ρίγανης σε άλλα χόρτα για μια σαλάτα γεμάτη θρεπτικά συστατικά ή πασπαλίστε την σούπες ή μαγειρευτά.

Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε φρέσκο πέστο ή ντρέσινγκ σαλάτας, να καρυκεύσετε πιάτα με κρέας ή να ανανεώσετε τη γεύση από σπιτικές σάλτσες.

Η ρίγανη διατίθεται φρέσκια, αποξηραμένη ή ως λάδι, καθιστώντας την εξαιρετικά εύκολη την προσθήκη στη διατροφή σας.

 Το ωφέλιμο διατροφικό προφίλ της ρίγανης (botrini.gr)

Διαβάστε επίσης

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να επανεφεύρετε τον εαυτό σας κάνοντας restart

Ασυνήθιστοι τρόποι για να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας σε οποιαδήποτε ηλικία

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου