Skip to main content

FOOD

Το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στα χέρια σου. Κυριολεκτικά.

ΕΤΣΙ θα ζήσεις περισσότερο! 


Μαρία Μυλωνά

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η κατανάλωση φιστικιών και ξηρών καρπών φαίνεται ότι συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από διάφορες ασθένειες, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης. Τα νέα δεδομένα έρχονται να προστεθούν στο σύνολο των μελετών που έχουν αναδείξει έως τώρα τα οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών για την υγεία.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Epidemiology, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 120.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 55-69 ετών. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης ξηρών καρπών, φιστικιών και φυστικοβούτυρου. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση της κατανάλωσης των παραπάνω τροφίμων με τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες ασθένειες.

Συνολικά, φάνηκε πως τα άτομα που κατανάλωναν περίπου 15 γραμμάρια φιστικιών ή ξηρών καρπών καθημερινά, διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, τα αναπνευστικά νοσήματα και οι εκφυλιστικές νόσοι του νευρικού συστήματος, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου ξηρούς καρπούς.

Ειδικότερα η μείωση του κινδύνου θανάτου βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη στην περίπτωση των νόσων του αναπνευστικού και νευρικού συστήματος. Από την άλλη, η κατανάλωση φυστικοβούτυρου δε βρέθηκε να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου.

Τέλος, η συστηματική κατανάλωση ποσότητας μεγαλύτερης από 15 γραμμάρια δε φάνηκε να σχετίζεται με επιπλέον όφελος.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.