Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Κουρκουμάς: θεραπευτική δράση, ιδιότητες, οφέλη, καλλιέργεια και παρενέργειες

Κουρκουμάς: ο απόλυτος οδηγός για τη χρήση του, τη θεραπευτική δράση, την καλλιέργεια και τις παρενέργειές του



Κουρκουμάς: Βάση για το κάρι, βοηθά στον πόνο στο στομάχι, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, την κατάθλιψη. Η κουρκουμίνη, η ουσία που περιέχει ο κουρκουμάς, αποτελεί ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Έρευνα έδειξε ότι η κουρκουμίνη είναι για την αντιμετώπιση του πόνου εξίσου αποτελεσματική με την ιβουπροφαίνη, βασικό συστατικό πολλών παυσίπονων. Άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κουρκουμίνης μείωσε κατά 50% τα συμπτώματα ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως οι συσπάσεις των μυών του εντέρου. Τέλος, σε πρόσφατη κλινική δοκιμή για την κατάθλιψη, ο κουρκουμάς αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικός από εικονικά φάρμακα για τη μείωση των συμπτωμάτων.

 

 

Θεραπευτική δράση

Πολυάριθμα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η κουρκουμινη μπορεί να έχει δράση αντιοξειδωτική, αντιισχαιμικη, αντιφλεγμονώδη, κατά της αρθρίτιδας ακόμη και αντικαρκινική, επιβραδύνει την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

• Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης

• Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

• Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης.

• Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.

• Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

• Προλαμβάνει τη χολολιθίαση, τη σπαστική κολίτιδα και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος

• Βοηθά στην καλυτέρευση της πέψης και είναι φιλικό με το στομάχι.

• Είναι ευεργετικό σε ασθενείς με Αλτσχάϊμερ καθώς μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της ασθένειας αποτρέποντας την συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

• Έχει ευεργετική δράση στους κακοήθεις όγκους.

• Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, είτε του δέρματος (έκζεμα), είτε του αναπνευστικού.

• Επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη των ενηλίκων.

• Σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες, εάν πασπαλιστεί προσεκτικά πάνω από πληγές. Επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης

• Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος

• Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες

• Κατά της αναιμίας

• Κατά της διάρροιας

• Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής

Πώς θα τον χρησιμοποιήσετε

Προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά στη τροφή σας καθημερινά, ειδικά σε λιπαρά γεύματα για καλύτερη απορρόφηση. Μη συνδυάζετε τον κουρκουμά με αντιδιαβητικά φάρμακα, καθώς μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

 

 

Ο κουρκουμάς ως μάσκα προσώπου

Ο κουρκουμάς είναι εξαιρετική τροφή τόσο για την υγεία όσο και για την ομορφιά σου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό μέσο απολέπισης και λεύκανσης του δέρματος, αρκεί να γνωρίζεις την κατάλληλη συνταγή. Αν λοιπόν αντιμετωπίζεις προβλήματα με την επιδερμίδα σου, εκμεταλλεύσου τις αντιοξειδωτικές και όχι μόνο ιδιότητες του, φτιάχνοντας μια μοναδική μάσκα προσώπου.

Το μόνο που έχεις να κάνεις: Ανάμειξε ίσες ποσότητες κουρκουμά και ρυζάλευρου, σε ένα μπολ. Έπειτα, πρόσθεσε μια κουταλιά του μίγματος σε μισό κεσεδάκι γιαούρτι. Ανακάτεψε καλά, μέχρι να πάρει τη μορφή πάστας. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε περισσότερη ποσότητα από το μείγμα σου. Άπλωσε την πάστα στο πρόσωπο για 15 λεπτά, ξέπλυνε με άφθονο νερό και ιδού τα αποκαλυπτήρια! Καθαρό, λαμπερό και απαλό δέρμα!

Αντιγηραντική μάσκα ομορφιάς με κουρκουμά

Το τσάι μάτσα και ο κουρκουμάς έχουν θαυμάσιες αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Θα χρειαστείς:

Μισή μπανάνα (λιωμένη)

½ κ.γ. κουρκουμά (σκόνη)

½ κ.γ. μάτσα (σκόνη)

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Βάλε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακάτεψε πάρα πολύ καλά. Άπλωσε την μάσκα σε καθαρό πρόσωπο και άφησε για 10 λεπτά. Ξέπλυνε με χλιαρό νερό και σκούπισε με μια καθαρή πετσέτα, ταμποναριστά.

Το δέρμα σου θα γίνει απαλό, ενώ θα το νιώθεις ενυδατωμένο!

Κουρκουμάς για τα κρυολογήματα, τον βήχα και τη γρίπη

Νιώθεις ότι ανεβάζεις πυρετό; Πιες κουρκουμά στην υγειά σου! Με ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, ο κουρκουμάς βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τα κρυολογήματα, τον βήχα και τη γρίπη. Ταυτόχρονα, χάρη στην ουσία λιποπολυσακχαρίτη, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Συνδυασμένο δε με το επίσης πανίσχυρο κάρδαμο, το οποίο έχει ισχυρές αντιικές ιδιότητες, σίγουρα θα καρδαμώσεις!

Πώς θα το φτιάξεις το γιατροσόφι: Ζεσταίνεις σε ένα κατσαρολάκι 1 φλ. γάλα, 2 σπόρους κάρδαμο, 2 μοσχοκάρφια, 1 ξυλάκι κανέλα. Μόλις πάρουν μια βράση, αποσύρεις από τη φωτιά. Αφήνεις το γάλα να κρυώσει για 5 λεπτά, προτού προσθέσεις 1/2 κ.γ. κουρκουμά. Σουρώνεις το μείγμα σε μια κούπα και ετοιμάσου να κατατροπώσεις τη γρίπη!

Συστατικά

Το δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη.  Όταν παίρνουμε συμπλήρωμα διατροφής με κουρκουμά, θα πρέπει να ελέγχουμε την ποσότητα κουρκουμίνης που περιέχει. "Τα κουρκουμινοειδή περιέχουν μόνο μια μικρή ποσότητα κουρκουμά" επισημαίνει η Robin Berzin, MD. "Για να έχει το συμπλήρωμα διατροφής πραγματικά αντιφλεγμονώδη επίδραση χρειάζεται να παίρνουμε 500-1.000 mg κουρκουμινοειδών τη μέρα". Όταν χρησιμοποιούμε τον κουρκουμά με τη μορφή της γνωστής χρυσαφένιας σκόνης, ένα κ.γ. φρέσκου ή τριμμένου κουρκουμά περιέχει 200 mg κουρκουμίνης (παρότι μπορεί η ποσότητα να διαφέρει ανάλογα με την προέλευση του μπαχαρικού).

Ένα συμπλήρωμα μπορεί να φαίνεται πιο εύκολη επιλογή, αν και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να παίρνουμε διαφορετικής μορφής και προέλευσης συμπληρώματα κάθε μέρα ώστε να φτάσουμε στην ενδεδειγμένη δόση που είναι περίπου 500 mg. "Αυτή είναι η ποσότητα που μπορεί να καταπολεμά τις φλεγμονές και να συμβάλει στην καλή υγεία του πεπτικού" σχολιάζει η Berzin. "Αν όμως υποφέρετε από χρόνιες ενοχλήσεις στο έντερο, ίσως χρειαστεί και να τετραπλασιάσετε τη δόση για να δείτε αποτέλεσμα, πάντα όμως με τη συμβουλή του γιατρού σας".

Προσοχή όμως στα προϊόντα που περιέχουν κουρκουμά, και άλλες "θαυματουργές" ουσίες: Μπορεί για παράδειγμα μια μπάρα ή ένας χυμός να περιέχει κουρκουμά, αλλά να περιέχει και πολλά σάκχαρα και συντηρητικά, οπότε τελικά προκαλεί σε μεγαλύτερο βαθμό φλεγμονές απ' ότι τις καταπολεμά!

 

 

Στην κουζίνα

  • Βάση για αρκετά μείγματα μπαχαρικών (κάρι). Εκτός από γεύση δίνει και ένα βαθύ κίτρινο χρώμα στα φαγητά, όπως η ζαφορά, αλλά χωρίς να τη φτάνει σε άρωμα.
  • Στο εμπόριο: Τριμμένος (το ρίζωμα).
  • Χρήση: Κυρίως τριμμένος.
  • Ταιριάζει: Σε τουρσιά, λαχανικά (ιδίως κουνουπίδι), πουλερικά, αυγά, ρύζι, ψάρι.
  • Σε ζεστή μορφή: Μετά από ένα βαρύ δείπνο, βάζουμε τη ρίζα του κουρκουμά σε νερό. Μόλις βράσει, βγάζουμε το ζωμό και σουρώνουμε. Η γεύση είναι στυφή αλλά το αποτέλεσμα είναι ευεργετικό.
  • Σε χυμούς: Ανακατέψτε τον κουρκουμά με άλλα φρούτα ή λαχανικά, ωμά, σε μπλέντερ

Παρενέργειες

Σύμφωνα με μελέτες ο κουρκουμάς είναι ασφαλής όταν λαμβάνεται από το στόμα ή εφαρμόζεται στο δέρμα έως και 8 μήνες.

Ο κουρκουμάς συνήθως δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν στομαχικές διαταραχές, ναυτία, ζάλη, ή διάρροια.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ο κουρκουμάς σύμφωνα με το mydiatrofi.gr, θεωρείται ασφαλής όταν καταναλώνεται σε ποσότητες που βρίσκονται συνήθως στα τρόφιμα. Ωστόσο, δεν είναι ασφαλής όταν λαμβάνεται από συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να αξιολογηθεί η ασφάλεια από την πρόσληψη συμπληρώματος κουρκουμά κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Για αυτό είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται στο θηλασμό.

Η κατανάλωση κουρκουμά αντενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:

  • Προβλήματα της χοληδόχου κύστης
  • Αιμορραγικά προβλήματα (επιβραδύνει την πήξη του αίματος)
  • Διαβήτη (η κουρκουμίνη μπορεί να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη)
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμησηΟρμονικές διαταραχές (ο κουρκουμάς δρα σαν οιστρογόνο)
  • Υπογονιμότητα
  • Έλλειψη σιδήρου (μεγάλες ποσότητες κουρκουμά μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου)
  • Χειρουργική (επιβραδύνει την πήξη του αίματος)
  • Αντιπηκτικά/αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα

 

 

Προσοχή

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Τα βότανα θα πρέπει να καταναλώνονται με ιδιαίτερη προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως για όσους ακολουθούν ιατροφαρμακευτική αγωγή, αλλά και για τις εγκύους, τις θηλάζουσες και τα παιδιά. Τα βότανα δεν αποτελούν φάρμακα, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε αλόγιστα και με την ελπίδα ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες.Τα φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που γνωρίζουν καλύτερα. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε βότανο είναι απαραίτητο να είστε σίγουροι ότι είναι το σωστό φυτό. Η λανθασμένη αναγνώριση βοτάνων είναι η αιτία συχνά για πολλές παρενέργειες.

Πηγές:

Η κουζίνα των βοτάνων - Σπυριδογιαννάκη Μαίρη, Εκδόσεις Οξύ
Μοναστηριακές Θεραπείες - Σπυριδογιαννάκη Μαίρη, Εκδόσεις Οξύ
230 βότανα-Ιουλίας Δαβάρα-Αθήναι 1978
Το πράσινο φαρμακείο Βοτανο θεραπείες, Dr James A. Duke
100 Βότανα 1000 Θεραπείες, Κώστας Μπαζαίος, Εκδόσεις Διατροφή και Υγεία
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος – Larousse – Britannica
https://www.britannica.com/topic/list-of-herbs-and-spices-2024392
https://greatist.com/health/herb-guide#1
https://web.extension.illinois.edu/herbs/directory.cfm
https://www.planetnatural.com/category/gardening/herb/growing-guides-herbs/
https://www.health.com/food/
http://www.iatrikanea.gr
https://el.wikipedia.org/

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

CELEBS

Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Το μήνυμά της στο Instagram

FASHION TRENDS

Ποια σανδάλια είναι η πιο κομψή τάση του καλοκαιριού 2024;

Κομψά και άνετα – με «δαχτυλίδι» που τα κάνει να ξεχωρίζουν

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Θετικά τα νέα για την υγεία του - Ανταποκρίθηκε σε οδηγίες γιατρών

Παραμένει στη ΜΕΘ με μηχανική υποστήριξη έναν μήνα μετά την ανακοπή