Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Κλάμα: Ένας τόσο παρεξηγημένος μα τόσο ωφέλιμος μηχανισμός

Τα οφέλη που έχανες τόσο καιρό που το απαγόρευες στον εαυτό σου, στο όνομα του  ''be happy''


Κατερίνα Ανδρομιδά

Το ότι 9/10 φορές γελάμε με κάποιο αστείο που θα μας κάνει όποιος βρεθεί εκείνη την ώρα κοντά μας αφού κλάψουμε, μαρτυρά πόσο απελευθερωτικός και αγχολυτικός μπορεί να είναι αυτός ο ανθρώπινος μηχανισμός που διαθέτουμε όλοι αλλά φιμώνουμε κάθε φορά που πάει να λειτουργήσει. Δεν είναι το μοναδικό πράγμα στον κόσμο για το οποίο μας έχουν κάνει να ντρεπόμαστε όποτε μας συμβαίνει και έχει καταλήξει να φέρει τη ταμπέλα του κοινωνικού αδικήματος στο μυαλό μας. Το έχεις πνίξει αρκετές φορές στα μέσα μεταφοράς, το έχεις ''προλάβει'' σε γάμους ή ορκωμοσίες φίλων σου ενώ όσες φορές δεν το εμπόδισες, αισθάνθηκες φοβερή αμηχανία μέσα σε κάποια αίθουσα θεάτρου για τον διπλανό που σε πήρε χαμπάρι να κλαις...

Ποιός να σου το' λεγε ότι το κλάμα όχι μόνο δεν είναι ένδειξη αδυναμίας αλλά ''καθαρίζει'' τόσο το σώμα όσο και τη ψυχή σου. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί λοιπόν να' ναι το κλάμα; Μπορεί να έχει συνδεθεί στο μυαλό της κοινωνίας με το μωρουδίστικο προφίλ μας, όμως έχουν λάθος όλοι όσοι το λογοκρίνουν και δεν αφήνουν τους εαυτούς τους να νιώσουν αν τελικά είναι τόσο δυνατοί όσο πιστεύουν. Η απάντηση για το αν βλάπτει τελικά ή μας οφελεί ψυχικά είναι εύκολη όπως ειπώθηκε και στις πρώτες γραμμές αφού μετά το ξέσπασμα, μόνο ανακούφιση νιώθουμε.

Παρακάτω ακολουθούν και οι υπόλοιπες ευλογίες από το κλάμα, αυτή την πράξη κάθαρσης:

1. Ευτυχία-πόνος= 1-0

Όσο εσύ χτυπιέσαι, απελευθερώνεται ωκυτοκίνη και ενδογενή οποιοειδή-ενδορφίνες. Πρόκειται για χημικές ουσίες που βάζουν το λιθαράκι τους για να νιώθεις πληρότητα ενώ είναι σα να περιποιούνται τα σωματικά και συναισθηματικά σου τραύματα. Με την απελευθέρωσή τους, ο οργανισμός μουδιάζει. Έτσι, νιώθεις μία παράξενη χαλάρωση- ανακούφιση μετά το κλάμα.

2. Αντίο τοξίνες

Τη στιγμή που μοιάζει σαν χείμαρρος το κλάμα σου και νιώθεις ότι δεν μπορείς να το ελέγξεις, συμβαίνει κάτι επίσης μαγικό. Εξαφανίζονται τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί μέσα σου από άγχος, στεναχώρια ή πίεση. Άσ΄το να τρέξει λοιπόν...

3. Μαγγάνιο, ο εχθρός

Το μαγγάνιο ριζώνει μέσα μας και προκαλεί συναισθήματα ανησυχίας, ευερεθιστότητα και εκρήξεις άγχους. Κλαίγοντας, διώχνουμε μεγάλες ποσότητές του επαναφέροντας την συναισθηματική ισορροπία μέσα μας!

4. Ανακούφιση σε 1, 2...

Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα δουλεύει για να ξεκουραζόμαστε και να κάνουμε καλύτερη πέψη. Με το κλάμα ενεργοποιείται ακόμη πιο σύντομα αυτό το σύστημα, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε αυτή τη γλυκιά λύτρωση.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια

CELEBS

Νατάσσα Μποφίλιου: Ποζάρει αγκαλιά με την αδελφή της - Μοιάζουν πολύ!

Η τραγουδίστρια παραβρέθηκε στην παρουσίαση δίσκου του Πάνου Μουζουράκη