Τρεις πιθανές αιτίες για την κατακράτηση υγρών και πότε πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου

Το φούσκωμα που νιώθεις ίσως να μην έχει να κάνει με εκείνη τη μπύρα που κατανάλωσες χθες

Ναταλία Πετρίτη

Η κατακράτηση υγρών έχει συνδεθεί παραδοσιακά με την υπερβολική κατανάλωση αλατιού στη διατροφή μας ή και την κατανάλωση αλκοόλ και συγκεκριμένα της μπύρας. Υπάρχουν όμως και ζητήματα υγείας που μπορεί να ευθύνονται για αυτήν, γι΄ αυτό συνέχισε να διαβάζεις ώστε να είσαι πλήρως ενημερωμένη για όλες τις πιθανές αιτίες της.

Παθολογικές αιτίες που μπορεί να συνδέονται με την κατακράτηση υγρών:

Προβλήματα με τα νεφρά

Σε περίπτωση διαταραχής της ροής αίματος προς τα νεφρά, π.χ. λόγω νεφρικής ανεπάρκειας, το «φιλτράρισμα» που αυτά προορίζονται να πραγματοποιούν δεν διενεργείται σωστά και τα υγρά παραμένουν στο σώμα μας προκαλώντας κατακράτηση.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Στην περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας, αυτό που παρατηρείται είναι η μεταβολή στην πίεση των αιμοφόρων αγγείων, η οποία συχνά οδηγεί σε σοβαρή κατακράτηση υγρών. Στην περίπτωση αυτή συσσωρεύεται υγρό, εκτός από τα άκρα και στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται έντονος βήχας και/ή δύσπνοια.

Στην περίπτωση εγκυμοσύνης

Η πίεση που ασκεί η μήτρα στα αιμοφόρα αγγεία της λεκάνης μιας γυναίκας προκαλεί συχνά συσσώρευση υγρών. Η ήπια κατακράτηση στην περίπτωση αυτή δεν είναι ανησυχητική και υποχωρεί άμεσα μετά τον τοκετό.

Πότε πρέπει να απευθυνθείς στο γιατρό σου

Οποιαδήποτε ξαφνική και έντονη κατακράτηση υγρών, που σημαίνει εμφανές οίδημα (πρήξιμο) στα άκρα ή/και το πρόσωπο θα πρέπει να σε ανησυχήσει. Ειδικά εάν είσαι έγκυος ή πάσχεις από κάποιο χρόνιο νόσημα, θα πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου καθώς μπορεί να υποδηλώνει κάποια σοβαρή επιπλοκή στον οργανισμό σου. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares