Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η βιταμίνη D είναι σημαντική για τον οργανισμό;

Και ποια συμπτώματα δείχνουν ότι έχεις έλλειψη σε βιταμίνη DΤα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D είναι απαραίτητα για τη συστηματική υγεία. Ρυθμίζει την κυτταρική ανάπτυξη και την έκφραση γονιδίων (απαραίτητο για την πρόληψη του καρκίνου), βελτιώνει τη διαφοροποίηση των κυττάρων και εμπλέκεται στην ανοσία, τη γονιμότητα, τη μυϊκή δύναμη, την ορμονική ισορροπία, τη σεξουαλική υγεία, την ενέργεια, τη διάθεση και πολλά άλλα. Με απλά λόγια, είναι απαραίτητο για γενική υγεία και ευεξία.

Τι θα συμβεί αν έχετε έλλειψη βιταμίνης D;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Όλοι γνωρίζουμε για την οστεοπόρωση, αλλά τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται επίσης με κακή ανοσία, κατάθλιψη και πόνο στην πλάτη – για να αναφέρουμε τρία προβλήματα. Συνδέεται με κακά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς – από αυτοάνοσες παθήσεις, Covid-19 και καρκίνο μέχρι γενική ανοσία, υγεία ορμονών και διαταραχές της διάθεσης. Η υπέρταση, ο διαβήτης, η ινομυαλγία και οι νευρολογικές διαταραχές, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, συνδέονται επίσης με την ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D;

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε πραγματικά εάν έχετε έλλειψη βιταμίνης D είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος μέσω του γενικού ιατρού σας. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης σημεία και συμπτώματα που μπορείτε να προσέξετε.

Κόπωση

Όταν έχετε σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D, ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ένα αίσθημα χρόνιας, βαθιάς ή ανεπανόρθωτης κόπωσης. Για να προσθέσουμε σε αυτό, ο κακός ύπνος είναι ένα άλλο σύμπτωμα.

Πόνος οστών και μυών

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και του συχνού μυϊκού πόνου και αδυναμίας. Εν τω μεταξύ, ο πόνος στα οστά και στις αρθρώσεις είναι συχνός, καθώς η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από το σώμα - χωρίς αυτό, μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη ευθραυστότητα και πόνος.

Τριχόπτωση

Είναι απαραίτητο για υγιή μαλλιά που αναπτύσσονται βέλτιστα. Μια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει πτώση των μαλλιών ή επιβράδυνση της ανάπτυξης επειδή μια ανεπάρκεια παρεμβαίνει στον κύκλο ζωής ενός ωοθυλακίου. Η αλωπεκία πιστεύεται επίσης ότι σχετίζεται με ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Είστε συχνά άρρωστοι

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν είστε συχνά άρρωστοι και δεν ξέρετε γιατί, σκεφτείτε να κάνετε μια εξέταση αίματος.

Κατάθλιψη, Άγχος και Διαταραχές Διάθεσης

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να παίζει βασικό ρόλο στην εξισορρόπηση της διάθεσής μας και στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου κατάθλιψης. Τα χαμηλά επίπεδα μπορούν να συμβάλουν στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και συχνά συνδέονται με συναισθήματα κατάνυξης, θλίψης, άγχους, λήθης και θλίψης.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: Η υγεία μου, δικαίωμά μου

7 Απριλίου 2024: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει την 76η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 17 Απριλίου

Βγάλτε τελείως από τη ζωή σας ό,τι σας φαίνεται άχρηστο και σας κουράζει

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;