8 τρόποι να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης στην καθημερινότητά σας

Τι μπορείς να κάνεις για μια διατροφή με όλο και λιγότερη κατανάλωση σακχάρων

Ναταλία Πετρίτη

Είναι γεγονός: καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση πολλή περισσότερη ζάχαρη από όση θα θέλαμε και θα έπρεπε, πράγμα που συνήθως οφείλεται στο πόση από αυτήν «κρύβεται» στις τροφές στα ράφια των καταστημάτων. Επειδή όμως αυτή η κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει όχι απλά σε αύξηση του σωματικού μας βάρους, αλλά στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας και στην επιδείνωσή τους (πχ. στις περιπτώσεις διαβήτη), να τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωσή της δραστικά.

Διαβάστε τις ετικέτες

Αποφύγετε τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που διαλέγατε στο παρελθόν από τα ράφια των καταστημάτων και επιλέξτε αυτά με λιγότερη ζάχαρη. Συνήθεις ύποπτοι είναι τα δημητριακά στο πρωινό, οι χυμοί, οι συσκευασμένες σάλτσες, αλλά και τα έτοιμα γεύματα.

Πίνετε νερό

Αντί για ζαχαρούχα ποτά όπως τα κλασικά αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων και τα ισοτονικά ποτά.

Επιλέξτε φυσικά γλυκαντικά

Το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου ή η στέβια, αντί για τη ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι κορυφαίες επιλογές για λιγότερες θερμίδες και οφέλη στην υγεία.

Επιλέξτε φρέσκα φρούτα

Αντί για τα επεξεργασμένα σνακ που περιέχουν φυσική ζάχαρη, επιλέξτε να καταναλώνετε φρέσκα φρούτα εποχής, σε πολλά χρώματα για ποικιλία.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Μείνετε στα ολόκληρα, φυσικής προέλευσης τρόφιμα αντί για τα επεξεργασμένα, που συχνά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα πέρα από τα ημερήσια όρια.

Πείτε όχι στα επιδόρπια με ζάχαρη

Αποφύγετε να αγοράζετε σνακ ή επιδόρπια με ζάχαρη και κρατήστε τα έξω από το ντουλάπι ή το ψυγείο σας στην καθημερινότητά σας. Αν επιθυμείτε μια φορά στο τόσο ένα γλυκό, καταναλώστε το μέσα σε μια «ιεροτελεστία» που θα σας δώσει πρόσθετη ευχαρίστηση, κάνοντας μια επίσκεψη στο αγαπημένο σας ζαχαροπλαστείο.

Προσέξτε τι τρώτε έξω

Αν έχετε βγει έξω για φαγητό, κάντε έξυπνες επιλογές χωρίς ζάχαρη ή τουλάχιστον με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Για να συμβεί αυτό, συμβουλευτείτε τους υπεύθυνους του καταστήματος για την καλύτερη επιλογή και κάντε το ίδιο και όταν παραγγέλνετε στο σπίτι.

Μειώστε σταδιακά την πρόσληψη ζάχαρης

Η μείωση της ζάχαρης στην καθημερινότητά σας πρέπει να γίνει με την πάροδο του χρόνου, σε διάστημα μιας εβδομάδας, ώστε το σώμα σας να μπορεί να προσαρμοστεί. Μην το κάνετε απότομα, μιας που ο οργανισμός σας μπορεί να πάθει σοκ και να εμφανίσετε υπογλυκαιμίες. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares